2022.június.28. kedd.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ANEMONE – az uniós támogatású mobil teszthálózat projekt nyílt napja

4 perc olvasás
<span class="inline left"><a href="/node/12235"><img class="image thumbnail" src="/files/images/anemone.thumbnail.jpg" border="0" alt="http://www.ist-anemone.eu/" title="http://www.ist-anemone.eu/" width="100" height="31" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>http://www.ist-anemone.eu/</strong></span></span>  <p>2008.április 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Mobil Innovációs Központja (MIK) nyílt napot szervezett az ANEMONE mobil teszthálózat hazai állapotának ismertetéséről, a potenciális felhasználók és az ANEMONE konzorcium tagjainak kapcsolatteremtése céljából. </p><p>

http://www.ist-anemone.eu/http://www.ist-anemone.eu/ 

2008.április 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Mobil Innovációs Központja (MIK) nyílt napot szervezett az ANEMONE mobil teszthálózat hazai állapotának ismertetéséről, a potenciális felhasználók és az ANEMONE konzorcium tagjainak kapcsolatteremtése céljából.

http://www.ist-anemone.eu/http://www.ist-anemone.eu/ 

2008.április 22-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Mobil Innovációs Központja (MIK) nyílt napot szervezett az ANEMONE mobil teszthálózat hazai állapotának ismertetéséről, a potenciális felhasználók és az ANEMONE konzorcium tagjainak kapcsolatteremtése céljából.

Az ANEMONE  elnevezés (Advanced Next gEneration Mobile Open NEtwork) olyan  IST típusú európai uniós projektet takar, amely nagykiterjedésű, Európa jó részét lefedő IPv6 teszthálózat kiépítését tűzte ki célul, kutató-fejlesztő közösségek számára, segítve a jövőt szolgáló fejlesztéseket.   A teszthálózaton az újgenerációs internet legújabb protokolljai és a rájuk épülő, újszerű szolgáltatások vizsgálhatók. A projekt az első olyan kezdeményezés, amelynek platformját bármilyen külső, harmadik fél felhasználhatja saját szoftver- és hardvertermékeinek tesztelésére. A projekt európai méretű teszthálózatot jelent, számos öszekapcsolt és szervesen együttműködő telephellyel.

az anemone mobil teszthálózat felépítéseAz Anemone mobil teszthálózat felépítéseA vizsgálódás során különböző hálózati lefedettség (nagyvárosi, campus, labor, 3G körzet) és felhasználói profilok (kutató, hallgató, utca embere) vonható be vizsgálatba.  Az érdeklődők projektjei és kísérletei ingyenesen futhatnak.

Mindezt továbbfejlesztett és optimalizált  IPv6 protokollok szolgálják. 

A szolgáltatások:

-multimédia (VoIP, VoD, IPTV, Chat, AAA és biztonsági mechanizmusok),

-IMS (IP Multimedia Subsystem),

-mobilitás (MIPv6, NEMO alaptámogatás),

-natív IPv6 címtartomány.

A vezeték nélküli környezet:

WiFi, WiMAX, Bluetooth, UMTS/GPRS.

A hatás, amelyet a projekttől várnak:

-valósághű környezet biztosítása,

-a teszthálózat új szolgáltatások és üzleti megoldások fejlesztését/tesztelését tegye lehetővé,

-járuljon hozzá az IPv6, a vezeték nélküli és a mobil technológiák kutatásához,

-erősödjön Európa pozíciója a tudományos életben és a főbb szabványosítási testületekben.

Az ANEMONE támogatását részben az Európai Bizottság biztosítja a 6-os keretprogramban, így a projekt-partnerek az érdeklődő résztvevőktől nem kérhetnek pénzt a tesztrendszer használatáért. 

A projekt résztvevői:

-Magyarország – BME,

-Olaszország – CRES,

-Franciaország – ENST, INRIA, SFR, Thales Communications (vezető koordinátorként),

-Finnország – VTT.

a bme anemone elhelyezkedése az egyetemen belülA BME Anemone elhelyezkedése az Egyetemen belülA BME Mobil Innovációs Központ teszthálózata vezetékes, vezeték nélküli, ill. mobil, valamint IP alapú hálózatokat integrál. A heterogén kialakítású rendszer egyes elemei teljes mértékben együttműködnek. A teljes rendszer több, különböző hardver- és szoftver-komponensből áll össze. 

Összetevői:

-MPLS/IP alapú gerinchálózat,

-kapcsolt alrendszerek;  IMS, WLAN, UMTS,

-munkaállomások menedzsment-, kutatás-fejlesztési és üzemeltetési célra,

-PC alapú szerverek kísérleti fejlesztési, stb. célokra,

-OSA/Parlay fejlesztői környezet.

Újdonság a hálózatban a Nokia IMS szerver-rendszere. Fontos része a tesztrendszernek az RFID eszközpark.

A MIK rendelkezik olvasókkal, antennákkal, 10MHz-es és 865 MHz-es RFID bélyegekkel, tag nyomtatóval, egyéb kiegészítőkkel, valamint RF mérőműszerekkel, amelyekkel rádiós mérések végezhetők.

a bme anemone mobil teszthálózat architekturális diagramjaA BME Anemone mobil teszthálózat architekturális diagramjaAz áprilisi nyílt napon Dr. Imre Sándor nyitó előadása után Schulcz Róbert  mutatta be az ANEMONE projektet és a teszthálózatot,  majd  Bokor László szólt az Anemone teszhálózat előnyeiről, az innovatív megoldásokról és a lehetséges harmadik-fél szolgáltatásokról.

Demonstráció következett a  teszthálózat használatáról Jeney Gábortól, 

hogyan használjuk a teszthálózatot?
melyek a használat szabályai?

Az ANEMONE hálózathoz vagy az illető országbeli tagon keresztül, vagy az interneten át, IPv6-IPv6 tunel kiépítésével lehet csatlakozni, ill. IPv4-IPv6 tunel kiépítésével, ha csak az áll rendelkezésre.

http://www.ist-anemone.eu/

http://www.ist-anemone.eu/index.php/Hungarian_testbed_description

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.