Az Európai Számvevőszék összefoglaló tájékoztatója „Az Európai Unió Szolidaritási Alapja: mennyire gyors, hatékony és rugalmas?" című, 3/2008. sz. különjelentésről[1]

Az Európai Számvevőszék összefoglaló tájékoztatója „Az Európai Unió Szolidaritási Alapja: mennyire gyors, hatékony és rugalmas?" című, 3/2008. sz. különjelentésről[1]

Az Európai Unió Szolidaritási Alapját (EUSZA) a Németországban, Ausztriában, Csehországban és Franciaországban bekövetkezett súlyos árvizekre reagálva, 2002-ben hozták létre. Az Alap létrehozásával az Unió a természeti katasztrófák által sújtott tagállamok iránti szolidaritását szándékozta kimutatni. Az Alap 2006 végéig 23 katasztrófa kapcsán több mint egymilliárd euró összegű támogatást nyújtott.

A Tanács igénye az volt, hogy az EUSZA gyorsan, hatékonyan és rugalmasan nyújtson támogatást. Az EUSZA számvevőszéki ellenőrzése azt vizsgálta meg, hogy az Alap elérte-e ezeket a célokat, és hogy a kedvezményezett államok elégedettek voltak-e az Alappal.

A Számvevőszék megállapította, hogy az Alap reagálása nem volt gyors. A kérelmek benyújtása és a kifizetések között rendszerint körülbelül egy év telt el.

A Számvevőszék úgy találta, hogy az Alap Bizottság általi kezelésének közvetlen költségei alacsonyak voltak, ezért az Alap működése hatékonynak tekinthető.

Ami a rugalmasságot illeti, a Számvevőszék nem tárt fel olyan esetet, amelyben az Alap a támogatási kérelmek kezelését illetően rugalmatlannak bizonyult volna.

Bár az Alapból származó támogatás megszerzése hosszadalmas eljárásnak bizonyult, a segélyben részesült államok elégedettek vagy nagyon elégedettek voltak az Alappal. A támogatott államokat illetően tehát elmondható, hogy az Alap teljesítette alapvető célkitűzését, és katasztrófa idején szolidaritást tanúsított a tagállamokkal.

A Számvevőszék azt javasolja, hogy a Bizottság lássa el részletes útmutatással a kérelmezőket és segítse tanácsokkal a kérelmek gyors benyújtását.

3/2008. sz. különjelentés
http://eca.europa.eu/portal/pls/portal/docs/1/989543.PDF


[1] Ez az összefoglaló tájékoztató pusztán rövid áttekintést kíván nyújtani. Az Európai Számvevőszék által elfogadott különjelentés hozzáférhető a Számvevőszék honlapján (http://www.eca.europa.eu/), és hamarosan megjelenik az Európai Unió Hivatalos Lapjának C sorozatában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük