2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

OKTATÁSSAL AZ ELHÍZÁS ELLEN

3 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/1013"><img class="image thumbnail" src="/files/images/fatman.thumbnail.jpg" border="0" alt="Fatman...." title="Fatman...." width="89" height="100" /></a></span><strong><em>A 15. Elhízástudományi Konferencián mutatták be az új, interneten keresztül elérhetõ oktatási kurzust. A SCOPE program keretében létrehozott képzés célja, hogy fejlesszék a résztvevõ orvosoknak az elhízás kezelésével és a társbetegségekkel - 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések - kapcsolatos tudását.</em></strong></p><p>

 fatman....A 15. Elhízástudományi Konferencián mutatták be az új, interneten keresztül elérhetõ oktatási kurzust. A SCOPE program keretében létrehozott képzés célja, hogy fejlesszék a résztvevõ orvosoknak az elhízás kezelésével és a társbetegségekkel – 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – kapcsolatos tudását.

 fatman....A 15. Elhízástudományi Konferencián mutatták be az új, interneten keresztül elérhetõ oktatási kurzust. A SCOPE program keretében létrehozott képzés célja, hogy fejlesszék a résztvevõ orvosoknak az elhízás kezelésével és a társbetegségekkel – 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések – kapcsolatos tudását.

A Nemzetközi Elhízástudományi Társaság (IASO) által életrehívott SCOPE (Specialist Certification in Obesity Professional Education) program két részbõl épül fel. Fellowship programja tagjai kimagasló szakmai tudását ismeri el, míg tagsági programja folyamatos továbbképzési lehetõséget biztosít azoknak az orvosoknak, akik sikeresen teljesítették a képzési programcsomagot, melynek szerves részét képezi a SCOPE online kurzus is.

Európai szinten a SCOPE program az Európai Elhízástudományi Társaság és 28, elhízással foglalkozó nemzeti orvostársaság koordinációjával mûködik.

Az IASO elhízástudományi szakértõi által összeállított SCOPE online kurzus során a résztvevõk gyakorlati alapú képzésen vesznek részt, melynek szerves részét képezik a referencia- és háttéranyagok, valamint egy feleletválasztós teszt, az addigi tanulmányok értékelésére. A kurzuson elõzetes regisztráció után minden olyan európai orvos részt vehet, aki rendelkezik a szükséges elõképzettséggel.

A SCOPE online kurzus elvégzése után a résztvevõk további kreditpontos tanfolyamok elvégzésével válhatnak a SCOPE program tagjává.

Prof. Philip James, a SCOPE program egyik úttörõje szerint az orvosok többsége kevés tapasztalattal rendelkezik a táplálkozás és az elhízás területén, ugyanakkor segíteniük kell betegeiknek, akik egyre nagyobb számban keresik fel õket, hogy segítsenek a túlsúly és egyéb társbetegségek legyõzésében.

Prof. Stephan , a SCOPE programot mûködtetõ IASO Képzési és Management Munkacsoport vezetõje hozzátette: ?ez az új online képzés kényelmes és költséghatékony módon segít bõvíteni az orvosok szakmai tudását és képességeit. További képzéseket indítunk azon társszakmák – dietetikusok, nõvérek – részére, akik szintén az elhízás ellen harcolnak."

Magyarországon a SCOPE program már másfél éve beindult, az eddigi tapasztalatok alapján elmondható például, hogy hazánkban a gyermekgyógyászok különösen szívesen vesznek részt a programban. A magyar eredmények elismerését jelzi az is, hogy a kongresszus keretében szerevezett nemzetközi kurzusnak magyar oktatója is van.

Az IASO SCOPE programját egy nemzetközi szakértõkbõl álló csoport irányítja, mely nemzetközi és regionális viszonylatban is biztosítja a legmagasabb szakmai színvonalat. A program világméretû kiterjesztésének következõ lépése a latin-amerikai és ázsiai SCOPE programok elindítása lesz.

A SCOPE program honlapja: http://www.scope-online.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.