2022.01.25.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Asszony a fronton a Rózsavölgyi Szalonban

6 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64989"><img class="image image-preview" src="/files/images/R%20(1)_0.preview.jpg" border="0" width="223" height="132" /></a></span>Szeptember utolsó harmadában megkezdődött a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház őszi évada, rögtön egy sikeres és nagyszerű bemutatóval a „PEREG A FILM...." Sándor Pál rendezésében. És valóban pergett a film, miközben Hegyi Barbara, Kolovratnik Krisztián és Szilassy Nelly brillírozott. Bemutatóval folytatódik októberben is, de tekintsük át címszavakban az előadásokat.</p> <p><strong> </strong>

Szeptember utolsó harmadában megkezdődött a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház őszi évada, rögtön egy sikeres és nagyszerű bemutatóval a „PEREG A FILM…." Sándor Pál rendezésében. És valóban pergett a film, miközben Hegyi Barbara, Kolovratnik Krisztián és Szilassy Nelly brillírozott. Bemutatóval folytatódik októberben is, de tekintsük át címszavakban az előadásokat.

 

Szeptember utolsó harmadában megkezdődött a Rózsavölgyi Szalon és Művészkávéház őszi évada, rögtön egy sikeres és nagyszerű bemutatóval a „PEREG A FILM…." Sándor Pál rendezésében. És valóban pergett a film, miközben Hegyi Barbara, Kolovratnik Krisztián és Szilassy Nelly brillírozott. Bemutatóval folytatódik októberben is, de tekintsük át címszavakban az előadásokat.

 

Október 6. szombat 19.30

Polcz Alaine: Asszony a fronton – Bemutató

Monodráma zenével Béres Ilona előadásában

További előadások: Október 12. péntek 19.30, 19. péntek 19.30, 27. szombat 19.30.

 

Aztán elindultam egyedül. Bekötöttem a fejemet, és elmentem a kommandaturára. Ott már nagyon sokan ültek és várták, hogy sorra kerüljenek. Közöttük egy kislány, akinek vérzett a feje, egy tincs a hajából kitépve. Nyomorult és kétségbeesett volt. "Átmentek rajta az oroszok" – mondta az anyja. – Nem értettem meg. – "Biciklivel?" – kérdeztem. Az asszony dühös lett: "Maga bolond? Nem tudja, mit csinálnak a nőkkel?"
Hallgattam, amit körülöttem beszéltek. Hogy melyik nőnek tört el a gerince, ki vesztette el az eszméletét, ki vérzik, hogy nem tudják elállítani, férfit, akit lőttek agyon, mert védeni próbálta feleségét.
   Egyszerre föltárult az az iszonyat, ami körülöttünk van.

(Polcz Alaine: Asszony a fronton)

 

Asszony: Béres Ilona
Polcz Alaine regénye alapján a szövegkönyvet írta: Bognár Endre és Dicső Dániel
Látvány, jelmez: Bognár Hajnalka
Rendező: Dicső Dániel
Együttműködő partner: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.

 

Október 8. hétfő 19.30 és 30. kedd 19.30

Mégis szép – Udvaros Dorottya estje

 

Mi az, amit egy férfi soha nem mondana el egy nőnek?" – kérdezte Udvaros Dorottya és az est rendezője, Vörös Róbert, kortárs magyar íróktól és zeneszerzőktől. Udvaros Dorottya első önálló estje az erre a kérdésre adott válaszokból állt össze. A szerzemények között találunk versben vagy prózában írtakat néha játékosan, néha keserédesen megfogalmazva. A válaszok mellé pár vadonatúj és néhány már hallhatott dalt szerkesztve állt össze végül a Mégis szép című est.

Hallható (többek között): Zsüti-sláger és Weill-song, Cseh Tamás, Leonard Cohen, Cole Porter és Kamondy Ági dalai, Térey János, Lőrinczy Attila, Bartis Attila, Nádas Péter és Závada Pál szövegei.

                                                      

„Túlcsordulás és visszafogottság, intimitás és távolságtartás, őszinteség és játékosság állandó feleselése – ez Udvaros Dorottya kivételes színészete. Lejön a pódiumról, járkál a nézők között, föláll a magas üvegablak párkányára – mögötte a Szervita tér kitűnő díszlete -,„munkajelmezként" viseli Szakácsi Györgyi ezüst, piros és fekete, rafináltan egyszerű fellépő ruháit: jelenléte átható, akár a falra vetített, óriásira nagyított szemének pillantása."

(Koltai Tamás, Élet és irodalom)

 

Zongorán kísér: Silló István

Jelmez: Szakács Györgyi

Dramaturg: Csepi Alexandra

Zenei vezető: Károly Kati, Silló István

Rendező: Vörös Róbert

Együttműködő partner: Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft.,

Kék Művészügynökség és Produkciós Iroda Kft.

 

Október 9. kedd 19.30, 13. szombat 19.30, 20. szombat 19.30

Anna Gavalda: Szeretem őt – Györgyi Anna és Szilágyi Tibor

 

„Mindig is voltak férfiak, akik csalják a feleségüket. Mennyire banális az egész történet. Hogy ez mindig így van. Hogy az vezeti őket, ami a gatyájukban van. Végül is csak szemet kell hunyni és magától elmúlik az egész. Tudomásul kell venni és kész. Kész, megvan. Túl vagyunk rajta… igaz? Ezt gondolja. Mindnyájan ezt gondoljuk."- mondja dühösen, kétségbeesetten, vádlón a történet hősnője. Ilyen egyszerű lenne? Ez lenne a megfejtése magánéletünk oly gyakori válságainak?

A nagy sikerű áprilisi bemutató után ősztől újra látható Anna Gavalda: Szerettem őt című bestseller regényéből készült színpadi adaptáció Györgyi Anna és Szilágyi Tibor előadásában.

Egy elhagyott meny és egy – a feleségét megcsaló, de soha el nem hagyó – após felkavaró története a darab, amely briliáns és életszerű dialógusok, viták, kitárulkozások, emlékek, párhuzamos történetek füzére.

Az előadás mind a közönség, mind a szakma körében osztatlan sikert aratott. Anna Gavalda regénye alapján színpadra alkalmazta és rendezte: Szántó Erika

A regényt fordította: Tóth Krisztina

 

Október 10. szerda 19.00

Gonda Judit és Pásztor Anni divatbemutatója

 

Október 16. kedd 19.30

Rózsavölgyi Classic – A Budapesti Fesztiválzenekar kamaraegyüttesének koncertje

 

Október 17. szerda 19.30

Rózsavölgyi Crossover – Bársony Bálint és vendégei

Bársony Bálint és zenekara a Sunshine Love havonta más-más művésztársát hívja közös zenélésre.

 

Október 18. csütörtök 19.30

Pár-beszéd zenével és irodalommal – Parti Nagy Lajos és Matkó Tamás

 

Október 29. hétfő 19.30

Staféta Grecsó Krisztiánnal – Vendég: Zorán

A staféta eredendően váltást jelent, átadást, érintkezést. A Staféta pódiumesteknek is az a célja, hogy egymás művészetét szerető, tisztelő, a másik munkásságát értő művészek kerüljenek közös térbe, értsék, értelmezzék egymást és önmagukat.

A startnál mindig más művész áll, zenész, színész, író, képzőművész. Az alkotóemberrel nem életútinterjú készül, az alkotó rögtön előad valamit: zenél, szaval, vetítünk. Erről a kiválasztott alkotásról diskurálunk. Vagyis tényleges helyzetekben, művészet értő, alakító és befogadó helyzetben mutatkozik meg az alkotó.

Természetesen a dramaturgia minden adott esetben más, hiszen változnak a művészeti ágak, változnak a játékosok, és mivel szabad kezet adunk, vagyis maguktól és másoktól is válogathatnak, nyilván más és más az estek ritmusa is.

De a lényeg mindig egy: olyan pódiumestre hívjuk a nézőket, ahol az alkotók új oldalukról ismerhetők meg. Így lesz a staféta egy szituációs, összművészeti produkció.

 

Október 31. szerda 19.30

Pár-beszéd zenével és irodalommal – L. Simon László, Rátóti Zoltán és Fülei Balázs

Moderátor: Bérczes László

 

A Rózsavölgyi Galéria havonta megújuló képzőművészeti kiállításán október végéig még megtekinthetjük a „Belváros-Lipótváros története reneszánsz kódexlapokon" c. tárlatot.

Október 29-én Köves Tamás akrilfestményeinek kiállítás következik „A Lélek Dinamikája" címmel.

Köves Tamást Magyarországon leginkább tollgrafikáiról ismerik, de ma már többféle tematikát felölelő festményei is egyre kedveltebbek.  Népszerűségét elsősorban grafikáiból készült képeslapoknak köszönheti, melyek a világ minden részébe eljutottak, rajzaiból könyv is jelent meg, illetve több könyvhöz is készített illusztrációkat.

„Műfajában Köves Tamás jelentős művész, és talán van némi ezoterikus szerepe is; vigaszt, jókedvet csempész az emberek lelkületébe" (Popper Péter)

 

RÓZSAVÖLGYI SZALON Arts & Café
1052 Budapest, Szervita tér 5.

 

http://szalon.rozsavolgyi.hu/hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük