2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Vándorkiállításon az orvosok alkotásai – A fájdalom különbözõ perspektívái –

5 perc olvasás
<p align="center"> </p><p align="left"><em><span class="inline left"><a href="/node/980"><img class="image thumbnail" src="/files/images/remenytelenul.thumbnail.jpg" border="0" alt="Reménytelenül" title="Reménytelenül" width="100" height="62" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Reménytelenül</strong></span></span>Fotómûvészeti pályázattal zárult a CMS Mûvészeti Szalon másfél éves sorozata. A három fordulós, orvosoknak szóló mûvészeti pályázat célja az volt, hogy a mûvészetek oldaláról közelítse meg az orvosi munkát a mindennapokban kísérõ FÁJDALOM témakörét. A korábbi képzõmûvészeti vándorkiállítás sikerét látva a zsûri és a szervezõk úgy gondolták, hogy a fotómûvészeti alkotásokat is nyilvánossá teszik a nagyközönség számára. Az érdeklõdõk fõvárosi és vidéki egészségügyi intézményekben tekinthetik meg a zsûri által kiállításra szánt pályamûveket.</em></p><p align="left">

 

reménytelenülReménytelenülFotómûvészeti pályázattal zárult a CMS Mûvészeti Szalon másfél éves sorozata. A három fordulós, orvosoknak szóló mûvészeti pályázat célja az volt, hogy a mûvészetek oldaláról közelítse meg az orvosi munkát a mindennapokban kísérõ FÁJDALOM témakörét. A korábbi képzõmûvészeti vándorkiállítás sikerét látva a zsûri és a szervezõk úgy gondolták, hogy a fotómûvészeti alkotásokat is nyilvánossá teszik a nagyközönség számára. Az érdeklõdõk fõvárosi és vidéki egészségügyi intézményekben tekinthetik meg a zsûri által kiállításra szánt pályamûveket.

 

reménytelenülReménytelenülFotómûvészeti pályázattal zárult a CMS Mûvészeti Szalon másfél éves sorozata. A három fordulós, orvosoknak szóló mûvészeti pályázat célja az volt, hogy a mûvészetek oldaláról közelítse meg az orvosi munkát a mindennapokban kísérõ FÁJDALOM témakörét. A korábbi képzõmûvészeti vándorkiállítás sikerét látva a zsûri és a szervezõk úgy gondolták, hogy a fotómûvészeti alkotásokat is nyilvánossá teszik a nagyközönség számára. Az érdeklõdõk fõvárosi és vidéki egészségügyi intézményekben tekinthetik meg a zsûri által kiállításra szánt pályamûveket.

Orvoslás és mûvészet. E két egymástól elsõ pillanatra távol állónak tûnõ szakma egyaránt keresi a feloldást a FÁJDALOM-ra. A fájdalom a mûvészet egyik fõ tárgya, ellenpólusa az örömnek, a gyönyörnek vagy a kéjnek. Az orvoslás célja pedig mindig is a fájdalom és a szenvedés megszüntetése volt.

A mûvészetek segítségével így intenzíven, de traumák nélkül élhetjük át a valóságban a gyógyítás és gyógyulás során tapasztalt fájdalmat.

sorstársakSorstársakEnnek segítésére, illetve az orvos-alkotók mûvészi munkásságának bemutatására a Novartis Hungária Kft. CMS Mûvészeti Szalon néven egyedülálló kezdeményezést indított útjára 2005 õszén. Az orvosoknak szóló pályázat félévente más-más mûvészeti területen várta az alkotó kedvû orvosok mûveit a FÁJDALOM témakörében.

A korábbi irodalmi és képzõmûvészeti pályázat után a harmadik, egyben utolsó forduló során fotómûvészeti alkotásokkal pályázhattak a mûvészetek iránt fogékony orvosok. A CMS Mûvészeti Szalon hagyományai szerint most is szakértõi zsûri bírálta el a beérkezett pályamûveket, majd március elején egy ünnepélyes díjátadó keretében nyújtották át a zsûri elismeréseként szolgáló díjakat a nyertes orvosoknak.

Az ország különbözõ tájáról érkeztek a FÁJDALOM-mal kapcsolatos alkotások. A szervezõk és a zsûri a bírálati folyamat közben határozta el, hogy a legkiválóbb mûveket a képzõmûvészeti kiállításhoz hasonló tárlatokon mutatják be az érdeklõdõ kollégák és a nagyközönség számára. A CMS Mûvészeti Szalon Vándorkiállítása 2007. április 23-tól június végéig tekinthetõ meg az ország különbözõ egészségügyi intézményeiben.

Elõreláthatólag egy fõvárosi (Uzsoki Kórház) és négy vidéki kórházban (a gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház, a Debreceni Egyetem Minigalériája és a Balatonfüredi Állami Szívkórház) tekintheti meg a nagyközönség a legjobb fotómûvészeti alkotásokat. A kiállítás-sorozat lehetõséget nyújt arra, hogy a kiválasztott pályamûvek segítségével a laikusokhoz is eljusson az orvos-szakma fájdalom-ábrázolása, illetve a kiállított mûveken keresztül a gyógyítók emberi oldala is elõtérbe kerülhessen.

A pályázatok elbírálását öttagú, szakmai zsûri – Gulyás Miklós, Balogh Rudolf díjas fotográfus, a Moholy-Nagy Mûvészeti Egyetem tanára; Vékás Magdolna, fotográfus; Szilágyi Lenke, fotográfus; Dr. Petrányi Zsolt, mûvészettörténész, a Mûcsarnok fõigazgatója; és Prof. Dr. Gömör Béla, reumatológus professzor (Budai Irgalmasrendi Kórház I. Reumatológia), szerkesztõ, szerzõ és mûbarát – végezte.

A zsûri által legjobbnak ítélt alkotók és alkotások

1. díj Dr. Hajdú Ildikó Catarat címû sorozata

Dr. Hajdú Ildikó háziorvosként csak amatõr szinten alkot, viszont családi hagyományként örökölte a mûvészetek iránti érdeklõdést. Catarat címû sorozatán mûtét elõtt álló, illetve már mûtéten átesett patkányokat mutat be egy egyetemi tudományos kutatóintézetben. A fájdalomról úgy gondolja, hogy kivédhetetlen számunkra.

2. díj Dr. Varga Tamás Reménytelenül címû alkotása

Dr. Varga Tamás gyermekpszichiáterként dolgozik, és három éve foglalkozik aktívan fotózással. Évek óta érdekli a vizuális kultúra, a film, a fotó, az ezeken keresztül közvetített kapcsolat, valamint az elkészítõ szándékai és a befogadóban zajló élmények.

Reménytelenül címû alkotása egy elszáradt virágot ábrázol, amely reménytelenül, fájdalmasan kiált a világba.

3. díj Dr. Jójárt György Sorstársak címû mûve

Dr. Jójárt György gyermekorvosként dolgozott, és 12 éve foglalkozik fotózással. Mûvein a múló pillanatot, a szépséget kívánta rögzíteni. Közben egyre inkább belemerült és megszerette a fotózást.

Sorstársak címû mûve egy combcsont-törött kisgyermeket ábrázol, akinek combját fekve, csigán átvetett zsineggel, súllyal húzni kellett. Vigasztalásul a macija lábát is bekötötték és azt zsineggel ?húzták".

Gondolata a fájdalomról: ?A lelki fájdalom sokszor nehezebben viselhetõ el a testinél. A lelki szenvedést is csillapítani kell, ezzel enyhítünk a testi fájdalmon is."

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.