A kutatási területek elhelyezkedéseA kutatási területek elhelyezkedése 

Az OMV, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja és a NAFTA a.s. szlovák olaj- és gázipari vállalat ma hosszú távú partneri megállapodást írt alá, amelynek célja a Bécsi-medence szlovák oldalán található részének együttes kitermelése. A kutatási koncesszió körülbelül 1400 négyzetkilométerre szól, a munka 2008 elején indul szeizmikus kutatásokkal. A kutatás és termelés bővítése az OMV növekedési stratégiájának része.

A kutatási területek elhelyezkedéseA kutatási területek elhelyezkedése 

Az OMV, Közép-Európa vezető olaj- és gázipari csoportja és a NAFTA a.s. szlovák olaj- és gázipari vállalat ma hosszú távú partneri megállapodást írt alá, amelynek célja a Bécsi-medence szlovák oldalán található részének együttes kitermelése. A kutatási koncesszió körülbelül 1400 négyzetkilométerre szól, a munka 2008 elején indul szeizmikus kutatásokkal. A kutatás és termelés bővítése az OMV növekedési stratégiájának része.

Helmut Langanger, az OMV igazgatóságának kutatásért és termelésért felelős tagja kijelentette: „Szlovákiai megjelenésünk növekedési stratégiánk része, és jelentősen erősíti pozíciónkat kutatási és termelési kulcsrégiónkban, Közép-Kelet-Európában. Az OMV számára ez egy logikus lépés, mivel sok éves tapasztalattal és know-how-val rendelkezünk a Bécsi-medence feltárásában, amelyben a szlovák koncesszióink is találhatók. Jó esélyt látunk arra, hogy az új területeken sikeres kutatásokat folytassunk, és erősítsük kitermelési portfoliónkat."

Alexander Spies, a Nafta igazgatótanácsának elnöke leszögezte: „A NAFTA, Szlovákia szénhidrogén-kutatásban és -termelésben jelentős tapasztalatokkal rendelkező vállalata nagy várakozással néz az OMV-vel együttműködésben induló hosszú távú projekt elé, amely a Bécsi-medence szlovák részén fekvő pre-neogén zóna feltárására irányul. Az OMV személyében a NAFTA erős E&P partnert választott, amely jelentős eredményekkel rendelkezik a Bécsi-medence osztrák oldalán található szénhidrogének kitermelésében. A hosszú távú együttműködéstől azt várjuk, hogy jelentősen nagyobb eséllyel találunk szénhidrogéneket a területen."

Az OMV és a NAFTA 50-50%-ban részesednek a szlovákiai koncesszióban, amely a Bécsi-medence geológiailag komplex alpesi mészköves területére, annak Szlovákiában található egyharmadára vonatkozik. A munkálatok várhatóan 2008 januárjában indulnak. Kezdetben geológiai és szeizmikus kutatásokat folytatnak, a kutatófúrásokra a következő két évben kerül sor.

Az OMV kiegyensúlyozott nemzetközi E&P portfolióval rendelkezik 21 országban, amely hat kulcsrégiót jelent: Közép-Kelet-Európát, Észak-Afrikát, Északnyugat-Európát, a Közel-Keletet, Ausztráliát és Új-Zélandot, valamint az Orosz/Kaszpi régiót. Az OMV napi kitermelése megközelítőleg 320.000 hordó, a vállalat tartaléka 2006 végén pedig körülbelül 1,3 milliárd hordó volt.

A NAFTA a.s szlovák központú olaj- és gázipari vállalat. A NAFTA többségi tulajdonosa (56,2%) a pozsonyi székhelyű Slovenský plynárenský priemysel a.s. (SPP). A vállalat fő tevékenysége többek között földalatti gáztárolás, valamint gáz és olaj kutatása és kitermelése Szlovákia területén. 2006-ban a vállalat mintegy 713.000 hordó földgázt és 27.663 tonna olajat termelt. (http://www.nafta.sk/ )

A bécsi székhelyű, 2007-ben alapított OMV (Slovakia) Exploration GmbH az OMV Austria Exploration & Production GmbH 100%-os tulajdonú leányvállalata. Az OMV (Slovakia) Exploration GmbH érdekeltséggel rendelkezik a NAFTA-ban, amellyel közösen tulajdonosai a két kitermelési koncessziónak. A koncessziók a Bécsi-medence szlovák oldalára vonatkoznak.

Az OMV kutatási és termelési (E&P) ágazata Ausztriában a Bécsi-medence térségére, Alsó-Ausztria Weinviertel régiójára összpontosul, és 5000 négyzetkilométernyi területet foglal magában. Az OMV ausztriai kutatási és termelési üzletága 760 alkalmazottat foglalkoztat. A 2007 évi, megközelítőleg 250 millió eurós ráfordításával az OMV a régió legnagyobb beruházója és munkaadója. Eddig 1700 négyzetkilométer területet tártak fel 3D szeizmikus technológiával. A programban 1995 óta 150, többségében sikeres fúrásra került sor, amelyből 10 fúrást 2006-ban végeztek. A fúrások hossza összesen mintegy 24.500 méter. 2007 áprilisától a fúrási kapacitást egy harmadik fúróberendezés üzembe helyezésével növelték.

18,97 milliárd euró csoportszintű árbevételével és 40.993 fős létszámával – 2006-os adatok – valamint mintegy 15 milliárd euró tőkepiaci értékével az OMV Aktiengesellschaft Ausztria legnagyobb tőzsdén jegyzett ipari vállalata. Mint Közép-Európa vezető olaj- és gázcsoportja, az OMV 13 országban tevékenykedik a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban. A kutatás és termelés (E&P) területén az OMV öt kontinens 21 országában van jelen. Az OMV több mint 14 milliárd köbméter gázt értékesít évente. Az OMV baumgarteni gáztározója – amely a három legnagyobb európai gáztározó egyike – éves szinten mintegy 47 milliárd köbméter gázt továbbít.

A romániai Petrom többségi tulajdonának akvizíciójával az OMV Közép-Európa legnagyobb olaj- és gázipari vállalatcsoportjává vált. A vállalatcsoport 1,3 milliárd hordó olaj- és gáztartalékkal rendelkezik, napi termelése mintegy 322.000 hordó, éves finomítási kapacitása pedig meghaladja a 26,4 millió tonnát. Az OMV jelenleg több mint 2.518 töltőállomással rendelkezik 13 országban. A csoport piaci részesedése a finomítás és kereskedelem (R&M) üzletágban a Duna-régióban mintegy 20%.

Az OMV tovább erősítette vezető pozícióját az európai növekedési zónában a Petrol Ofisi-ben – Törökország vezető társasága a lakossági és kereskedelmi szegmensekben – megszerzett 39,6%-os érdekeltségével.

2006 júniusában az OMV létrehozta OMV Future Energy Fund nevű, 100%-os leányvállalatát, amelynek célja megújuló energiaforrások használatának kutatása mintegy 100 millió euró összértékben. Ezzel az OMV megkezdte az átalakulást egy pusztán olaj- és gázipari csoportból olyan energetikai csoporttá, amely megújuló energiaforrásokat is integrál portfoliójába.

www.omv.com

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük