Egy angol munkaügyi bíróság ítélete szerint az anyakönyvvezető meggyőződése ellen nem kényszeríthető arra, hogy egynemű párokat adjon össze.

 Egy angol munkaügyi bíróság ítélete szerint az anyakönyvvezető meggyőződése ellen nem kényszeríthető arra, hogy egynemű párokat adjon össze.

Az esetről a «The Telegraph» című lap számolbe. Egy hívő anyakönyvvezető fordult a bírósághoz, mert főnökei arra akarták kénysszeríteni, hogy egynemű párokat adjon össze, illetve regisztrálja élettársi kapcsolatukat. Ő ezt keresztény  meggyőződése miatt megtagadta. A bíróság ítélete szerint egy olyan ultimátum, amelynek értelmében egy alkalmazottnak hite és meggyőződése, illetve a munkahelye között kell döntenie, megsérti az alkalmazott jogait, ellenséges légkört teremt a munkahelyen, és a megfélemlítés eszközével él. A még nem jogerős ítélet szerint az anykönyvi hivatalnak kártérítést is kellene fizetnie az alkalmazottat ért diszkrimináció miatt.  

A 47 éves asszony a vallásszabadság győzelmének ítélte az esetet, és azt reméli, hogy az ítélet másokat is bátorít majd, hogy kiálljanak meggyőződésük mellett. A homoszexuálisok jogainak elismerése ugyanis nem járhat együtt a vallásszabadság megsértésével.

Nagy-Britanniában a törvény engedélyezi a kizárólag az azonos neműek számára fenntartott regisztrált élettársi viszonyt, lehetővé téve az egymás utáni öröklést és az örökbefogadást is. A «Telegraph» szerint Nagy-Britanniában évente körülelül 18.000 azonos nemű pár köt ilyen szerződést az anyakönyvi hivatalokban. 

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük