2022.október.05. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az AH elindította a DVB-H mobil-televíziós sugárzást Budapesten, mely a Nokia kompatibilis készülékeivel is vehető

6 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/21121"><img class="image thumbnail" src="/files/images/jelnlegiellatas.thumbnail.jpg" border="0" alt="A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)" title="A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)" width="100" height="80" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)</strong></span></span> <p>Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást. Mint a sajtótájékoztatón elmondták, folyamatosak a tárgyalások a mobiltelefon társaságokkal és a lehetséges műsorszolgáltatókkal. Így lehet az is, hogy a kísérleti időszak végén a nyílt sugárzás megszűnik, és csak a fizetős marad, minthogy az is, hogy az ingyenes programválaszték bővül.</p><p>

  a jelenlegi dvb-h lefedettség budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást. Mint a sajtótájékoztatón elmondták, folyamatosak a tárgyalások a mobiltelefon társaságokkal és a lehetséges műsorszolgáltatókkal. Így lehet az is, hogy a kísérleti időszak végén a nyílt sugárzás megszűnik, és csak a fizetős marad, minthogy az is, hogy az ingyenes programválaszték bővül.

  a jelenlegi dvb-h lefedettség budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)A jelenlegi DVB-H lefedettség Budapest körzetében (ahol jó beltéri vétel is várható)

Az Antenna Hungária és a Nokia közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy három adóval elindult a DVB-H sugárzás Budapesten. Az AH már működő DVB-H platformja jelenleg a magyar közszolgálati tv-csatornák nyílt (titkosítás nélküli) sugárzására van felkészítve, tehát az arra alkalmas Nokia okostelefonjával bárki tesztelheti a szolgáltatást. Mint a sajtótájékoztatón elmondták, folyamatosak a tárgyalások a mobiltelefon társaságokkal és a lehetséges műsorszolgáltatókkal. Így lehet az is, hogy a kísérleti időszak végén a nyílt sugárzás megszűnik, és csak a fizetős marad, minthogy az is, hogy az ingyenes programválaszték bővül.

A 2008. december 1-jén elindult DVB-H szolgáltatás a beállított adóteljesítményeknek és adási paramétereknek köszönhetően Budapest legnagyobb részén, még az épületeken belül is jó vételt biztosít, a kültéri lefedettség pedig Budapest határain is túlnyúlik. A DVB-H vevővel rendelkező Nokia készülékek tulajdonosai jelenleg a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornák műsorkínálatából választhatnak, de az alkalmazott adásmódnak köszönhetően a csatornaszám akár 20-ra is növelhető a jövőben.

Az Antenna Hungária DVB-H szolgáltatása jelenleg a Nokia beépített DVB-H vevővel rendelkező készülékén az N96-on vehető. A Nokia N96-on pár gombnyomással elindíthatjuk a kiválasztott csatornát: a nagy, 2,8" képátlójú, 16 millió színű QVGA, LCD-TFT kijelző kifogástalan képet biztosít a műsorokhoz, így tökéletes minőségben nézhetjük a kiválasztott adót. Az élvezetes hangzásért pedig a sztereó hangszórók felelnek. A Nokia SU-33W külső mobil tv vevő modul segítségével a felhasználók már meglévő, kompatibilis S60-as Nokia okostelefonjaikon is élvezhetik az adást – így a mobil-televíziós adás vétele kisebb beruházással is több tízezer felhasználó számára azonnal elérhetővé válik.

 

nokia n96Nokia N96 nokia n96Nokia N96
nokia n96Nokia N96 nokia n96Nokia N96

nokia su33w: a nokia zseniális ötlete, hogy a már meglévő, de a dvb-h vételre nem alkalmas telefonokat ne kelljen lecserélni. ez egy önálló vevő, amely bluetooth stream formájában sugározza át a vett jelet a tv vételre különben nem alkalmas készülékre. az pedig a multimédiás képességeivel, esetleg egy segégprogram segítségével pontosan ugyanugy jeleníti meg, mintha maga is képes lenne erre a feladatra.Nokia SU33W: A Nokia zseniális ötlete, hogy a már meglévő, de a DVB-H vételre nem alkalmas telefonokat ne kelljen lecserélni. Ez egy önálló vevő, amely bluetooth stream formájában sugározza át a vett jelet a TV vételre különben nem alkalmas készülékre. Az pedig a multimédiás képességeivel, esetleg egy segégprogram segítségével pontosan ugyanugy jeleníti meg, mintha maga is képes lenne erre a feladatra.A jelenlegi technológia arra is lehetőséget ad, hogy a szabadon vehető műsorok mellett fizetős csatornák is megjelenhessenek, melyhez a meglévő platformot tartalomvédelmi technológiával kell kiegészíteni. „Az AH a következő hónapokban a mobilhálózatok üzemeltetőivel együttműködve igyekszik megtalálni azt az optimális üzleti modellt, amely vonzó az előfizetők számára, és a szolgáltatók részéről is vállalható" – mondta el Kárpáti Rudolf, az Antenna Hungária műsorterjesztési és műszaki szolgáltatási üzletág-igazgatója.

„A mobilkészülékek teljesen új felhasználási formákat, szokásokat hoznak életünkbe – igaz ez a médiafogyasztásra is. Az előzetes tanulmányok szerint mobil televíziózásra világszerte nagy igény mutatkozik: a felmérések szerint 2011-re 130 millióan néznek majd TV műsort mobilkészülékükön – mondta el Dankovics Tamás, a Nokia üzletfejlesztési igazgatója. – Nagy öröm számomra, hogy a közép-európai térségben, hazánkban az elsők között fogható a digitális mobiladás – ezzel olyan, fejlett technológiájú országokhoz csatlakozunk, mint Finnország, Németország, Franciaország, Malajzia vagy Tajvan. A Nokia úttörő szerepet játszott a digitális mobil-televíziózás technológiai alapjainak megalkotásában és szabványosításában. A piacon elérhető készülékeink pedig széles felhasználói réteg számára teszik elérhetővé a szolgáltatást" – tette hozzá Dankovics Tamás.

Az adók jelenleg az Antenna Hungária Széchenyi-hegyi állomásáról, valamint a Száva utcából és a Hármashatár-hegyről sugároznak. Mindegyik adó ugyanazon a frekvencián, az UHF sávi 38-as tv-csatornán sugároz, az adók szinkronizált, egyfrekvenciás (SFN) hálózatot képeznek, ezáltal a vevőkészülékek a körzetek határán való áthaladáskor is folyamatosan vehetik a kiválasztott műsort.

Az Antenna Hungária Zrt. 2006 óta folytat DVB-H kísérleteket Budapesten. 2007-ben a T-Mobile-lal együttműködve úgynevezett 'end-to-end' műszaki teszteket végzett, 2007 novemberétől 2008 januárjáig pedig ún. 'friendly user' teszt keretében a Nokia Siemens Networks, a T-Mobile és a Vodafone közreműködésével 14 televíziós csatorna programját sugározta az AH Budapesten, és néhány interaktív szolgáltatás – szavazás, programletöltés – is kipróbálható volt. A kísérletek célja a kereskedelmi szolgáltatás műszaki megalapozása és a zökkenőmentes bevezetés, a magas színvonalú szolgáltatás feltételeinek kialakítása volt. Az ősz folyamán pedig már a Pannon is bekapcsolódott az előkészületekbe. Az Antenna Hungária 2008 augusztusában nyerte el az országos DVB-H hálózat kiépítésének és az ehhez szükséges frekvenciák használatának jogát az NHH pályázatán. A szerződés értelmében a cég vállalta, hogy az országos mobil-televíziós hálózat létrehozását 2008 végén megkezdi, és 2013-ra befejezi.

A DVB-H alapú mobil műsorszórás egyik fontos jellegzetessége az ESG (Electronic Service Guide, elektronikus szolgáltatási kalauz) funkció. Ez teszi lehetővé, hogy az előfizetői készülékek érzékeljék a közvetített szolgáltatásokat, a használók pedig egy könnyen kezelhető menürendszerből kiválaszthassák az őket érdeklő szolgáltatásokat. Az eddig kidolgozott ESG-szabványok közül a legkorszerűbb OMA BCAST ESG került alkalmazásra, mivel ez rendelkezik a legszélesebb funkcionalitással, valamint az utóbbi időben mindegyik DVB-H alapú mobil-televíziós szolgáltatás OMA BCAST ESG-vel indult, a szolgáltatás vételére alkalmas mobiltelefonok már jelen vannak például a Nokia kínálatában is.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.