2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Augusztusi szemezgető

14 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63208"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/AugFOKEP_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Nagyon iparkodtam, hogy még az első, általunk ajánlott augusztusi program előtt kész legyek az aktuális szemezgetéssel. Összefoglalva a programokról alkotott véleményem, egy óriási problémám akadt velük: nem lehet egyszerre több helyen lenni. </p> <p> 

augfokep 0.thumbnailNagyon iparkodtam, hogy még az első, általunk ajánlott augusztusi program előtt kész legyek az aktuális szemezgetéssel. Összefoglalva a programokról alkotott véleményem, egy óriási problémám akadt velük: nem lehet egyszerre több helyen lenni.

 

augfokep 0.thumbnailNagyon iparkodtam, hogy még az első, általunk ajánlott augusztusi program előtt kész legyek az aktuális szemezgetéssel. Összefoglalva a programokról alkotott véleményem, egy óriási problémám akadt velük: nem lehet egyszerre több helyen lenni.

 

„Félhold és telihold" – Kőszegi Ostromnapok, 08.03-30., www.koszeg.hu. Az Ostromnapok 2007 óta Kőszeg kiemelkedő nagyrendezvénye, mely teljes városi összefogással valósul meg. Jellemzői a széleskörű jelmezes lakossági részvétel (tűzoltók, nemzetiségi önkormányzatok, iparosok, városi képviselők), a középkort idéző katonai és polgári hagyományok ápolása, az ostromban érintett népek (magyar, horvát, német, török) kultúrájának, művészetének, gasztronómiájának bemutatása.

 

Barokk Esküvő, Győr, 08.10-12., www.fesztivalkozpontgyor.hu. Országosan egyedülálló rendezvény, melynek során egy igazi jegyespár köti össze életét barokk kori ceremónia szerint. A győri barokk belváros kiváló hátteret szolgáltat a nagyszabású rendezvénynek. Egyre több belvárosi üzlet és étterem kapcsolódik be a programsorozatba, barokk kirakatok készítésével, illetve barokk menüsorok összeállításával.

 savaria.thumbnail

Savaria Történelmi Karnevál, Szombathely, 08.24-26., www.savariakarneval.hu. A Savaria Történelmi Karnevál 2011-ben immár XII. alkalommal került megrendezésre. A szervezők legfőbb igyekezete arra irányult, hogy a karnevál megőrizze eredeti szellemiségét és színvonalas, jól szervezett, a történelmi és kulturális hagyományokat továbbörökítő kiváló minősítésű fesztiválként szolgálja közönségét.

 

Ördögkatlan Fesztivál, Ördögárok (Kisharsány, Nagyharsány, Palkonya, Szoborpark, Vylyan terasz), 08.02-05. www.ordogkatlan.hu. Van Villány környékén néhány település és csodálatos helyszín, amelyek a hazai és környéki kultúra igazi központjává válnak. A Bárka Kikötő baranyai horgonyzása az Ördögkatlan Fesztivál lassan hagyományosan a térség egyik legfontosabb kulturális eseménye. A helyszínek csodálatos hátteret adnak a koncertek, színházi produkciók, vásárok, gyerekprogramok, irodalmi és kézműves bemutatók sorának, mi pedig egy hamisítatlan nyaralás és egy igazi kulturfesztivál élményével gazdagodhatunk. A fesztiválnak pedig valódi hagyományai is vannak, hiszen a rendezvény méltó nyitása a Quimby és a zárása pedig a Kiscsillag nevéhez fűződik, és ezzel mint egy jelképezve, hogy elejétől a végéig a minőség és a kreativitás fémjelzi az Ördögkatlan Fesztivált.

 

Királyi Szakácsok Nyomdokán, Nagyszakácsi, 08.03-04. www.baranyavidek.hu. Augusztus szép nyári időt ígérő első, igazán hosszú hétvégéje nagy ünnepe a királyi szakácsok nyomdokain járó kedves somogyi falunak Nagyszakácsinak és a gasztronómiának. Már második évtizede mérkőznek meg itt a középkori konyha hagyományápoló mesterei saját kedvükre és a közönség örömére. Pénteken indul a program pogácsasütő versennyel és a turizmusbarát polgármesterek gasztronómiai viadalával. A szombat igazi kavalkád, amikor a királyi szakács címre pályázók munkálkodását a népi konyhák falatjait kóstolva mustrálják az időutazás élményétől izgatott látogatók.

 sokac.thumbnail

Sokac Babfőző Fesztivál, Mohács, 08.04. www.mohacs.hu. Egy régi sokác hagyományt felelevenítve köcsögös babfőzést rendeznek a Baranya megyei Mohácson augusztus első szombatján, hogy felidézzék a hajdani szántóföldi munkák emlékét. A lefedett cserépedényekben készített étel a földeken dolgozó idősebb délszlávoktól ered, akik – hogy a munka is haladjon, és ebéd is legyen – feltették a füstölt hússal ízesített babot egy agyagedénybe, amely mellé tüzet gyújtottak. A cserépfazék a tűzzel nem érintkezett, csak a hő melegítette fel annak tartalmát. Így őrizni sem kellett, csak adott esetben minden sor kukorica vagy szőlő kapálása után kóstoltak, raktak a tűzre és folytatták a munkát. Mivel az agyag nagyon rossz hővezető, felforrás után sokáig tartja a meleget. Ezt a tulajdonságot kihasználva alkalmazták az agyagedényt a mindennapi életükben. A köcsögös főzés szokásának felelevenítésére első alkalommal egy baráti kör gyűlt össze tizenhat évvel ezelőtt Mohácson. Tavaly már kétezren voltak kíváncsiak a fesztiválra, ahol 202 agyagedényben főtt a köcsögös bab.

 

III. Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, 08.14-20. www.kaposfest.hu. Kaposvár mindig is a hazai kultúra fontos bástyája volt épp ezért nem meglepő, hogy egy új színfolttal, a Nemzetközi Kamarazenei Fesztivállal gazdagodott a város amúgy sem szegényes programkínálata.

A 2010-től minden évben megrendezésre kerülő fesztivál léte Kokas Katalin és Kelemen Barnabás kiváló művészeknek köszönhető. A rendezvény máris olyan előadókat mondhat magáénak, mint Alina Pogostkina, Joshua Bell világhíres hegedűművészek, a szintén világhíres Kocsis Zoltán karmester vagy a méltán elismert zenetörténész és zenetanár Földes Imre. A programoknak olyan helyszínek biztosítanak otthont többek közt, mint a Csiky Gergely színház, a Református Templom, a Kaposvári Zeneház. A Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál a remek előadók mellett igazi különlegessége a Nemzetközi Jam-Session Találkozó, melynek keretében 30-40 zenészt kiválasztanak, hogy egy nagy közös improvizálás keretében rendhagyó koncertet adjanak esténként, amit hajnalig tartó táncmulatság követ.

 

Nemzet Kenyere Fesztivál, Pécs, 08.16-21. www.zskn.hu, Az augusztus 20.-ai Ünnepi műsor a búza, az aratás, az új kenyér témakör köré épül fel, ezzel is körbeölelve a Nemzet Kenyere eseményt. A Nemzet Kenyere koncepció célja, hogy a nemzet egységét, az összetartozást és a szolidaritást szimbolizálva Pécs városában hagyományt teremtsen. Idén augusztus 20-án délután, a pécsi Sétatéren ünnepi műsor keretében felszentelésre kerül a nagy „Nemzeti Kenyér".

 

Balatonfüredi Borhetek, 08.04-26. www.balatonfured.hu, www.balatonfured.info.hu. A Balaton-felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A boros gazdák a Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban három hétig várják a vendégeket. A rendezvénysorozat minden este gazdag kulturális és folklór programot kínál a Kisfaludy színpadon.

 

Fonyódi Hadijátékok, 08.05. www.balatonfonyod.hu. A rendezvény alatt különböző lovagrendek bemutatóit tekinthetik meg az érdeklődők, ahol korhű jelmezekbe és fegyverzetbe öltözve szemléltetik a régi harcmodort, sőt harcba is állhatnak, mint lovagok. A gyerekek lándzsadobást, célba lövést, kardforgatást gyakorolhatnak, mindezt játékos formában. A rendezvény zárásaként reneszánsz korabeli zenei előadást hallhatunk.

 

Buzsáki búcsú, 08. 12-13. www.buzsak.hu. Folklórműsor, népi iparművészeti termékek kiállítása és vására, buzsáki hímzésekből álló kiállítás, operett- és könnyűzenei műsor, hagyományos búcsúi bál, kirakodóvásár várja mindazokat, akik ellátogatnak Buzsákra.

 

Hévízi borünnep, 08.13-20. www.heviz.hu, www.hevizgaleria.hu. Egy kis ízelítő: KFT zenekar, A Budapesti Operettszínház művészeinek BROADWAY estje, EDDA Művek, Tátrai Band Zenekar nagykoncertje, Demjén Ferenc és Zenekara, Kovács Kati és Zenekara, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, Abba Show, Dolly Roll zenekar, Fenyő Miklós és Zenekara.

 

Csopak Napok Borhét. 08.16-20. www.csopak.hu, www.balatonriviera.hu, A többnapos rendezvényen az ide látogató vendégeket csopaki zamatos borok, zenés és szórakoztató programok várják. A borversenyen is díjazott borosgazdák hatalmas borkínálattal kedveskednek a bor kedvelőinek, hogy mindenki megtalálja a kedvenc fajtáját és évjáratát.

A családok gyerekműsorokat tekinthetnek meg, a baráti társaságok pedig esténként táncolhatnak a zenei koncertek, szórakoztató előadások alatt. A mozgás szerelmesei sem maradnak program nélkül, hiszen a strandon egész nyáron animátorok gondoskodnak a sportrendezvényekről.

 

Hagyományőrző Napok Szigliget Várában, 08.18-19. www.szigliget.hu. Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Hagyományőrző Napok Szigligeten. A két napos rendezvény során felsorakoztatják történelmünk korszakait és emlékeit, a honfoglaló magyaroktól egészen a 20. századig terjedő időszak harcászati fegyvereit, viseletekeit, szokásait.

 

Országos Lecsó fesztivál, Balatonkenese, Széchenyi park, 08. 25. www.balatonkenese.hu. Lecsót főzni mindenki tud, és mindenki másképp. Hogy ki mit tesz hozzá? Mitől lesz házias, különleges, de leginkább finom a lecsó? A titokra fény derül majd Balatonkenesén, immáron nyolcadszor. Csapatok, csoportok, családok, baráti társaságok, civil szervezetek, fiatalok, idősebbek jelentkezését várják.

 

Bormustra és Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó, Eger, 08.17-20. www.egriborut.hu. Felső – Magyarország négy nagy történelmi borvidékének borászai mutatkoznak be e négy napon. A jó hangulatot a világ több tájáról érkező néptánc együttesek színpompás kavalkádja, kiváló népzenei koncertek, finom borok és ízletes étkek garantálják.

 mez.thumbnail

XXV. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó, Jászberény, 08. 04.www.deryne.hu. Magyarország legnagyobb méhészeti rendezvénye Jászberényben. Méz és méhészeti termékek kiállítása, mézkóstoló; mézkirálynő választás, méhészek vetélkedője, méhcsalád kezelésének élő szemléltetése, mézes sütemények versenye, és mézeskalács díszítési bemutató, méhészeti eszközgyártók kiállítása, szakmai tanácskozás, családi szórakoztató programok, tombola, népművészeti kirakodóvásár. A rendezvényről külön vásári újság jelenik meg.

 

Hírös lakodalmak, Nyíregyháza, 08. 04. www.muzeumfalu.hu. Érdekes, eddig még nem volt lakodalom-bemutatóra készül a múzeum: augusztus 4-én a „Hírös lakodalmak" sorában most egy határon túli nemzetiségi csoport jelenít meg egy sváb lakodalmat.

 

XXII. Csángó Fesztivál, Folklór Fesztivál és Népművészeti Vásár, Jászberény, 08-12. www.jne.hu, www.csangofesztival.hu. A fesztivál négy napját zenés, táncos felvonulás, továbbá gálaműsorok, folklórműsorok, viselet bemutatók, népzenei koncertek, kézműves bemutatók, táncház és egyéb rendezvények teszik emlékezetessé.

 

XI. Magyar Hivatalos Amatőr Traktorhúzó Bajnokság, Hajdúböszörmény, 08. 10-12. www.hajduboszormeny.hu. A látogatók rendkívüli élményben részesülnek, miközben a traktorok mintegy 24 tonnás súlygépet próbálnak elvontatni 100 méteres versenytávon úgy, hogy a traktor és a súlygép is a versenypályán maradjon.

 

Debreceni Virágkarnevál (és Karneváli Hét), 08.16-20. www.fonixinfo.hu. Immár több mint negyven éve, töretlen sikerrel, a város legnagyobb és az ország egyik leghíresebb rendezvénye, hagyományosan több százezer látogatóval. A fellépők kiválasztásánál az ismertségen kívül fontos szempont az is, hogy az adott műfajban értéket közvetítsen.  Az idei év újdonsága a Galiba Gyermekfesztivál és Junior Virágkarnevál.

 

14. Szatmári Fesztivál: 14. Nemzetközi Szilvalekvárfőző Verseny, Szatmárcseke, 08. 24-25. www.szatmarcseke.hu. Környékbeli és külföldi főzőcsapatok gondoskodnak a régi, népi hagyomány – a lekvárfőzés – felelevenítéséről. Az idelátogatók bármelyik csapat sátránál bekapcsolódhatnak a „kavarásba".  A rendezvény ideje alatt szabadtéri színpadon számos amatőr hagyományőrző csoport előadása fokozza a hangulatot.

 

Hírös Hét Fesztivál, 08.20-26. Kecskemét. www.iranykecskemet.hu. Kecskeméten augusztusban újra megnyitja kapuit a kultúra, a hagyományok és a gasztronómia hete, a Hírös Hét Fesztivál. A város egyik legnagyobb múltra visszatekintő programsorozata 1934-ban vette kezdetét, amikor Móricz Zsigmond élő rádióadásban üdvözölte be az első Hírös Hetet, mint a kecskeméti hagyományok és értékek ünnepét. A rendezvénysorozat célja, hogy a hírös város ország-világ előtt bemutassa mindazokat a régre visszatekintő hagyományait és értékeit, amikre a legbüszkébbek a kecskemétiek. A programokat három tematikusan csoportba sorolhatjuk, ezek: "a kistérség településeinek városa", "a kézművesek városa" és a "borváros".

 

Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN), 08.23-26. www.szin.org. A SZIN helyszínét, az Újszegedi Partfürdőt egy híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, a SZIN-hangulat alapja.

 

IX. Hilltop Borünnep, 08.25. Neszmély, Meleges hegy, www.hilltop.hu, Ha el szeretne valahol tölteni egy kellemes napot, miközben az ország legjobb borászainak borait gyönyörű környezetben kóstolhatja meg, látogasson el Neszmélyre, a Melegeshegy tetejére, a Hilltop Borünnepre augusztus 25-én. Ezen a napon a Neszmélyi borvidék legnagyobb borfesztiválját ünnepeljük, mely tradicionális helyi ételeivel és legízletesebb boraival vendégek ezreit vonzza.

 

Reneszánsz Napok Várpalota, 08.03-05. www.szindbadkht.hu. Miért éppen Várpalota? Mert Várpalota Mátyás király kedvenc helye. Ezt támasztja alá az a számtalan monda, amely a városhoz és a közvetlen környékéhez kapcsolja az álruhás királyt. A rendezvény fő „díszlete" és egyben helyszíne is az a palotai középkori vár, amelyek patinás, páratlan épségű falai tanúi voltak Mátyás király és Beatrix királyné látogatásainak. A rendkívül gazdag kulturális programok között szerepelnek a reneszánszt idéző színházi előadások, zene, tánc, középkori kézműves foglalkozások, bábelőadások, interaktív történelmi játszóház. A rendezvény része a vásári forgatag is. A fesztivál fénypontja a reneszánsz vacsora, amelyet Mátyás király tiszteletére rendeznek. Az éjszakába nyúló lakomát a kort idéző zene és dobszó kíséri. A fenséges ételsor igazi gasztronómiai élményt ígér.

 

Zsidó Nyári Fesztivál, Budapest (10 különböző budapesti helyszín), 08. 26 – 09.03. www.zsidonyarifesztival.hu. A fesztiválon színházi előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal, ifjúsági és szabadtéri programokkal, kézműves és könyves kirakodó vásárral szinte valamennyi művészeti ágban képviselteti magát a zsidó kultúra.

 mestersplakat 0.thumbnail

26. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban, 08.17-20. www.nesz.hu; www.mestersegekunnepe.hu. A Budavári Palota minden évben 4 napon keresztül, biztosan az egész ország figyelmének középpontjában áll. Közel 800 mester és több mint 80 000 látogató tölti a hagyományok jegyében ezt a pár napot a Mesterségek Ünnepének köszönhetően. Tradicionális tánc, zene, mesterség vagy konyha, itt mindegyik helyet kap egymás mellett, hogy a közönség napokon át dúskálhasson kézműves és kulturális értékeink utánozhatatlan kavalkádjában. 

 

XIX. SUMMERFEST Nemzetközi Folklórfesztivál és Népművészeti Vásár, Százhalombatta, 08.13-20. www.summerfest.hu. A rendezvény méltán a régió egyik legnépszerűbb és legjelentősebb folklór rendezvénye, melyre a világ minden részéről érkeznek néptánccsoportok.

 

SZIGET, Budapest, 08. (6-7.) 8-13. www.sziget.hu/fesztivál. A Szigeten ott kell lenni. A jubileumi huszadikon pedig különösen, hiszen minden eddiginél színesebb és izgalmasabb látványvilág tárul majd a szemünk elé. A jelentősen megújuló fesztivál bár jelentős kedvezményekkel várja a szép emlékeiket felidézni vágyó régi törzsszigeteseket, mégsem a nosztalgiázásé lesz a főszerep, hanem a jelen aktuális sztárjaira és trendjeire helyezik a szervezők a hangsúlyt. Persze azoknak, akik elsősorban nosztalgiára és régi nagy slágerekre vágynak azoknak sem lesz oka panaszra, hiszen a nulladik napon Ákos legnagyobb slágerei is felcsendülnek, a mínusz egyedik napon pedig a Csík zenekar feldolgozásokra épülő monstre koncertjén hangzanak fel az elmúlt évtizedek nagy slágerei, vendégek közreműködésével. Sőt idén mínusz kettedik (!) nap is lesz az ünnep okán. Augusztus 5-én a hazai sztárok sora adja egymásnak a mikrofont, ugyanis újra Magyar Dal Napjával indul a jubileumi Sziget.

 

Németh Krisztina és Tóth Tibor

 

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.