Százötven éve, hogy egy fiatal parasztlánynak, Bernadette Soubirous-nak egy Lourdes közeli barlangban megjelent a Szűzanya. A jeles évforduló alkalmából a Szent István Társulat újból kiadta Franz Werfelnek a látnok életéről szóló regényét.

 

Százötven éve, hogy egy fiatal parasztlánynak, Bernadette Soubirous-nak egy Lourdes közeli barlangban megjelent a Szűzanya. A jeles évforduló alkalmából a Szent István Társulat újból kiadta Franz Werfelnek a látnok életéről szóló regényét.

1858. február 11. megváltoztatta Bernadette Soubirous és Lourdes életét, a nehéz sorban élő kislánynak ekkor jelent meg először a Szűzanya a massabielle-i barlangban. Bernadette-et ettől kezdve a titokzatos hölgyön keresztül láthatatlan fonal fűzte az égiekhez. Werfel regénye a jelenések idejétől követi végig a látnoklány életét – olvasmányosan, de a valósághoz ragaszkodva.

Egy kiválasztott lány kálváriája bontakozik ki a kötetben, akinek nagyon sokáig senki nem hisz. Bernadette hitelessége abban rejlik, hogy a látomások hölgyéről nem akarja bebizonyítani, hogy Szűz Mária, azt elmondása nyomán környezete fedezi fel fokról fokra. Egyedül csak a hölgy szeretete vonzza őt, és neki kíván megfelelni. A földöntúli szeretetben égve olyan dolgokat visz végbe, amelyek a körülötte élőkben inkább kelt megbotránkozást, mint csodálatot. Ám a lány rendíthetetlensége egyre több kíváncsiskodót csábít a jelenések helyszínére, s Bernadette kitartása, majd később a forrás gyógyító hatása egyre többeket megnyer a Szeplőtelen Fogantatás Máriájának.

A Bernadette címet viselő regény bemutatja, hogy válik a Soubirous lány elsőszámú támogatójává az ellenséges állami tisztviselőknél is elutasítóbb Peyramale plébános. Az ő segítségének is köszönhetően püspöki vizsgálóbizottságot állítanak fel, hogy a lourdes-i forrás okozta gyógyulások természetfeletti voltát megerősítse vagy megcáfolja. A négyéves vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a gyógyulások közül számos tudományosan nem igazolható gyorsasággal ment végbe, így Lourdes virágzó zarándokközponttá válhat. Az is tisztázódik, hogy Bernadette sem nem csaló, sem nem őrült. A lány azonban nem kíván a számára terhes rajongóknak kiszolgáltatva élni, inkább a Szűzanya és az Úr közelségét választva szerzetes nővérnek megy.

Franz Werfel

Bernadette

Szent István Társulat Bp 2008.

2. kiadás

ISBN:978-963-361-992-6

491 oldal

kötött 21 cm

2340 FT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük