2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Állami támogatás: A Bizottság vizsgálatot indít magyar acélipari vállalkozás,a Dunaferr részére nyújtott adókedvezmények miatt

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/7457"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Eubizottsag.thumbnail_0.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az EK-Szerződés állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében az Európai Bizottság alapos vizsgálatot indított a Magyarország által a legnagyobb magyar acélgyártó vállalkozás, a Donbass/Duferco csoport részét képező Dunaferr részére nyújtott beruházási támogatás kapcsán.</p><p> 

eubizottsag.thumbnail 0Az EK-Szerződés állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében az Európai Bizottság alapos vizsgálatot indított a Magyarország által a legnagyobb magyar acélgyártó vállalkozás, a Donbass/Duferco csoport részét képező Dunaferr részére nyújtott beruházási támogatás kapcsán.

 

eubizottsag.thumbnail 0Az EK-Szerződés állami támogatásokra vonatkozó szabályai értelmében az Európai Bizottság alapos vizsgálatot indított a Magyarország által a legnagyobb magyar acélgyártó vállalkozás, a Donbass/Duferco csoport részét képező Dunaferr részére nyújtott beruházási támogatás kapcsán.

 

 A Bizottság megvizsgálja, hogy a szubvenció összhangban van-e az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályaival, amelyek tiltják az acéltermékek előállításához nyújtott beruházási támogatást. Az alapos vizsgálat elindítása lehetőséget nyújt arra, hogy az érdekelt felek véleményt nyilvánítsanak az intézkedéssel kapcsolatban. E vélemények azonban nem befolyásolják az eljárás végeredményét.

Neelie Kroes versenypolitikai biztos a következőket nyilatkozta: „A Bizottság ösztönzi az olyan beruházási projekteket, amelyek munkahelyeket teremtenek az EU támogatott régióiban. Mindazonáltal, tekintettel az acélágazat világméretű strukturális többletkapacitására, az EU állami támogatásokra vonatkozó szabályai tiltják az acéliparnak nyújtott szubvenciókat."

2007 januárjában a magyar hatóságok a nagyberuházási projektek regionális támogatásának több ágazatot érintő, 2002. évi alkalmazandó keretrendszere alapján információkat szolgáltattak a Bizottságnak (lásd IP/02/242), amelyekben jelezték, hogy a Dunaferr 2006 decemberében 37,4 millió EUR összegű beruházási támogatásban részesült. A magyar hatóságok a támogatást a Bizottság által előzetesen jóváhagyott olyan támogatási rendszeren keresztül nyújtották, amely adóösztönzőket helyez kilátásba a Magyarország kevésbé fejlett régióiban megvalósuló termelő beruházások biztosítására.

A Bizottságnak komoly kétségei vannak afelől, hogy a – Magyarország egyetlen integrált acélművével rendelkező és a Donbass/Duferco csoport részét képező – Dunaferr számára nyújtott támogatás tiszteletben tartja a 2002. évi több ágazatot érintő keretszerződésben foglaltakat. Utóbbi értelmében tilos az acélipari beruházási projektek támogatása az ágazat strukturális többletkapacitása miatt. A magyar hatóságok érvelése szerint a támogatás kizárólag olyan termékeket érint, amelyek nem az acélágazat részét képezik. A Bizottság vizsgálata különösen egyes termékek osztályba sorolására összpontosul majd.

A határozat nem bizalmas jellegű változata – a bizalmas kezeléssel kapcsolatos kérdések megoldását követően – a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján, az állami támogatások nyilvántartásában (State aid Register) a C 18 /2008 ügyszám alatt lesz elérhető. Az állami támogatásokra vonatkozó határozatokról az interneten és a Hivatalos Lapban közzétett legfrissebb információk jegyzéke a State Aid Weekly e-News elektronikus hírlevélben olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.