A Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" pályázatra 2007 őszén 15 felsőoktatási intézmény 52 diák szakdolgozatát juttatta el. Az évről-évre egyre népszerűbb szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén 2008. április 16-án két kategóriában összesen nyolc nyertest hirdettek, további három pályázó pedig különdíjban részesült.

A Magyar Turizmus Zrt. által életre hívott „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" pályázatra 2007 őszén 15 felsőoktatási intézmény 52 diák szakdolgozatát juttatta el. Az évről-évre egyre népszerűbb szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetésén 2008. április 16-án két kategóriában összesen nyolc nyertest hirdettek, további három pályázó pedig különdíjban részesült.

 

 A diákok a munkájukért járó elismerést ünnepélyes keretek között Dr. Kovács Miklóstól, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkárától és Dr. Róna Ivántól, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától, vehették át.

A Magyar Turizmus Zrt. 2007-ben hetedik alkalommal írt ki pályázatot „Az év turisztikai témájú szakdolgozata" címmel a turisztikai felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A pályázaton az akkreditált hazai felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatói, valamint az esti, levelező és posztgraduális képzésben, illetve a távoktatásban részt vevő hallgatók indulhattak államvizsgán eredményesen megvédett turisztikai témájú szakdolgozatukkal. A pályázatra egy-egy intézmény legfeljebb öt értekezést nevezhetett be, amelyből legfeljebb két pályamű idegen nyelvű is lehetett.

A pályázat célja, hogy ösztönözze és továbbfejlessze a turizmus állami irányítása és a turisztikai felsőoktatási intézmények együttműködését és szakmai munkáját, amely az elmúlt években egyre sokszínűbb lett. A Magyar Turizmus Zrt. központjában és regionális marketingigazgatóságain, valamint külképviseletein a gyakornoki programok, a kutatásokban való részvétel, az információcsere, a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett szakmai rendezvényeken való részvétel lehetősége mind-mind azt szolgálják, hogy a felsőoktatási intézményekből kikerülő hallgatók elméleti ismereteik mellett már az egyetemeken, főiskolákon töltött idő alatt gyakorlati tapasztalatot is szerezzenek.

2007-ben az ország 15 felsőoktatási intézménye juttatta el az MT Zrt.-hez az általa legszínvonalasabbnak ítélt munkákat, összesen 52 szakdolgozatot. A pályázatra a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kara, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola, a Harsányi János Főiskola, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, a Károly Róbert Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Szolnoki Főiskola nevezett be szakdolgozatot. A szakdolgozatok között két angol és egy német nyelvű pályamű is található.

A beérkezett szakdolgozatokat az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága, az Országos Idegenforgalmi Bizottság és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat két, az „Alapos, tudományos igényű munka", valamint az „Újszerű témaválasztás" kategóriában  jutalmazták, emellett öt szakdolgozat különdíjban részesült. A díjazott szakdolgozatok a következők:

Alapos, tudományos igényű munka kategóriában:

              I.      (megosztott) Chikán Márton: A turisztikai vonzerők hatókörének értékelése

              I.      (megosztott) Tóth Boglárka: A nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu keresleti szegmensének elemzése

           II.      Vágó Tímea: A lovasturizmus jelenlegi helyzete és fejlesztési lehetőségei Magyarországon

         III.       Horváth Mónika: A turisztikai stratégia és operatív programok szerepe és hozzájárulása Észak-Magyarország turisztikai fejlődéséhez

Újszerű témaválasztás kategóriában

            I.        Tóth Diána: Törökkori emlékek turisztikai célú hasznosítása Magyarországon

         II.        (megosztott) Fábián Tímea: Az internetes utazásközvetítés térhódításának bemutatása a

Start Utazási Iroda példáján

         II.        (megosztott) Piránszki Linda Petra: A sikeres falusi turizmus gazdasági, turisztikai és

személyi feltételei egy konyári és egy cserépfalui vendéglátó példáján keresztül

       III.        Hegedűs Judit: „Egységek és kétségek" – avagy együttműködés és fejlesztési lehetőségek egy magyarországi natúrparkban

Különdíjban részesült

Gárdián Szilvia: Utazás – Egyedül vagy együtt? A turisztikai ágazat klaszteresedésének ösztönzési lehetőségei az Alsó-Ausztriai Wellbeing Klaszter tapasztalatai alapján

Kárász Krisztina: Die gegenwärtige Lage des barrierefreien Tourismus für Rollstuhlfahrer in Ungarn und seine Zukunft

Kovács Gabriella: Turizmusfejlesztés vállalati összefogással Borsod-Abaúj-Zemplén megyében

A nyertes pályázók a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Kar, a Debreceni Egyetem, a Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája, a Károly Róbert Főiskola, a Kodolányi János Főiskola és a Szegedi Tudományegyetem hallgatói.

A szakdolgozatok részletes listáját – a szakdolgozat készítők nevével, a szakdolgozatok címével, a beküldő intézmény és a konzulensek feltüntetésével – a melléklet tartalmazza.

A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes díjkiosztójának a Budapest Symbol Étterem adott otthont. A díjakat Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium turisztikai szakállamtitkára és Dr. Róna Iván, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója adta át a nyerteseknek, akik jutalomban is részesültek. A pályázaton részt vevő valamennyi szakdolgozatot készítő egy értékes könyvet, a Magyar Turizmus Zrt. ajándékát vihette magával.

A Magyar Turizmus Zrt. 2008. évi szakdolgozat-pályázatának részletes feltételeiről az intézményvezetők és tanszékvezetők postai úton kapnak tájékoztatást. A szakdolgozatok teljes terjedelmükben a Magyar Turizmus Zrt. Kutatási Csoportjánál csütörtök délutánonként 14 és 17 óra között megtekinthetők.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük