2022.01.18.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Az öko-innováció finanszírozása Közép és Kelet-Európában

3 min read
  <p><span class="inline left"><a href="/node/978"><img class="image thumbnail" src="/files/images/cimkep.thumbnail.jpg" border="0" alt="A budapesti konferencia" title="A budapesti konferencia" width="157" height="65" /></a></span>Az Európai Unió hatalmas erõfeszítéseket tesz a Lisszaboni Stratégia és a Göteburgi Határozatok közötti összhang megteremtésére, azaz a fenntartható fejlõdés pályájának elérésére. <strong>A 2007. április 23-án rendezett ?Az öko-innováció finanszírozása Közép és Kelet-Európában" konferencia</strong> átfogó képet nyújt a résztvevõk számára olyan témákban mint az</p><p>

 

A budapesti konferenciaAz Európai Unió hatalmas erõfeszítéseket tesz a Lisszaboni Stratégia és a Göteburgi Határozatok közötti összhang megteremtésére, azaz a fenntartható fejlõdés pályájának elérésére. A 2007. április 23-án rendezett ?Az öko-innováció finanszírozása Közép és Kelet-Európában" konferencia átfogó képet nyújt a résztvevõk számára olyan témákban mint az

 

A budapesti konferenciaAz Európai Unió hatalmas erõfeszítéseket tesz a Lisszaboni Stratégia és a Göteburgi Határozatok közötti összhang megteremtésére, azaz a fenntartható fejlõdés pályájának elérésére. A 2007. április 23-án rendezett ?Az öko-innováció finanszírozása Közép és Kelet-Európában" konferencia átfogó képet nyújt a résztvevõk számára olyan témákban mint az

  • az öko-innováció finanszírozása régiónkban,
  • elérhetõ források és mechanizmusok az Európai Unióban,
  • a jövõben várható új források.

A Közép és Kelet-európai régió több olyan öko-innovációs ötlettel és lehetõséggel rendelkezik, melyek megvalósításához a kis- és középvállalatok erõforrásai nem elegendõek, pedig elterjedésük és általános használatuk az éghajlatváltozással és az egyéb környezetszennyezõ forrásokkal terhelt régiónkon túl nagy jelentõséggel bírnának az Európai Uniós és globális szinten is.

Bp Sajtótajékoztató 2007 ápr 23Megoldást jelenthet az öko-innováció pénzügyi szektor által való finanszírozása, megfelelõ hitelkonstrukciók kidolgozása valamint az Európai Bizottság 2007 és 2013 között futó Versenyképességi és Innovációs keretprogramja. Ez a több mint 3,6 milliárd eurós program hét esztendõ alatt 430 millió eurót biztosít az öko-innováció fejlesztésére, azaz a fenntartható fejlõdés támogatására. A program e fejezete jövõre nyílik meg, s több olyan projektet fog támogatni, melyek kísérleti beruházásokat, a tapasztalatok megosztását teszik lehetõvé a tagországok szervezetei és vállalatai részére.

Bp Sajtótajékoztató 2007 ápr 23Ezért fontos, hogy a Közép és Kelet-európai régió felkészülten várja a megnyíló lehetõségeket, tisztában legyen az Európai Bizottság elvárásaival, hogy minél hatékonyabban kapcsolódhasson be az öko-innováció nyújtotta versenyképesség fejlesztésébe, a régió gazdasági erejének további javításába.

Bp Sajtótajékoztató 2007 ápr 23A konferencia szervezõi között találhatjuk a Közép-és Kelet-Európai Regionális Környezetvédelmi Központot. A nemzetközi szervezetet 1990-ben közösen alapította az USA és Magyarország Kormánya az Európai Bizottsággal azzal a céllal, hogy hatékonyan támogassa a régió környezetvédelmi megoldásait. Az elmúlt 17 évben további 27 ország csatlakozott az alapító okirathoz.

Bp Sajtótajékoztató 2007 ápr 23További partnerek az Európai Partnerek a Környezetért, az Európai Bizottság. A konferencia létrejöttét támogatta a Cseh és a Norvég kormány.

?Tíz évvel ezelõtt alig lett volna hihetõ, ha egy nemzetközi üzleti találkozó egy szekciót hozott volna létre az öko-innovációról. Remélem, hogy tíz év múlva azonban már minden iparág keresni, kutatni, sõt használni fogja az öko-technológiákat. Természetesnek fogjuk ezt venni – hasonlóan az IT szektor által nyújtott lehetõségekhez."

Stavros Dimas – Európai Bizottság, Környezetvédelmi Biztos

Bp Sajtótajékoztató 2007 ápr 23

 

http://ecoinnovationfinancingconference.rec.org/   

http://www.rec.org/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük