Pierbattista Pizzaballa OSFPierbattista Pizzaballa OSFPierbattista Pizzaballa atyával a ferences rend helybéli Kommunikációs Irodája készített interjút.

Pierbattista Pizzaballa OSFPierbattista Pizzaballa OSFPierbattista Pizzaballa atyával a ferences rend helybéli Kommunikációs Irodája készített interjút.

– Mit tart a Kusztódia legfontosabb feladatának a Szentföldön?

– Számomra az oktatás a legfontosabb feladat. Amellett, hogy jelen vagyunk a Szentföldön, folyamatosan figyelnünk kell arra is, hogy ne a múlt eredményeiből próbáljunk élni. Meg kell erősítenünk az oktatási központjainkat, hogy egységesíteni tudjuk erőinket, és ne forgácsolódjunk szét. Számszerűleg kevesen vagyunk egy több vallással rendelkező területen, és éppen emiatt különösen magas színvonalú képzést kell biztosítanunk saját tagjainknak. Szüntelenül meg kell újúlnunk, hogy képesek legyünk változásokat elérni a Szentföldön, és ehhez folyamatos képzés szükséges. Fáradhatatlanul fejlődnünk kell, megőrizve természetesen a hagyományok által kijelölt értékrendet.

– Mi gátolja Ön szerint a változásokat és a megújulást?

– Az elsőszámú nehézség, hogy kevesen vagyunk. Ezzel a problémával nem csak a Kusztódia, hanem az egész rend küzd.

A nyelvi sokféleség is gyakran hátráltat bennünket. A sokféle nemzet jelenléte hatalmas gazdagság a Kusztódiában, de rögtön nehézséggé válik, ha szót kell értenünk egymással. Ennek gyakran az az eredménye, hogy az egyes csoportok elszigetelődnek egymástól, holott a cél éppen a közös munka volna.

Érdemes megjegyezni azt is, hogy a Szentföld a heves érzelmek térsége. Természetesen nem maradhatunk ki az itt zajló eseményekből, de ez veszélyeket rejt, mert esetneként elszabadulnak az indulatok, és az emberek hajlamosak elsáncolni magukat a saját álláspontjuk mögé. Közönyösek mi sem maradhatunk, de nem engedhetjük, hogy elragadjanak az érzelmeink, mert ezzel ellentmondanánk saját küldetésünknek.

Fontos megőriznünk a függetlenségünket is. A helyi és a nemzetközi hatalmak részéről is vannak törekvések arra, hogy eszköznek használják fel a jelenlétünket különböző ügyek érdekében. Nagyon lényeges, hogy elhatárolódjunk a politikától, és prófétai küldetésünket teljesítsük. Nem politikai érdektelenségről beszélek, de bizonyos távolságot kell tartanunk, mert enélkül nem tudnánk előítéletektől mentesek maradni.

– Miben látja a követendő irányt a Kusztódia számára?

A ferencesek szentföldi jelenlétének kezdete Szent Ferencnek Melek el Kamil szultánnal való találkozása volt. Dúltak a keresztesháborúk, Szent Ferenc pedig átugrotta az árkokat, hogy beszélhessen a legelső számú ellenségnek tartott, hitetlen szultánnal. A jövő ebben a gesztusban rejlik: átugrani az akadályok felett a más vallású, más nemzetiségű, esetenként ellenséges népekkel való párbeszéd érdekében.

Magyar Kurir

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük