PókerarcPókerarcAz Absolute Poker, a világ egyik legnagyobb online pókerterme, pénteken bejelentette, hogy egy hacker kihasználva egy biztonsági rést, hatalmas elõnyhöz jutott no-limit texas hold'em versenyeken, ugyanis látta az ellenfelei lapjait.

PókerarcPókerarcAz Absolute Poker, a világ egyik legnagyobb online pókerterme, pénteken bejelentette, hogy egy hacker kihasználva egy biztonsági rést, hatalmas elõnyhöz jutott no-limit texas hold'em versenyeken, ugyanis látta az ellenfelei lapjait.

A csaló, aki egyik áldozata szerint ezzel az illegális módszerrel $400.000 és $700.000 közötti összeget szerzett, az Absolute Poker alkalmazottja volt, aki azért hackelte fel a rendszer, hogy bizonyítsa a biztonsági rés létezését.

"Õ valójában csak egy túlbuzgó számítógépfüggõ, aki megpróbálta bebizonyítani, hogy a vállalat vezetõsége téved." – mondta az Absolute Poker szóvivõje.

Az Absolute Poker egy costa rica-i székhelyû vállalat, amelyet a kanadai Kahnawake indiánok tulajdonában levõ anyacég irányít. Az Absolute Poker elismerte a rés létezését, és megígérte, hogy a csalás áldozatainak kamattal együtt visszafizeti a veszteségeiket. Arra is ígéretet tettek, hogy hamarosan nyilvánosságra hozzák az ügyben folyó vizsgálat részleteit és eredményeit.

A szóvivõ azt is elmondta, hogy az alkalmazott nem vette ki az általa használt számlákról a csalással nyert pénzt.

"Elismerjük, hogy létezett egy biztonsági rés, amit egy olyan ember ki tudott használni, aki tökéletesen és belülrõl ismeri a rendszert. Így láthatta mások zárt lapjait. Ezt a biztonsági rést mostanra megszüntettük, a belsõ kommunikációs problémák megoldása pedig folyamatban van."

Per és vádemelés is várható

A szóvivõ azt is elmondta, hogy a vállalat fontolgatja az alkalmazott beperelését és a rendõrségi feljelentést is.

Míg a Vadnyugaton komoly golyózápor lett volna a csalás következménye, addig a mostani ügy károsultjait az Absolute Poker lazán visszautasította, amikor õk a 2+2 fórumon elõször adtak hangot gyanújuknak még szeptemberben.

Számos hozzászóló írt arról, hogy a "Graycat", "Potripper", "Steamroller" felhasználónevû játékosoknak varázserõ volt a segítségükre a pókerasztalnál. Több pókeres is, aki augusztusban és szeptemberben összeakadt az egyik fent említett játékossal, azt írta, hogy azok teljesen vadul játszottak, mindig tudták mikor kell emelniük vagy dobniuk, és elképzelhetetlenül magas volt a nyerési rátájuk.

A 27 éves new york-i ügyvéd, Serge Ravitch, aki ma már a pókerbõl él, volt az egyik elsõ ember, aki felhozta a csalás vádját. Szerinte az Absolute Poker kezdeti reakciója "a teljes elutasítás volt, szerintük a csalás nem is volt lehetséges a termükben."

A szkeptikusok kétkedése akkor foszlott szét, amikor a pokerxfactor.com-ra felkerült egy verseny, amin "Potripper" játszott (a film a Youtube-on is megtekinthetõ). A filmet egy olyan hand history alapján készítették, amit az Absolute Poker küldött az egyik reklamáló játékosnak; csakhogy ez a hand history sokkal több információt tartalmazott, mint amihez a játékosok egyébként hozzáférhetnének. Ebben mindegyik játékos zárt lapjai látszottak, nem csak a HH-t kérõ játékoséi, valamint rengeteg privát információt is tartalmazott, például játékosok IP címét és email címét.

Két független szakértõ szerint, akik megnézték a verseny újrajátszását, egyértelmû a csalás.

"Látja a lapokat"

"Látja a lapokat, és ezt a nevemmel is vállalom." – mondta Roy Cooke, aki 6 évig volt a Planetpoker.com biztonsági igazgatója.

"Amikor valaki rá nem jellemzõ stílusban játszik, és ez minden egyes alkalommal jól sül el, annak oka van. Ha mindig megjátsza azt a lapot, ami egy adott leosztásban a legjobb, és ha mindig bedobja az egyébként nagyon jó lapjait, amikor azok verve vannak, akkor látja a többiek lapját is."

Michael Shackleford, aki korábban aktuárius volt, és most a wizardofodds.com szerkesztõje, szerint szinte lehetetlen "Potripper" nyeréseit kizárólag a szerencsével magyarázni.

"Valószínûbb lenne, ha valaki hatszor ütné meg a fõnyereményt a lottón egymás után."

És bár a szakértõk szerint meggyõzõ volt a bizonyíték, az Absolute Poker szerint nem.

Az elsõ sajtóközleményük az ügyben így szól: "A vizsgálat során nem találtunk bizonyítékot arra, hogy az Absolute Poker biztonsági rendszerét bármelyik szinten is feltörték volna. Vagyis megállapítottuk, hogy egy játékos vagy alkalmazott sem láthatta a játékosok zárt lapjait. Technikailag nem lehetséges egy "superuser" account létrehozása, és senki nem tudja a játékszoftvert a saját maga elõnyére befolyásolni."

Ki volt a titokzatos megfigyelõ?

Ravitch és Nat Arem, a két blogger, akik kitették a netre az ominózus verseny újrajátszását, tovább gyûjtötték az információkat az offshore internetes szerencsejáték cégeknél dolgozó forrásaiktól, és nem hagyták elülni az ügyüket. Más játékosok segítségével kiderítették, hogy a titokzatos megfigyelõnek, aki mindig "Potripper" asztalát nézte, az IP címe costa rica-i, ráadásul az Absolute Poker belsõ rendszerébõl. A megfigyelõ email címének is utánajártak, és arra jutottak, hogy az Scott Tom-é, aki régebben az Absolute Poker-nek dolgozott.

Ám egy pénteki hír szerint ebben az egyben tévedtek.

Adam Small a Pocketfives.com-tól csütörtök este beszélt az Absolute Poker-rel, akik szerint a csaló alkalmazott szándékosan használta Tom email címét.

"Azt mondták, hogy nem Scott Tom volt az, és hogy szerintük csak gyanúba akarta keverni Scott Tom-ot."

Az Absolute Poker szóvivõje nem erõsítette meg, hogy az alkalmazott megpróbálta volna gyanúba keverni Scott Tom-ot.

Egy korábbi sajtónyilatkozatban pedig az Absolute Poker azt állított, hogy Tom-nak "már több mint egy éve semmi köze sincs az Absolute Poker-hez, és úgy tudjuk és hisszük, hogy nincs hozzáférése az Absolute Poker semmilyen rendszeréhez, adatbázisához, vagy információjához sem."

Kanadai indiánok

Az Absolute Poker a Tokwiro Enterprises tulajdonában van, aminek székhelye Kanadában, kilenc kilométerre Montreal-tól, a Kahnawake Mohawk indián területen fekszik. A Tokwiro kizárólag indiánok tulajdonában van. Az Absolute Poker engedélye is a törzstõl van, a vállalatot pedig látszólag a Kahnawake Játékfelügyelet irányítja, bár az nem világos, hogy a bizottság mennyire követi nyomon az engedélyezett cégek tevékenységét.

Sok pókerjátékos szerint ez az eset csak olaj lesz tûzre, és az internetes szerencsejátékok még szigorúbb szabályozását és tiltását eredményezheti nem csak Amerikában, hanem a világ minden országában. Bár a legtöbben annak örülnének, ha a szerencsejáték-oldalakat az USA-ban engedélyeznék, és az állam szabályozná a mûködésüket, a vezetõ offshore cégeket is megbízhatónak és biztonságosnak tartják.

"Azt gondolom, hogy az ügynek azért lett jó vége, mert a szerencsejáték-iparban a legtöbb ember azt szeretné, ha a dolgok tisztességesen mennének." – mondta Adam Small a Pocketfives.com-tól. "Sokan azt hiszik, hogy a szerencsejátékban dolgozók nagy része csaló, de ez nem igaz. Amikor valami hasonló történik, a többiek mind összefognak, hogy felderítsék az ügyet, és bíróság elé állítsák azt, aki megkárosította õket."

Forrás: MSNBC/ pokerhirek

http://www.pokerhirek.com/index.php?option=com_content&task=view&id=238

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük