2023.október.04. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ÁRMÁNY ÉS SZERELEM — Schiller drámája a Magyar Színházban

3 perc olvasás

armany_es_szerelem_1.pngFriedrich Schiller 1783-ban (Kabale und Liebe címmel) írt társadalmi drámája a felvilágosodás korának egyik legismertebb műve. Történetéhez közrejátszott a szerző magánéletének tragédiája is. Az ármány a hatalom megtartásáért zajlik, a szerelem pedig egy polgárlány és egy nemes úrfi kapcsolatában jelenik meg. A pénz és a hatalom mindenki életét tönkreteszi, és ellehetetleníti az igazi érzéseket is. A nagy olasz zeneszerző, Verdi 1849-ben Luisa Miller címen operát komponált belőle. Schiller műve nálunk először 1950-ben Vas István, 2009-ben Forgách András fordításában jelent meg. Most az előbbi, a Vas István féle  változatot halljuk különleges rendezésben és kiváló színészekkel mint: Haumann Péter, Gáspár Kata, Haumann Máté, Takács Géza, Sziládi Hajna és Tóth János Gergely. Meglepő az ajtónállóként alkalmazott törpe alakja, akit előszeretettel foglalkoztattak a barokk és a rokokó korában is az előkelő udvarokban.

A két felvonásban előadott színmű rendezője a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, Eperjes Károly. Két apró „baki” valahogy mégis benne maradt. Az egyik, hogy amikor a városi zenész, Miller látja egyetlen lányának pillanatokkal ezelőtt ki sem hűlt testét, meggyőződés nélkül, túl korán kimondja, hogy meghalt. A másik: nem elég, hogy a két szerelmes elhunyt, A walkür operához hasonlóan, még fel is gyújtja alattuk a házat a minden lében, cselszövésben kanál titkár. Ez minimum felesleges – ráadásul Wagner zenéje nélkül túlzott megoldás. A harmadik már csekélység, hogy Millerné (Tóth Éva játssza) dologházba került, ezért már ki sem jött a színpadra a meghajlásnál. A legtöbbünknek valószínűleg fel sem tűnt, de a mi szemünket nem kerülte el.

A történetet egyébként hihetően varázsolja a színpadra a nagyszerű színészgárda. Von Walter kancellár (Tóth Sándor), Ferdinánd, a fia, őrnagy és ifjú szerelmes (Tóth János Gergely e.h.), von Kalb, a raccsoló udvarnagy (Haumann Máté), Lady Milford, a herceg kegyencnője (Gáspár Kata), Wurm, a kancellár titkára (Takács Géza, a neve kukacot jelent). Millert, a szegény városi zenészt Haumann Péter, Kossuth- és Jászai Mari-díjas Érdemes Művész alakítja, Millernét Tóth Éva, Lujzát, a lányukat Sziládi Hajna, e.h, Sophie-t, a Lady komornáját Kádas Petra e.h. játssza, valamint fellép még Tahi József, Köleséri Sándor, Heizer Georgina, Taba Dorottya, Mihályfi Ákos is – az utóbbi három szintén egyetemi hallgató. A rendezőt, Eperjes Károlyt dicséri, hogy sok tehetséges egyetemi hallgatót is foglalkoztat a darabban.  

Ugyancsak korhűre alkotta  a díszlettervező Szakács János, a jelmezeket Kárpáti Enikő. A dramaturgiát Deres Péter segítette. Az előadás élvezetét hallássérültek számára is biztosítja a színház, továbbá színházpedagógiai foglalkozásokat tart diákoknak.

Ezt az évszázadokon át igazát bizonyító, máig érvényes klasszikust nem szabad kihagynunk! Az előadás a látás és hallássérültek számára akadálymentesitett.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.