2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az arany beszél, a kétkedők elhallgattak

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52504"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_93.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>Soros György ezen a héten bejelentett nyugdíjba vonulásával és legendás befektetési alapjának végelszámolásával visszavonul az utóbbi időszak egyik legnagyobb befektetési guruja. Korábbi kijelentése, miszerint „az arany a végső buborék", ma már a múlt homályába vész. Az aranyban 1.300 és 1.500 dolláros aranyárfolyamnál is buborékot látó Soros és más kétkedők a mostani 1.600 dollár feletti jegyzéseknél feltűnően elcsendesedtek, miközben sorra jönnek ki az optimistábbnál optimistább előrejelzések - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p>

images 93.thumbnailSoros György ezen a héten bejelentett nyugdíjba vonulásával és legendás befektetési alapjának végelszámolásával visszavonul az utóbbi időszak egyik legnagyobb befektetési guruja. Korábbi kijelentése, miszerint „az arany a végső buborék", ma már a múlt homályába vész. Az aranyban 1.300 és 1.500 dolláros aranyárfolyamnál is buborékot látó Soros és más kétkedők a mostani 1.600 dollár feletti jegyzéseknél feltűnően elcsendesedtek, miközben sorra jönnek ki az optimistábbnál optimistább előrejelzések – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

images 93.thumbnailSoros György ezen a héten bejelentett nyugdíjba vonulásával és legendás befektetési alapjának végelszámolásával visszavonul az utóbbi időszak egyik legnagyobb befektetési guruja. Korábbi kijelentése, miszerint „az arany a végső buborék", ma már a múlt homályába vész. Az aranyban 1.300 és 1.500 dolláros aranyárfolyamnál is buborékot látó Soros és más kétkedők a mostani 1.600 dollár feletti jegyzéseknél feltűnően elcsendesedtek, miközben sorra jönnek ki az optimistábbnál optimistább előrejelzések – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

A határidős tőzsdei kereskedésben és tőzsdei szolgáltatások területén nemzetközileg piacvezető Newedge brókercégtől magával ragadóan optimista jóslat érkezett a napokban a nemesfémeket illetően. A Société Générale és a Credit Agricole 50-50%-os leányvállalataként 2008-ban alapított Newedge csoport fémpiaci szakértője, Mike Frawley a Bloomberg hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy az „arany kiváló fedezeti eszköz a bizonytalan időkben", főként most, amikor mind az USA, mind pedig Európa az adósságproblémáik megoldásán küszködik. Ehhez társul még hozzá Ázsia arany és ezüst iránti éhsége, amely hosszútávon is nagyon erősnek ígérkezik, de a nyugati világban javuló gazdasági kilátások is.

Ezért a Newedge szerint különösen a fizikai arany iránt Ázsiából érkező kereslet, valamint a biztonságos pénzügyi menedéket illetően világszerte megjelenő befektetői igény hevítheti még tovább a jelenleg emelkedő trendet. A szakértők unciánként 1.800 dolláros aranyárat várnak 2012 márciusáig, míg az ezüst ára ugyanezen időszakban véleményük szerint az unciánkénti 70 dollárig is felszökhet. A sárga nemesfémre vonatkozó előrejelzés a jelenlegi árfolyamszintekhez képest egy 12%-os növekedést jelent. Az ezüstár-prognózis pedig a tegnapi londoni árfixinghez viszonyítva 75%-os, hatalmas léptékű növekedés lenne.

Az USA 1995-ben, Bill Clinton elnöksége idején a mostanihoz hasonlóan egyszer már elérte történetében az adósságplafont. Demokraták és republikánusok akkor sem tudtak időben egyezségre jutni a törvényben meghatározott limit megemeléséről. Ez akkor néhány napra a társadalombiztosítási kifizetések felfüggesztéséhez és több nemzeti park bezárásához vezetett. Végül a republikánusok elvesztették a politikai csatát, és a közvélemény főként őket okolta azért, hogy az államapparátus akkoriban napokra megdermedt. A következmények ismertek: Egy évvel később a demokrata Clintont ismét elnökké választották.

Bill Clinton 1995. november 14-ei elkeseredett beszéde a Fehér Házban itt megtekinthető: http://www.youtube.com/watch?v=EXx0dcR-AGI .

A mai helyzet és annak kihatása nem utolsó sorban a nemesfémek piacára természetesen merőben más. Akkoriban dübörgött az Egyesült Államok és Európa gazdasága, nem fenyegetett inflációs nyomás, nem volt szükség sem gazdasági élénkítő programokra, sem pénzügyi mentőcsomagokra. Ausztria, Svédország és Finnország pedig lelkesen csatlakoztak az Európai Unió erőtől duzzadó közösségéhez.

Az amerikai határidős tőzsde szabályzó szerve, az Árutőzsdei Határidős Ügyletek Felügyelősége (CFTC) május végi adatai szerint a New York-i székhelyű Newedge USA a betétesek nála elhelyezett pénzét tekintve a Goldman Sachs és a JP Morgan bankházakat megelőzve a legelső a legnagyobbak rangsorában. A harmadik helyezett JP Morgan óriásbank a Newedge-hez hasonlóan nem kevésbé optimista a nemesfémek jövőjét illetően. Szerdán a Financal Post hasábjain a bank vezetőelemzője, John Bridges a pénzpiacokon uralkodó globális elbizonytalanodás „általános hőmérőjének" nevezte az aranyat, és szintén 1.800 dolláros célárat nevezett meg már 2011. negyedik negyedévére. Bridges ezzel jelentősen megemelte a bank korábbi prognózisát, hiszen eddig 1.500 dolláros év végi árfolyamot valószínűsítettek a szakértők, akik az eddigi előrejelzésük kiigazítását azzal indokolták, hogy „a kormányzatok nem képesek úrrá lenni az adósságaik felett".

A rekordról rekordra szárnyaló aranyár láttán feltűnően elnémultak az eddig buborékot emlegető kétkedők, miközben számos elismert nyersanyagpiaci elemző is sorra jelentkezik felfelé korrigált prognózisokkal. Így többek között Mike Turner a londoni Aberdeen Asset Management vezető stratégája, aki a papírpénzek válsága miatt elképzelhetőnek tartja az elkövetkezendő 12 hónapban a mostani árfolyam akár egy negyedével történő növekedését 2.000 dollárra. Ugyanezt a célárat említi a Bloombergnek nyilatkozva Yan Chen, az angol Standard Chartered bank Hongkong-i fémpiaci részlegének vezetője is, igaz ő lassúbb ütemben, csak 2014-ig tartja ezt realizálhatónak. Chen azonban hosszútávon nem is annyira a befektetők jelenlegi elbizonytalanodásában látja az árfolyam emelkedése mögötti fő hajtóerőt, hanem sokkal inkább a Kínában és Indiában növekedő vásárlóerőben. Erre alapozva szerinte 2020-ig még unciánként 5.000 dollárig erősödhet tovább a sárga nemesfém jegyzése.

A német Baden-Württemberg-i tartományi bank (Landesbank Baden-Württemberg) nyersanyagpiaci elemzője Thorsten Proettel a most következő 12 hónapos időtávon 1.750 dollárt tart reálisnak az aranynál. Aktuális piaci kitekintőjében úgy fogalmaz, hogy „az euróövezet valamint az USA élesedő adósságválságának eredményeként az elkövetkezendő hetekben és hónapokban olyan események történhetnek, amelyek az aranyár heves elmozdítására képesek". Erre utalnak a Commerzbank szakértői is hétfőn kiadott piaci kommentárjukban, amely szerint „amíg rányomja bélyegét a piacokra a globális elbizonytalanodás, addig programozva van az arany jegyzésének erősödése". Az aranyár jelenlegi meglódulása az USA költségvetésének kifulladására, valamint a demokraták és a republikánusok eddig eredménytelen vitájára vezethető vissza, amely a világ legnagyobb gazdaságának átmeneti fizetésképtelenségével és az USA adósbesorolásának katasztrofális láncreakciót elindító leminősítésével fenyeget.

A befektetési tanácsadóknál jelenleg széles fronton favorizált arany valamint az egyöntetűen pozitív sajtóvisszhang ugyanakkor veszélyforrás is egyben. Sokan félreértelmezik az arany biztonsági tartalékként betöltött szerepét, és rövidtávú spekulatív hozamelvárásokat táplálnak. Az aranypiac.hu azonban óvva int a piacok jelenlegi felfokozott hangulatában a túlzott nyereségvágytól, és emlékeztet arra, hogy a nemesfémekbe való befektetés hosszútávú, konzervatív, elsősorban fedezeti célokat szolgáló invesztíció. 

 

© www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.