2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az egyedülálló mocsári ciprusok megmentéséhez járul hozzá a Magyar Telekom

2 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/6736"><img class="image thumbnail" src="/files/images/daruzas_250.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span>A miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai ez év augusztusában a bükkábrányi bányában egyedülálló, mocsári ciprusokból álló erdőrészlet 8 millió éves fáira bukkantak, melyek közül a 4 legépebben megmaradt törzset sikerült Miskolcra szállítani. </p><p> 

daruzas 250.thumbnailA miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai ez év augusztusában a bükkábrányi bányában egyedülálló, mocsári ciprusokból álló erdőrészlet 8 millió éves fáira bukkantak, melyek közül a 4 legépebben megmaradt törzset sikerült Miskolcra szállítani.

 

daruzas 250.thumbnailA miskolci Herman Ottó Múzeum munkatársai ez év augusztusában a bükkábrányi bányában egyedülálló, mocsári ciprusokból álló erdőrészlet 8 millió éves fáira bukkantak, melyek közül a 4 legépebben megmaradt törzset sikerült Miskolcra szállítani.

 

A kivételes leletek megóvásához különleges eljárásra és körülményekre van szükség, amely feltételek megteremtéséhez a Magyar Telekom 2 millió forinttal járult hozzá. A támogatást Liptay Gabriella, a T-Mobile kommunikációs igazgatója adta át jelképesen a Hermann Ottó múzeum igazgatójának.

foot: www.fagosz.huAz egyedülálló leletek azért különösen veszélyeztetettek, mert a törzsek cellulóztartalmuk egy részét, így a szilárdságukat is elveszítették. A szükséges restaurátori beavatkozás nélkül szabad levegőre kerülve a gyors száradás következtében lemezesen szétválnak, és darabjaikra eshetnek szét. A Magyar Telekom támogatása segítséget jelent a 3,5 tonna súlyú fák eredeti állapotának megőrzéséhez, konzerválásához. Ennek eredményeként lehetőség nyílhat arra, hogy a későbbiekben ezek az értékes leletek egy erre a célra épülő múzeumban – a Pannon-tenger Múzeumban – a nagyközönség számára is megtekinthetők legyenek.

foto: www.fagosz.huA már kiemelt és múzeumba szállított maradványok végleges megőrzésének lehetséges megoldásairól a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium hazai és nemzetközi szakemberek bevonásával széleskörű konzultációt szervezett, melynek eredményeként eldőlt, hogy a Miskolcra került fákat cukros oldatban konzerválják. Ez az eljárás feltehetően több évet vesz igénybe. A támogatás jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy a fák cukoroldatban történő konzerválását a Múzeum még a tél beállta előtt megkezdhesse.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.