Plakát Óriási az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja iránt, a jegyek közel fele már gazdára talált. Az évadban öt produkciót, ebből négy új bemutatót kínál a fesztivál: Turandot (opera), Szentivánéji álom (worldmusical), Benyovszky (zenés táncszínház) valamint az István, a király rockopera jubileumi előadása látható majd a Játékok műsorán. Visszatér a Marica grófnő, melyet a tavalyi hatalmas siker után a közönség tapsolt vissza a Dóm térre.

 

Plakát Óriási az érdeklődés a Szegedi Szabadtéri Játékok idei programja iránt, a jegyek közel fele már gazdára talált. Az évadban öt produkciót, ebből négy új bemutatót kínál a fesztivál: Turandot (opera), Szentivánéji álom (worldmusical), Benyovszky (zenés táncszínház) valamint az István, a király rockopera jubileumi előadása látható majd a Játékok műsorán. Visszatér a Marica grófnő, melyet a tavalyi hatalmas siker után a közönség tapsolt vissza a Dóm térre.

Kerényi Miklós Gábor A Szegedi Szabadtéri Játékok 2008. évi programkínálatát számos újdonság jellemzi. Az új magyar musical, a Szentivánéji álom ősbemutatója Szegeden, a Dóm téren lesz. A darab rendezője, Kerényi Miklós Gábor bevallotta: Shakespeare darabhoz hozzányúlni nagy felelősség, de most egy különleges álom valósul meg. Nagy szükség van ma a világban arra, hogy elhihessük, szerelmek alakulhatnak ki, szerelmesek találhatnak egymásra.

 „Hová lesz az emberiség az érzelmek híján?" – éneklik, és lássuk be, milyen igazuk van. Lendületes, bátran kimondhatjuk, „slágergyanús" vérbeli operettmuzsika szólal meg, zenéjét Szakcsi Lakatos Béla szerezte, a szövegét Müller Péter Sziámi írta. Nem ez az első közös munkájuk, hiszen az Operettszínházban az Elisabeth, a Mozart és az Oltári srácok című musicalek sikere bizonyítja együttműködésük eredményességét. A dalszövegek között elhangzik: „A szerelem a végső törvény, az volna a vég, ha nem szerethetnénk többé."- ezzel bizonyár sokan egyetértenek majd.

A szereplők az Operettszínház népszerű sztárjai: a tündérkirály Oberont Szabó P. Sziveszter kelti életre, Titánia, a tündérkirálynő Janza Kata lesz, Hermiát Vágó Bernadett, a szép Helénát Peller Anna énekli. A két szerelmes ifjút, Demetriust és Lysandert Bereczki Zoltán és Dolhai Attila személyesíti meg. Puck szerepét Kerényi Miklós Máté kapta. Rajtuk kívül a Pesti Broadway Stúdió növendékei szerepelnek még a darabban, a melódiákat a Szegedi Szimfónikus Zenekar szólaltatja meg.

 Fontos főmű született a hazai zenés színház történetében – jelentette ki a szövegíró, Müller Péter Sziámi. A darab harmincnál is több dalból áll, nagyon kevés benne a próza. Az egész szinte kínálta magát az átdolgozásra, mert az irodalomban a legalkalmasabb musical alapanyag az álom. Nem drámai, hanem költői mű és ezt most ragyogóan ki is használhatták. Az eredeti egy naivul groteszk tündérjáték, mely a klasszikus mitológia, a néphit, a vallás, a polgári gondolkodás és az éppen csak érlelődő új filozófia elemeit próbálja egységbe forrasztani. Most, zenés műfajként egészen sajátos lett.

 Az új magyar worldmusicalt a fesztivál kérésére írták az alkotók, kifejezetten a Szabadtéri Játékok adottságaihoz igazítva – mondta el Szakcsi Lakatos Béla. A műfaj népszerű elemeit megtartja a darab, ám zenei világa összetettebb, a slágerek mellett világzenei, népzenei és jazzelemeket is tartalmaz. Ez lesz a világ legelső worldmusicalje! A XXI. század valósággal megkívánja ezt a műfajt. Át fogja formálni a klasszikus zenét és a jazzt is, öt-tíz év múlva Amerikát, a pop-világot is be fogja hálózni. A darab hároméves munka eredménye. Egy újdonság elfogadtatása mindig nehéz, de valószínűleg itt most nagy siker várható. A produkciót az ősbemutató után még július 26-án, 27-én, augusztus 1-jén és 2-án láthatja a közönség.

 Augusztus 9-én és 10-én a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál várja az érdeklődőket, amelynek idén a Benyovszky Móric életét feldolgozó táncprodukció lesz igazi különlegessége. Zenéjét a világhírű Ghymes együttes két alapítója, Szarka Gyula és Szarka Tamás szerezte és a 25. születésnapját ünneplő zenekar adja elő. Szarka Tamás, aki szövegírója és társrendezője is a darabnak, egy keveset a történetből is elárult. Benyovszky Móric gróf, a felvidéken született magyar, és amikor elküldték, hogy szedje ráncba a madagaszkáriakat, helyette inkább felszabadította őket. Ebből következik tragikus halála. Többször bejárta a világot, így könnyű volt olyanhelyekről hívni táncosokat, ahol ő is megfordult. A japán népzenétől a déli félteke egzotikumáig mindenhol lehet vele kapcsolatot találni. Előfordul majd, hogy egyszerre kétszáz ember lesz a színpadon, így intim, meghitt jelenetek kevéssé bontakozhatnak ki.

 A darab a reformkorban játszódik – mondta el a koreográfus – rendező Zsuráfszki Zoltán. Benyovszky Móric lényegesen megelőzte korát, az élete valóságos csoda. Szlovák, lengyel, magyar, senki nem sajátíthatja ki magának. Igazi világpolgár. A Távol-Keleten tudós, elvetődik Franciaországba, Brazíliába, Amerikába, majd végül Madagaszkárra. Ezt a története táncban elmesélni hatalmas feladat. Egy nagy hajó áll majd a Dóm-tér színpadán, aminek a vitorlájára vetíteni is lehet. A címszerepben egyszerre lesz egy színész és mellette egy táncos főszereplő.

 Az idén két 25 éves jubileumot is ünnepelnek Szegeden: a Ghymes mellett a másik az István, a király! A rockoperának végleges szereposztása még nincs. Szörényi Örs úgy tudja: eddig három főszereplő személye biztos, Gizella szerepét Simon Boglárka énekli, Laborcét Varga Lajos. Érdekesség, hogy amíg a darab eredetijében a Táltos szerepét férfi, Deák „Bill" Gyula alakította, addig a jubileumi előadáson Fejes Szandra lép színpadra, mint Táltosasszony. A rendezés sok meglepetést ígér. Forgó díszlet áll majd egy 30 méter széles, 28 méter mély térben és az ötven hivatásos táncos mellett rengeteg statiszta is dolgozik majd. A jubileumi bemutató az ország egyik legnagyobb kulturális eseménye lesz. Bár lehet, hogy az igazi operák kedvelő ezzel nem feltétlenül értenek majd egyet.

SzínpadtervPuccini születésének 150. évfordulójára népszerű operájával, a Turandottal emlékezik a fesztivál. A címszerepben Rálik Szilviát láthatja a közönség, a főbb szerepekben Cselóczki Tamás, Herczenik Anna, Cseh Antal, Nyári Zoltán, Kóbor Tamás és Altorjay Tamás lép színpadra. A Császár szerepét Bede-Fazekas Csaba, Timurt pedig Gábor Géza énekli. A három részes opera rendezője Kesselyák Gergely, monumentális díszleteket, valódi mesevilágot álmodott színpadra. Puccini Turandot-partitúrájának első oldalán található az idézet, amely a darab mottója is egyben, vagyis „játszódik Pekingben, a mesék idején". Kesselyák Gergely úgy véli, ez a borzongató mesevilág, amelyet az európai zeneszerző szemüvegén keresztül látunk, jó ürügy egy kifinomult, érzékeket és érzelmeket megmozgató különleges zenés színházi élményre. A produkció koreográfusa Román Sándor, az ExperiDance táncegyüttes vezetője, akinek húsz táncosa is színpadra lép.

http://www.szegediszabadteri.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük