2008. január 25-én Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója és Alexander Medvedev, az OAO „Gazprom" elnökhelyettese, egyben a Gazprom Export Ltd. elnöke együttműködési megállapodást írtak alá. A két vállalat az együttműködés szerződéses kereteiben állapodott meg: a Gazprom 50%-os részesedésre tesz szert a Közép-Európai Földgázelosztó Központban, valamint a felek közös tározó-projekteket indítanak Ausztriában és a környező országokban.

 

2008. január 25-én Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója és Alexander Medvedev, az OAO „Gazprom" elnökhelyettese, egyben a Gazprom Export Ltd. elnöke együttműködési megállapodást írtak alá. A két vállalat az együttműködés szerződéses kereteiben állapodott meg: a Gazprom 50%-os részesedésre tesz szert a Közép-Európai Földgázelosztó Központban, valamint a felek közös tározó-projekteket indítanak Ausztriában és a környező országokban.

 A tervek szerint a Közép-Európai Földgázelosztó Központ a kontinentális Európa legfontosabb kereskedelmi platformjává válik. A jelen megállapodás a 2007. májusában aláírt Szándéknyilatkozaton alapul. Az OMV vezérigazgatója, Wolfgang Ruttenstorfer kijelentette: „A megállapodás egy további mérföldkő az OMV és a Gazprom együttműködésében, amely mintegy 40 éves múltra tekint vissza. Ezzel a megállapodással egy újabb fontos lépést tettünk Európa hosszú távú gázszükségletének biztosítása érdekében."

1968-ban az OMV volt az első nyugat-európai vállalat, amely gázszállítási megállapodást kötött az akkori Szovjetunióval. Ez a partnerkapcsolat, amely már közel 40 évre tekint vissza, 2006-ban jelentősen megerősödött egy 150 milliárd köbméterről szóló gázszállítási megállapodás 2027-ig történő meghosszabbításával, és a jelen megállapodás aláírásával tovább mélyült.

A megállapodás szerint a Gazprom 50%-os részesedést szerez a Közép-Európai Földgázelosztó Központban, amely az OMV Gas International leányvállalata. A Közép-Európai Földgázelosztó Központ már jelenleg is a kontinentális Európa három legnagyobb gáztározóinak egyike. A cél az, hogy a Közép-Európai Földgázelosztó Központ a fejlesztések során a kontinentális Európa legnagyobb gáztározójává váljon, növekedjen a nemzetközi kereskedelemben betöltött szerepe és így jelentősen hozzájáruljon az európai földgázpiac likviditásának növeléséhez. A központ által forgalmazott mennyiség 2007-ben átlagosan havi 1,5 milliárd köbmétert tett ki, amely több mint a duplája volt a 2006-os forgalomnak. A jelenlegi 60 kereskedelmi partnerre alapozva a forgalmazott mennyiség a jövőben folyamatosan nőni fog. A Gazprommal kötött partneri megállapodás tovább növeli az ellátás biztonságát a Baumgarteni Tározón keresztül, s egyúttal biztosítja a rövid távú kereskedelmi ügyletek likviditását is.

"A megállapodás egy további bizonyítéka a Gazprom hatékony export-politikájának. Most újra megmutathattuk, hogy a Gazprom jelentősen hozzájárul Európa földgázellátásának biztonságához." – hangsúlyozta Alexander Medvedev.

A megállapodás közös tározó-projekteket is magába foglal, amelyek célja a Közép-Európai Földgázelosztó Központ pozíciójának további erősítése, valamint a központ szolgáltatásainak lehetséges kibővítése. A jövőben ez lehetővé teszi az ellátás biztonságának növelését, valamint a kereskedelmi partnerek igényének rugalmasabb kielégítését. A közös tározó-projektek célja, hogy a Közép-Európai Földgázelosztó Központ a baumgarteni tározó környékén kívül a szomszédos országok számára is kínálhassa szolgáltatásait. A lehetséges projektekről megvalósíthatósági tanulmányokat követően döntenek.

Az együttműködés az OMV Baumgarteni Gázkompresszor Állomásának jelentőségét is megnöveli. Ez a gázkompresszor állomás – amely az OMV Gas GmbH 100%-os tulajdonában áll – Európa legfontosabb gázimport állomása az Oroszországból érkező gázt illetően, hiszen a Nyugat- Európába irányuló orosz gáz egyharmada ezen áramlik keresztül.

A Közép-Európai Földgázelosztó Központ (CEGH) – az OMV Gas International leányvállalata – Közép-Európa legfontosabb gázelosztó központjainak egyike, amely nemzetközi gázkereskedelmi csatlakozási pontot biztosít az osztrák hálózat baumgarteni és egyéb más határpontjain.

2006-ban a CEGH 7,7 milliárd köbméter kereskedelmi forgalmat bonyolított – ez az előző év majdnem háromszorosa – , ezzel a tározó a kontinentális Európa három legfontosabb gáztározóinak egyikévé vált. A CEGH pozíciója tovább erősödött 2007 folyamán, a kereskedelmi mennyiség jelenleg megközelítőleg havi 1,5 milliárd köbméter.

A kínált szolgáltatások körének folyamatos növelésével, valamint a nemzetközi piacon való megjelenéssel – többek között a Gazprommal kialakított partnerséggel – a CEGH célja, hogy a baumgarteni gáztározó a kontinentális Európa első számú gáztározójává váljon.

A CEGH mellett a kontinentális Európa jelenlegi legfontosabb gáztározói a „Huberator" Belgiumban, amelynek forgalma 2007-ben havi 3,2 milliárd köbméter volt, a „TTF" Hollandiában, amely havi 2,5 milliárd köbmétert forgalmazott, továbbá a „PSV" Olaszországban, a „PEG" Franciaországban – ez utóbbiak havi forgalma1-1 milliárd köbméter.

Az OMV Gas International az OMV gázipari vállalata. Az OMV Gas International két üzletágban, a Marketing & Kereskedelem (beleértve az EconGas és a Petrom gázipari tevékenységét), valamint a Logisztikai üzletágban (beleértve a leányvállalatokat, mint a Közép-Európai Földgázelosztó Központ, a Nabucco Gas Pipeline International és az Adria LNG) Közép Európa vezető gázkereskedelmi és logisztikai vállalatainak egyike. 2006-ban az OMV Gas és az EconGas 9,1 milliárd köbmétert értékesített a nagy- és kiskereskedelmi partnerei számára, a Petrom Gas pedig 5,0 milliárd köbmétert. Az Ausztrián átmenő tranzit vezetékek értékesített szállítókapacitása évente 47 milliárd köbmétert tesz ki. Amellett, hogy ellátják gázzal Ausztriát, ezek a vezetékek Németországba, Olaszországba, Franciaországba, Szlovéniába, Horvátországba és Magyarországra is szállítanak gázt. Mindezek okán az OMV az európai gázhálózat egyik fontos eleme, Európa központi gázelosztója. 2007. évi havi 1,5 milliárd köbméter kapacitásával a Közép-Európai Földgázelosztó Központ a kontinentális Európa három legfontosabb gázelosztóinak egyike.

A budapesti székhelyű OMV Hungária Kft., amely a magyar üzemanyag-kereskedelmi iparág egyik kiemelt szereplője, 1991 óta van jelen a magyar piacon. A vállalat 103 főt foglalkoztat központi irodájában, míg töltőállomásain további 1.650 fő dolgozik. Az OMV Hungária Kft. egy 171 töltőállomásból álló hálózatot működtet Magyarországon, így piaci részesedése eléri a 16,5 százalékot. A kiváló minőségű üzemanyagok valamint az OMV motorolaj és kenőanyagok széles skálájának értékesítése mellett, a vállalat hazai töltőállomásai multifunkcionális szolgáltató központként működnek, amelyekben autómosók valamint kávézók / éttermek is üzemelnek. Az OMV üzemanyag töltőállomás hálózatán belül jelenleg 117 VIVA shop áll a vásárlók rendelkezésére strukturált árukészlettel, amelyben egyaránt megtalálhatóak a friss áruféleségek, a snack-ek és az üdítőitalok. A 13 közép-európai országban jelen levő OMV Csoport Közép-Európa vezető olaj és gázipari csoportja.

18,97 milliárd euró csoportszintű árbevételével és 40.993 fős létszámával – 2006-os adatok – valamint mintegy 14 milliárd euró tőkepiaci értékével az OMV Aktiengesellschaft Ausztria legnagyobb tőzsdén jegyzett ipari vállalata. Mint Közép-Európa vezető olaj- és gázcsoportja, az OMV 13 országban tevékenykedik a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban. A kutatás és termelés (E&P) területén az OMV öt kontinens 21 országában van jelen. Az OMV több mint 14 milliárd köbméter gázt értékesít évente. Az OMV baumgarteni gáztározója – amely a három legnagyobb európai gáztározó egyike – éves szinten mintegy 47 milliárd köbméter gázt továbbít.

A romániai Petrom többségi tulajdonának akvizíciójával az OMV Közép-Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatcsoportjává vált. A vállalatcsoport 1,3 milliárd hordó olaj- és gáztartalékkal rendelkezik, napi termelése mintegy 320.000 hordó, éves finomítási kapacitása pedig meghaladja a 26,4 millió tonnát. Az OMV jelenleg több mint 2518 töltőállomással rendelkezik 13 országban. A csoport piaci részesedése a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban a Duna-régióban mintegy 20%.

Az OMV tovább erősítette vezető pozícióját az európai növekedési zónában a Petrol Ofisi-ben – Törökország vezető társasága a lakossági és kereskedelmi szegmensekben – megszerzett 39,6%-os érdekeltségével.

2006 júniusában az OMV létrehozta OMV Future Energy Fund nevű, 100%-os leányvállalatát, amelynek célja megújuló energiaforrások használatának kutatása mintegy 100 millió euró összértékben. Ezzel az OMV megkezdte az átalakulást egy pusztán olaj- és gázipari csoportból olyan energetikai csoporttá, amely megújuló energiaforrásokat is integrál portfoliójába.

http://www.gazprom.com/

http://www.omv.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük