2022.szeptember.25. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

„Aki járni tud, az táncolni is tud, aki beszélni tud, az énekelni is tud…”

5 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/11780"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P1010842.thumbnail.JPG" border="0" alt="1." title="1." width="100" height="75" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>1.</strong></span></span> <p>Szilveszteri találkozásom az afrikai tánccal két dologra ébresztett rá, amikor a műsorban fellépő Mariama a közönséget is megtáncoltatta: izomlázam jelezte, hogy comb- és ülőizmaim alulfejlettek, és az eredeti afrikai zene igen kellemes, nem véletlen, hogy a latinok erre építettek. </p><p>

 1.1.

Szilveszteri találkozásom az afrikai tánccal két dologra ébresztett rá, amikor a műsorban fellépő Mariama a közönséget is megtáncoltatta: izomlázam jelezte, hogy comb- és ülőizmaim alulfejlettek, és az eredeti afrikai zene igen kellemes, nem véletlen, hogy a latinok erre építettek.

 1.1.

Szilveszteri találkozásom az afrikai tánccal két dologra ébresztett rá, amikor a műsorban fellépő Mariama a közönséget is megtáncoltatta: izomlázam jelezte, hogy comb- és ülőizmaim alulfejlettek, és az eredeti afrikai zene igen kellemes, nem véletlen, hogy a latinok erre építettek.

A következő találkozás már két órás tanulás volt egy klubban. Itt jöttem rá a harmadik tételre: az afrikai tánc a test minden porcikáját megmozgatja – és ez által gyógyít. Nekem ugyanis két óra után eltűnt a jobb vállamból a fájdalom, amit egy hónapja semmilyen szakember nem tudott kiűzni.

2.2.A Millenáris Parkban a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében megrendezett Fringe Fesztiválon fellépő N'dombolo együttes kb. 3-400 fős közönséget vonzott, ami nem kis teljesítmény, mert a Rojt színpad titkos területnek volt „minősítve": a park épületei a bejáratnál térképszerűen láthatók voltak, de a fellépő helyekről nem volt (elegendő és észrevehető) információ. A közel 200 ülőhelyet rengetegen állták körül, a gyerekek a színpad elé kuporodtak.

3. bevonulás3. BevonulásA N'dombolo együttes négy éve alakult Magyarországon Mariama N'diaye vezetésével, aki éveket eltöltve, Ausztráliában kezdett komoly tanulmányokat a táncművészet és tánctanítás terén. A Sidney Dance Company-ban afrikai, latin-amerikai és európai tanárok képezték. Hosszabb időt töltött Nyugat-Afrikában, hogy „tiszta forrásból" sajátítsa el a mai mindennapokban is elevenen élő táncokat. Szenegáli instruktorai között profi táncosok és koreográfusok voltak, akik segítették az elmélyülést a tradicionális lépések és ritmusok világában.

4. hegedűs klári szólója4. Hegedűs Klári szólójaAz egy órás táncshow tradicionális nyugat-afrikai elemekre épülő táncokra és ritmikára épül, melyeket törzsi ünnepeken, esküvő, gyermekszületés, beavatások alkalmával táncoltak. A táncok mesék, történetek. A mozdulatok, a tánc nyelve, teljesen természetesek. A koreográfiákban az afrikai élet mindennapjainak mozdulatai jelennek meg: mint pl. a rizstörés, a mosás, a gyűjtögetés, vagy a kígyók, madarak mozgása. Szerepet kapott a törzsi gyógyítás is: a kis varázsló (Lara Aicha N'diaye) meggyógyította a beteg dobost.

5.király zsófi5.Király ZsófiA hagyományos elemeket kortárs, modern elemekkel ötvözték. A Budapest Fringe Fesztiválon magyar népi tánc elemek is bekerültek a koreográfiába.

Autentikus zene volt a produkció alapja. A Szenegáli Nemzeti Balett tagja, táncosa és koreográfusa Mbaye N'diaye által 1997-ben alapított Afro Magic néhány tagja nemcsak kísérte a táncot, hanem része volt a jeleneteknek, a teljes előadásnak. Mbaye humoros története a magyarországi kétségbeesett érkezésről – mit fog enni ebben az országban -, és megnyugvásáról hála a töltött káposztának, komoly tetszést aratott. Az Afro Magic a tradicionális mellett modern hangszereket is használ.

Az előadók névsora:

Mariama N'diaye – szólótánc, ének, ütőhangszerek

Hegedűs Klári, Király Zsófi, Lara Aicha N'diaye, Zilahi Tünde, László Linda – tánc, ének

Mbaye N'diaye – szóló dob, djembe, ének

Coulibaly Bouba – basszusdob

Kerényi Ákos – djembe

Gaburi Edina – fúvos

6.6.A nagysikerű előadást követően – a korlátos időkeretben – a közönség és az előadók együtt perdültek táncra.

Néhány napi nyomozás után komolyan meglepődtem, mit kínál még az afrikai tánc.

– Az interneten „Nyugat-Afrikai táncokkal a szívbetegségek ellen" című DVD-re bukkantam.

7.7.– Kiderült, hogy a világban, így Nyugat-Európában is terjedőben van a vállalati továbbképzéseket a nap közepe táján megszakítani 45 percre – egy kis afrikai tánccal. Az eredmény: sokkal jobb teljesítmény, hála a feldobott vérkeringésnek. (A csoportmunka is javul.)

– A „Drum Café" nevű intézmény állítólag már a franchise piacra is belépett. Francia ismerősöm megerősítette, hogy náluk egyre népszerűbb. A kávézóba betérő vendégek mindegyike kap egy dobot és megtanítanak nekik egy pár ritmust. Ezután jön egy tánctanár és megtanulnak néhány lépéskombinációt. Befejezésül együtt előadják a tanultakat, és örömmámorban, sikerélménnyel a tarsolyukban, távoznak.

8. mariama n’diaye8. Mariama N’diayeN'Dombolo eddigi hazai szereplései: A Re-G zenekar szervezésében két havonta megrendezett Afro-Reggae-Ska party állandó vendégeiként szerepeltek évekig, emellett részt vette az Afroaid festival-on (Gödör) és a Cream Cafe Együttes Tibetért című programjában. Az mtv Kultúrház címü müsorában is megmutathatták magukat, illetve a Kultiplex és a Jókai klub vendégei is láthatták a show-t.

9.9.Fesztiválokon is találkozhattak velük, például a Reggae Camp-ben és a Dévaványai dobfesztiválon. Minden évben fellépnek a Sziget Fesztiválon. Lengyelországban és Szlovákiában is gyakran megfordulnak.

„Aki járni tud, az táncolni is tud, aki beszélni tud, az énekelni is tud…" (zimbabwei mondás). Én azt vallom: amíg mozgunk, addig élünk. Ezért csak javasolni tudom mindenkinek, hogy kerüljön kapcsolatba az afrikai táncok testjavító és kedélyemelő szolgáltatásaival.

Link: http://www.myspace.com/ndombologroup

 

10.lendületben a tánckar10.Lendületben a tánckar 11.11.
12.mbaye n’diaye12.A kis varázsló gyógyít 13.a varázsló gyógyít13.Lara Aicha N'diaye
14.lara aicha n’diaye14.Mbaye N'diaye 15.a dobos meggyógyult15.A dobos meggyógyult
16.16. 17. hálatánc17. Hálatánc
18.a nézők egy töredéke18.A nézők egy töredéke 19. magyar népi tánc betét19. Magyar népi tánc betét
20.afro magic20.Afro Magic 21. apróságok páholyban21. Apróságok páholyban
22.hegedűs klári22.Hegedűs Klári 23.mint a villám – mariama23.Mint a villám – Mariama
24.mindenki táncraperdül24.Mindenki táncraperdül 25.gaburi edina25.Gaburi Edina

Kép és szöveg:Hecks Ferenc

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.