2024.július.14. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az EU lakossága továbbra is nagyon kedvezően vélekedik a mezőgazdasági reformlépésekről

4 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/10768"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kukorica.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="74" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Az Európai Unió polgárai egy év után ismét határozottan az uniós mezőgazdasági politikán nemrégiben végrehajtott változtatások mellett foglaltak állást - ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a közös mezőgazdasági politikához (KAP) és a mezőgazdasághoz általában. </p><p> 

kukorica.thumbnailAz Európai Unió polgárai egy év után ismét határozottan az uniós mezőgazdasági politikán nemrégiben végrehajtott változtatások mellett foglaltak állást – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a közös mezőgazdasági politikához (KAP) és a mezőgazdasághoz általában.

 

kukorica.thumbnailAz Európai Unió polgárai egy év után ismét határozottan az uniós mezőgazdasági politikán nemrégiben végrehajtott változtatások mellett foglaltak állást – ez az egyik legfontosabb megállapítása annak a felmérésnek, amely azt vizsgálta, hogyan viszonyulnak az emberek a közös mezőgazdasági politikához (KAP) és a mezőgazdasághoz általában.

 

A mostani felmérés, amelyhez hasonlóra legutóbb 2006-ban került sor, ismét bebizonyította, hogy a lakosság túlnyomó része támogatja a KAP-reformról 2003-ban született megegyezés legfontosabb elemeit. A felmérést az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatósága megbízásából a TNS Opinion végezte 2007. november 19. és december 14. között.[1] A kutatás során az Eurobarometer-felmérések szokásos módszertanát alkalmazták, és az Unió 27 tagállamában mintegy ezer-ezer személyes beszélgetést folytattak.

Az Európai Unió lakosságának java része kedvezően vélekedik a megreformált KAP egyik legfontosabb eleméről, a gazdák támogatásának módjáról. Egyértelműen többségben vannak azok, akik azt gondolják, hogy érdemes volt megnövelni a vidékfejlesztésre fordított pénzeszközöket, mint ahogy az is jó gondolat volt, hogy a termelés helyett a termelők részesüljenek támogatásban (52%). Az is fontos, hogy az ekként vélekedők részaránya nőtt a tavalyi évhez képest (3 százalékponttal), és számukat tekintve egyértelműen többségben vannak azokkal szemben, akik kedvezőtlen fejleménynek tartják ezeket a változásokat (12%).

Az európai polgárok túlnyomó többsége támogatja az úgynevezett „kölcsönös megfeleltetés" elvét is, amelynek értelmében a környezetvédelmi, az állatjólléti vagy az élelmiszer-biztonsági szabályokat be nem tartó mezőgazdasági termelőknek a kifizetések csökkenésével kell számolniuk. Ezeket az intézkedéseket a megkérdezettek 85-88%-a támogatja attól függően, hogy konkrétan mely szabályokról van szó.

A felmérés arra is rámutatott, hogy az elmúlt év során fontos kérdéssé nőtte ki magát az élelmiszerárak problémája: ezúttal a válaszadók 43%-a vélte úgy, hogy különös hangsúlyt kell fektetni a méltányos élelmiszerárak biztosítására. Legutóbb még 8 százalékponttal kevesebben vélekedtek ugyanígy, ami mögött egyértelműen az áll, hogy azóta a világpiaci árak jelentősen megemelkedtek.

A közvélekedés szerint a mezőgazdaság és a vidéki területek továbbra is alapvető szerepet játszanak az Európai Unió életében. Tíz megkérdezettből csaknem kilenc (89%) szerint ez a kérdéskör kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából.

Ugyanez az álláspont érhető tetten az Európai Unió mezőgazdasági költségvetésével kapcsolatos válaszokban is. Tíz megkérdezett közül majdnem hat (58%) érzi úgy, hogy a mezőgazdaságra fordított pénzösszegeknek a következő években nem kellene változniuk vagy akár növekedniük kellene, szemben a csökkenésre voksolók csupán 18%-ával. Az is nagyon fontos, hogy nőtt azoknak a részaránya, akik a mezőgazdasági költségvetés növekedését látnák szívesen (a növekedés 3 százalékpontos).

Az idei felmérésben újdonságként a mezőgazdasági termékek kereskedelmével kapcsolatban is szerepeltek kérdések. Ebben a tekintetben a válaszadók 50%-a gondolja úgy, hogy a mezőgazdasági vámokat és vámkontingenseket fenn kell tartani, ugyanakkor kivételt kell tenni a fejlődő országokból érkező árukkal, miközben a gondolat ellenzői csupán 37%-os részarányt képviselnek. Az érem másik oldala viszont az, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége szerint valamennyi külföldről behozott áru esetében teljesülniük kellene az egészségügyi és a minőségi előírásoknak (86% támogatja, 5% ellenzi).

http://ec.europa.eu/agriculture/survey/index_en.htm

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb_special_en.htm


[1] Dániában 2007. november 25. és 2008. január 16. között.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.