Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan közeledjenek az állatokhoz! – mondta Rezván Nikolett az ARTista Café vendége a Fővárosi Nagycirkusz hétfői, havonta egyszer jelentkező és a hazai cirkuszművészet megújításával foglalkozó kávéházi hangulatú összejövetelén. (lásd: http://euroastra.hu/node/105892)

 

Meg kell tanítani a gyerekeknek, hogyan közeledjenek az állatokhoz! – mondta Rezván Nikolett az ARTista Café vendége a Fővárosi Nagycirkusz hétfői, havonta egyszer jelentkező és a hazai cirkuszművészet megújításával foglalkozó kávéházi hangulatú összejövetelén. (lásd: http://euroastra.hu/node/105892)

 

A fiatal artistaművész elárulta, hogy azért vállalta a „Lúdas Matyi a cirkuszban" című programban való szereplést, mert megérezte: a Nagycirkusz új produkciója szándékai szerint többek között az állatok megbecsülésére és szeretetére irányítja a nézők figyelmét. Az est vendégeinek – az elkötelezett állatmenhelyeseknek, a rendőrkutyák kiképzőjének – az állatvédelemben illetve az állatokkal történő foglalkozás során szerzett tapasztalatai jól kiegészítették egymást. Igazolták Fekete Péter cirkuszigazgató hipotézisét, amely szerint az ember és állat erőszakmentes kapcsolata csodákra képes, akár a cirkusz porondján is.

 

Az állatszeretetéről ismert Papadimitriu Athina szenvedélyes megnyilatkozása mindenkit elgondolkodtatott: „Mi lehet az oka annak, hogy a matematika, az írás-olvasás mellett az állatvédelem nem szerepel a mai iskolások tanrendjében?!"

 

Kabai Alex musicalszínész is kitett magáért, amikor Saint Exupery kis hercege rókaszelídítős részletének lágy interpretálása után a Lúdas Matyi betétdalaival is elkápráztatta a Café közönségét.

 

A Fővárosi Nagycirkusz a megújuló cirkuszművészet jegyében fontosnak tartja kiemelni ember és állat együttélésének, harmonikus kapcsolatának jelenőségét. Színpadra, porondra – így a Fővárosi Nagycirkusz porondjára is – csak olyan állatszámok kerülhetnek, amelyek kifejezik az egymás iránti bizalom és az egymás felé tanúsított szeretet fontosságát.

 

A most bemutatott Lúdas Matyi a cirkuszban című összművészeti produkcióban kedvelt háziállatok sokaságát vonultatják fel, s a közönség közelebbről is megismerheti az állatokat az előadások előtt és után. A történetmesélő előadásban 6 hontalan kutya is szerepet kap, akiket állatmenhelyről választottak ki a produkcióban résztvevő állatbarát színeszek, artisták, s bíznak benne, hogy a segítségünkkel ezek a kutyusok mielőbb gazdit is találnak majd.

 

A Fővárosi Nagycirkusz életében most először fordul elő, hogy a cirkusz nem elégszik meg azzal, hogy állatbarát produkciókat mutat be, de proaktívan részt kíván venni az elhagyott állatok sorsának felelősségvállalásában. Létrehoztak egy olyan oldalt, amelyen az érdeklődők végigkövethetik az állatok mindennapjait, együtt örülhetnek boldog pillanataiknak, s esetleg kiválaszthatják azt a kutyust is, akit végül befogadnak családjukba.

 

Tudja – e Ön, hogy

  • október közepén, Brüsszelben, az európai parlamenti képviselők előtt Fekete Péter cirkuszigazgató tart előadást a budapesti cirkuszművészeti központ kialakításáról?

A rangos eseményen a Baross Imre Artistaképző növendékei is fellépnek majd, a programról a MACIVA folyamatosan tudósít.

 

  • az ARTista Café legközelebb november 21 – én 18:00 órakor nyitja meg kapuit, ekkor a társművészetek és a cirkusz kapcsolatáról lesz szó.

 

www.fnc.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük