2013. január 31-én az Újvárosházán megtartott projektzáró ünnepséggel hivatalosan is befejeződött a „Dél-budapesti régió vízrendezése" című projekt három eleme, melynek keretében a főváros meghatározó kisvízfolyásai közül az Irhás-árok, a Hosszúréti-patak, valamint a Gyáli-patak 7. ágának rekonstrukciója valósult meg. A projekt – melynek összköltsége közel 1 milliárd forint volt, – az Európai Unió 85%-os támogatásával valósult meg.

 

2013. január 31-én az Újvárosházán megtartott projektzáró ünnepséggel hivatalosan is befejeződött a „Dél-budapesti régió vízrendezése" című projekt három eleme, melynek keretében a főváros meghatározó kisvízfolyásai közül az Irhás-árok, a Hosszúréti-patak, valamint a Gyáli-patak 7. ágának rekonstrukciója valósult meg. A projekt – melynek összköltsége közel 1 milliárd forint volt, – az Európai Unió 85%-os támogatásával valósult meg.

 

A projekt által meghatározott közvetlen cél a Budapest Főváros Önkormányzata fenntartásában lévő vízfolyások közül a három legkritikusabb szakasz vízelvezető kapacitásának növelése, az elvezetendő csapadékvizek biztonságos, ellenőrzött befogadásának megteremtése, a vízminőség javítása, valamint a vizek belterületi károkozásának megelőzése volt, ami különösen fontos problémát jelentett napjaink igen változó időjárása miatt. Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes elmondta: a három kisvízfolyás mederrendezése évek óta húzódó problémákat oldott meg. Az olykor hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékvíz rendszeres veszélyforrást jelentett a projekt környezetében élők és közlekedők számára. Ezt sikerült most rendezni az érintett területeken, melynek megvalósításához 85%-os európai uniós forrást kapott Budapest Főváros Önkormányzata. A most befejezett fejlesztések eredményeképpen megteremtődtek a feltételek, hogy a kerületi önkormányzatok megvalósíthassák területfejlesztési elképzeléseiket.

Az elkészült szakaszok közül a Hosszúréti-patak a XI., a Gyáli-patak 7. ága a XXIII. kerületben található. Az Irhás-árok érintett mederszakasza a XI. és XII. kerület határán helyezkedik el. A három kisvízfolyás meder- és vízrendezése nem csak a projekt által közvetlenül érintettek számára jelent társadalmi előnyt, hanem az érintett kerületek egészének, valamint még a szomszédos kerületekben élőknek is, sőt egész Budapestnek. A projekt befejezésével csökken a fővárosban levő rendezetlen területek száma, kevesebb lesz a por és a hulladék, nő a környezettudatosság. Ezáltal a hatását minden budapesti élvezi, hiszen érezhetően javul a környezet általános állapota.

A projekt során az Irhás-árok, a Hosszúréti-patak és a Gyáli-patak 7. ágának legkritikusabb részei újultak meg és kapták vissza természetközeli állapotukat. A megnövekedett vízelvezető képesség révén javult a vízminőség, a nagyobb esőzések során keletkező vízmennyiség is ellenőrzött módon elvezethető. Ezt szolgálják a rekonstrukció során kialakított nagyobb átmérőjű átereszek, a hordalékfogók, korszerű és környezetbarát hidrológiai megoldások, melyek lehetővé teszik a víz akadálymentes lefolyását.

Az Irhás-árok rekonstrukciójával Budapest egyik kedvelt kirándulóhelye született újjá. Hétvégenként jó időben sokan indulnak innen a budai hegyekbe. Biztonságosabbá vált a gyalogos és gépjármű-közlekedés. Ezt szolgálta az árok zárt csatornába helyezése 1 km hosszban, itt a régebben nyitott mederszakaszt a projekt keretében megszüntették, helyén a kerületi önkormányzatok járdát építettek ki, és lehetővé vált a terület további infrastrukturális fejlesztése. A terület rendezésének részeként kapubehajtók, hidak, közműátvezetések is kiépültek, melyeknek köszönhetően megszűnt a kiöntésveszély, ezzel jelentősen javítva az Irhás-árok környezetében lakók életminőségét. A rekonstrukció során a tervezéskor és kivitelezéskor is nagy figyelmet fordítottak a környezetbarát megoldások alkalmazására.

A Gyáli-patak 7. ágának rekonstrukciójának fontos elemeként készült el az új híd a XXIII. kerületben, a Víztorony térnél és a nagy mennyiségű csapadékvíz elvezetésére alkalmas áteresz. A felújítás előtt a környék szinte illegális hulladéklerakóként funkcionált. A felújítás után a rendezett környezetben javult a víz minősége és megszűnt a bűz. Megteremtődtek a feltételei, hogy természetes élőhelyek alakuljanak ki, amit az építkezés során alkalmazott környezetbarát megoldások segítenek. Ennek egyik fontos eleme, hogy a mederburkolás során terméskővel töltött acélhálót alkalmaztak az építők, ami lehetővé teszi a patak élővilágának fennmaradását.

A Hosszúréti-patak rendezetlen medre az elmúlt években sokszor okozott kellemetlenséget az itt élőknek. A teljes projekt ugyan a XI. és XXII. kerületi szakaszt is érintette, a patak XXII. kerületi szakaszán azonban olyan jogi akadályok merültek fel, amelyek miatt ez a szakasz a Támogatási Szerződés keretein belül nem megvalósítható. A Fővárosi Önkormányzatnak – akár újabb uniós forrás bevonásával, illetve más érintett önkormányzatokkal együttműködve – továbbra is szándékában áll megoldani ezen a szakaszon a mederrendezést, így vizsgálja, hogy a kivitelezés során feltárt, akadályozó tényezők miként szüntethetők meg a legrövidebb időn belül.

A megvalósult XI. kerületi szakaszon azonban a megújult meder nemcsak az itt élők számára jelent esztétikai élményt. A természetbarát megoldások révén visszatért az élet a patak mellé. A rekonstrukció után megnőtt a terület biológiai értéke, megnőtt a revitalizált terület és a környezetbarát meder hossza, új élőhelyeket teremtve. A kivitelezés során az építők nemcsak a meder vízszállító képességét növelték, de nagy gondot fordítottak a legmodernebb környezetbarát technológiák és technikai megoldások alkalmazására.

A Dél-budapesti régió vízrendezése projekt összköltsége közel 1 milliárd forint, amely 85%-os támogatási intenzitással valósult meg, azaz mintegy 850 millió forinttal támogatta az Európai Unió, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

 

A projekt legfontosabb adatai:

Projekt neve: Dél-budapesti régió vízrendezése

Azonosítószáma: (KMOP-3.3.1/C-2009-0001)

Kedvezményezett: Budapest Főváros Önkormányzata

Teljes projekt elszámolható összköltsége: br. 999  346 164 Ft

Uniós támogatás összege: br. 849 443 997 Ft

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük