Bizonyára mindannyian mentünk már haza elkészült laborlelettel, és oldalfurdaló kíváncsisággal vártuk a találkozást orvosunkkal, aki értelmezi is a lapon található rövidítéseket a hozzá tartozó értékekkel. És sokszor napokig csak vártunk, és vártunk…

 

Bizonyára mindannyian mentünk már haza elkészült laborlelettel, és oldalfurdaló kíváncsisággal vártuk a találkozást orvosunkkal, aki értelmezi is a lapon található rövidítéseket a hozzá tartozó értékekkel. És sokszor napokig csak vártunk, és vártunk…

Manapság a várakozás helyett az interneten próbálunk meg választ kapni különböző kérdéseinkre, fórumokon, blogokon keresgélve, másokkal megbeszélve tapasztalatainkat. Immár a laborlelet.hu is segít abban, hogy választ kapjunk a fura rövidítések értelmezésében, a vizsgálatok pontos leírásában, indikációjának magyarázatában.

A laborlelet.hu nem a reklámokról szól. Egy bárki számára elérhető és megérthető szakmai adatbázis. Olyan szakemberek állították össze, akik nap mint nap a laboratóriumokban vizsgálják a beküldött leleteket. Arra törekedtek, hogy az átlagember is megértse a bonyolult kifejezéseket és el tudjon igazodni az adatsorokon.

A Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság támogatásával működik a nemzetközi standardok alapján kidolgozott (Amerikából eredő) honlap, amelynek segítségével bárki könnyen megtudhatja, hogy a laboratóriumi lelet egyes mutatói mit jelentenek. Mely értékek normálisak és melyek utalnak valamilyen betegségre. A kulcsszavak megadása után a honlap programja kiválasztja nekünk a tömérdek adat és definíció közül az éppen aktuális és minket érdeklő/érintő dolgokat.

Az orvosi konzultációt hatékonyabbá tehetjük. Ha a rendelési idő túl rövid a leletek hosszas és aprólékos értelmezésére, akkor az orvosi látogatást lerövidíthetjük és célirányosabbá tehetjük, ha tájékozottak vagyunk, hogy a laboreredmények egyes mutatói szervezetünk mely funkciójára utalnak. Konkrét kérdéseket tehetünk fel az orvos által nem kiemelt, de minket foglalkoztató mutatókról. Jobban kézben tarthatjuk egészségünket.

A laborlelet.hu egy virtuális információs tér, ami tájékoztat, segítséget nyújt, és eligazít az orvosi, vizsgálati módszerek és laboratóriumi leletek sokunk számára átláthatatlan útvesztőjében. Információt, visszajelzést ad, feltárja előttünk a lehetőségeket, és egyszersmind eloszlatja a sokszor tévedésen, vagy képzelgésen alapuló hiedelmeket.

A lelet a nulladik lépés, mert még nem diagnózis, még nem terápia, hanem információ, ami a szervezetünket segítő további lépéseink összes szereplőjének és folyamatának támasza lehet.  A honlap használata

  • Könnyebbség lehet az orvosok számára, hiszen nem kell annyit magyarázkodniuk, sőt, ha a beteg felkészülten érkezik, várhatóan nagyobb együttműködéssel fogadja majd a terápiás javaslatokat.
  • Segítség lehet minden egészségügyi szakembernek, aki a terápiás, vagy segítő munkája során részt vesz a páciensek gyógyításában.
  • Információt nyújthat a pácienseknek, akik végre értelmezhetik saját leleteiket, egyszerűen, gyorsan, az otthonukban.
  • Megnyugtathat – csökkenti a szorongást, az ismeretlentől való félelmeket, a kiszolgáltatottságot

Egy dologra kell nagyon odafigyelnünk: TOVÁBBRA SE DIAGNOSZTIZÁLJUK MAGUNKAT, AZT BÍZZUK SZAKEMBERRE, ORVOSRA!

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük