www.naturhome.huwww.naturhome.hu Március 21-e, a tavaszi napforduló az alvás világnapja, s Magyarország idén először csatlakozik a World Sleep Day eseményeihez. Az Alvás Világnapja alkalmából 6.631 fő megkérdezésével készített felmérését a Naturhome.hu alváscentrum 2009. márciusában a magyar alvásszokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére.

www.naturhome.huwww.naturhome.hu Március 21-e, a tavaszi napforduló az alvás világnapja, s Magyarország idén először csatlakozik a World Sleep Day eseményeihez. Az Alvás Világnapja alkalmából 6.631 fő megkérdezésével készített felmérését a Naturhome.hu alváscentrum 2009. márciusában a magyar alvásszokások megismerésére, alváskultúránk feltérképezésére.

 

    
    A közvélemény-kutatás a következő adatokkal szolgál:
    Megdöbbentő adat: a válaszadók 70%-a ritkán, vagy soha nem érzi úgy, hogy eleget aludt volna, 28% ébred gyakorta pihenten, s csupán 2% számolt be arról, hogy mindig elég időt tölt alvással.

     Ha az ember huzamosabb ideig nem tud ágyba bújva egy fél órán belül álomba szenderülni, vagy gyakorta riad fel – látszólag ok nélkül – az éjszaka közepén és nem tud visszaaludni, de ha reggelente sűrűn ébred összetörten, kicsavarva, kínzó fejfájással, esetleg levegő után kapkodva – ezek a tünetek alvászavarra, betegségre utalnak. Az alvásproblémák gyógyíthatók, a tüneteket észlelve forduljunk mielőbb szakemberhez! – hangsúlyozta Nagy Gyöngyi, a Naturhome.hu alvástanácsadója.

    A férfiak később fekszenek, és szívesebben lustálkodnak reggel

    Munkanapokon a résztvevők 69%-a este 9-11 között fekszik le, 10% bújik ágyba 9 előtt, és 21% tér nyugovóra 11 óra után. A nap 6-7 között kezdődik legtöbbjüknek (46%), 6 előtt ébred 35%, és 19% kel fel 7 óra után. Hétvégén mintegy egyharmaduk (37%) fekszik 11 után, s közel kétharmaduk (66%) kel egy órával később. A férfiak bár később fekszenek esténként, később is kelnek reggelente.
    A felmérés szerint az elalváshoz szükséges idő hossza a kor előrehaladtával emelkedik. Míg a 30-as éveikben járók 7.1%-a alszik el 30 percnél hosszabb idő alatt, addig ez az érték az 50-eseknél duplája (13.4%), 60 év felett pedig már 17.5%. Általánosságban elmondható, hogy a választ adók mintegy 9.7%-ánál problémás az elvalvás.
    A válaszadók több mint 90%-a küzd napközben az álmossággal, s 36%-ukra többször tör napközben álmosság. A váltott műszakban dolgozónál ez az arány jóval magasabb, minden második ember (49%) küzd a problémával. A napközbeni fáradtság kedvezőtlenül hat munkahelyi teljesítőképességükre, továbbá intenzív veszélyeztető tényező a közúti közlekedésben.

    Minden harmadik magyar horkol!

    A megkérdezettek 52%-a számolt be időszakos alvásproblémáról, 20%-uk pedig állandó, vagy visszatérő alvászavarral küzd. A résztvevők közel egynegyede (24%) átalussza az éjszakát, több mint kétharmada (69%) megébred legalább egyszer éjjelente, s 7% ébred több mint 3 alkalommal éjszaka.
    A horkolás majd minden harmadik résztvevőt érintő kérdés – 28% horkol álmában, s 23% nem tudott válaszolni a kérdésre, horkol-e éjszaka. Fontos tudni, hogy a horkolás egyik előjele lehet az alvási apnoe betegségnek.

    A Magyarok fele az oldalán fekve alszik

    Az éjszaka során a résztvevők döntő többsége (52%) oldalt fekve alszik, közel negyede (22%) hason, s jelentős azok száma (16%), akik forgolódva, összevissza alszanak. A válaszadók jelentős hányada (45%), több mint heti 40 órát tölt munkával. Róluk elmondható, hogy többüket (75%) érinti időszakos, vagy állandó alvásprobléma és gyakrabban érzik magukat stresszesnek (44%) a nap végén, mint a kevesebbet dolgozók (34%).

    A www.Natuthome.hu kutatásából kiderül, hogy keveset alszunk, s gyakran rosszul, nem kielégítően. Amíg az álmatlanság átmeneti jellegű, nem okoz gondot, ellenben a tartós kialvatlanság számtalan betegség okozója, már csak ezért is érdemes jókat aludni, meg persze jól is esik. – mondta Nagy Gyöngyi alvástanácsadó.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük