2023.május.29. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Bubus a budapesti Játékszin fergeteges sikerü zenés vígjátéka.

3 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/21578"><img class="image thumbnail" src="/files/images/b1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>A Bubus című darabot Vaszary Gábor 1944-ben írta. Franciaországi emigrációjának köszönhetők más ismert művei is, mint például: Ketten Párizs ellen, a Monpti, Vigyázz, ha jön a nő, Ő, Mesekönyv.</p><p>       

 b1.thumbnail

A Bubus című darabot Vaszary Gábor 1944-ben írta. Franciaországi emigrációjának köszönhetők más ismert művei is, mint például: Ketten Párizs ellen, a Monpti, Vigyázz, ha jön a nő, Ő, Mesekönyv.

       

 b1.thumbnail

A Bubus című darabot Vaszary Gábor 1944-ben írta. Franciaországi emigrációjának köszönhetők más ismert művei is, mint például: Ketten Párizs ellen, a Monpti, Vigyázz, ha jön a nő, Ő, Mesekönyv.

       

        Egy békés polgári család életét felborzolja egy váratlanul előkerülő szerelmes levél Bubus aláírással. Ki írta és kinek? Ki az a Bubus? Nyomozni kezd Jolán, a feleség, Mama a kérlelhetetlen anyós. Nyomozni kezd Kondorka tanár úr a felsőbb leányiskolából.

      b2.thumbnail 0  Kezdetben Gáspár, a férj a gyanus. A férj barátai azonban igyekeznek jobbnál jobb ötletekkel elsimítani a dolgot. Oly nagy sikerrel, hogy Bubusként még egy menyasszonyt is előállítanak. Azt állítják, hogy a levelet nem Gáspárnak írták, de a barátnak, Bajzai Pálnak. Nagy hirtelen két Bajzai Pál is jelentkezik. Így a férj Gáspár egyre gyanusabb lesz. Hiába hoz gyönyörű, modern piros kalapot és virágot Jolánnak, drága bonbont a Mamának. Egyre kevésbé hisznek neki, s barátjának Bajzai Pálnak. A férj, a barát tiltakozik,harcol a férji jogokért, mert azt vallják mindketten dalban is elbeszélve: A hosszú élet titka a hosszú házasság!

b3.thumbnailA kérlelhetetlen Mama miatt azonban el kell költözniük hazulról.

        A végkifejlet szellemes fordulata teljesen meglepő. A rejtélyes Bubus, aki a felháborító szerelmes levelet írta 1902-ben-nem más, mint a Mama. A levelet a kamaszlány találta meg és vitte be a leányiskolába. Tőle kobozta el órán Kondorka tanár úr, a "kukac". Ez után a levél ide-oda vándorolt a családban, mindenütt vihart kavarva.

b4.thumbnail 0Nagyon tetszett Balázsovics Edit az esetlen kamaszlány szerepében.Vérbő, hiteles alakítás a Mama anyós szerepében a Jászai Mari-díjas érdemes művész, Molnár Piroska. A Jászai Mari-díjas Hámory Ildikó sajnálni valóan játsza a megcsalt, elkényeztetett polgári feleséget.

    Papadimitriu Athina  Hilda a 20pengőért felbérelt gépírólány elég ügyetlenül játsza el a menyasszony Bubus szerepét. Fantasztikusan táncol,énekel,komédiázik Gáspár szerepében a 67 éves, Kossuth-díjas Haumann Péter. És Bajzai Pálként  a Jászai Mari-díjas érdemes művész,rendező ,  Színház és Filmmüvészeti Főiskolán a zenés mesterség tanára-Iglódy István. Érdemes megnézni ezt a szellemes,fordulatokban bővelkedő darabot.

b5.thumbnail 0A vígjátékhoz a melodikus zenét és dalszöveget Fényes Szabolcs és Szenes Iván szolgáltatta.

b6.thumbnail 0Fényes Szabolcs  Erkel-díjas zeneszerző már l8 éves korában ismert.Ekkor mutatták be  nagysikerü operettjét,a Mayát.Nevéhez számos  népszerü sláger fűződik /Küldök Néked egy nápolyi dalt,Álmaimban valahol../.Muzsikája lírai szépségekben gazdag,szinte áradó.Kedvelt,sokat foglalkoztatott filmkomponista is.

Vaszary Gábor: BUBUS

        Szenes Iván érdemes művész ,zeneszerző,dalszövegíró alkotásait is élvezzük a vígjátékban.Eddig már több mint 70 színdarabot,filmet,rádiójátékot mutattak be verseivel és rendezésében.

        A Bubus című vígjáték szereplői:

Gáspár /Haumann Péter/

Jolán, a felesége /Hámory Ildikó/

Klárika, a lányuk /Balázsovics Edit/

Mama, Jolán anyja /Molnár Piroska/

Bajzai Pál /Iglódi István/

Bajzai felesége, Olga /Tóth Auguszta/

Jóbarát /Kerekes József, Lippai László/

Hilda /Papadimitriu Athina/

Kondorka tanár /Uri István/

Kisasszony /Borbás Gabi/

http://www.jatekszin.hu/index.php?id=364&cid=3792

 dr. Szalontai Éva

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.