A Café Budapest, a főváros legszínesebb kortárs művészeti fesztiválján, több helyszínen a jazz meghatározó művészei lépnek fel. Ezúttal a Budapest Jazz Clubban közreműködőket szeretném Olvasóink figyelmébe ajánlani.

 

A Café Budapest, a főváros legszínesebb kortárs művészeti fesztiválján, több helyszínen a jazz meghatározó művészei lépnek fel. Ezúttal a Budapest Jazz Clubban közreműködőket szeretném Olvasóink figyelmébe ajánlani.

 

Október 15. 20:00

John Abercrombie Quartet

John Abercrombie – gitár, Drew Gress – nagybőgő, Marc Copland – billentyűs hangszerek, Joey Baron – dob

 

A jövőre hetvenéves amerikai jazzgitáros, John Abercrombie a műfaj legendája. Szenvedélyesen és fáradhatatlanul koncertezik, keresi a zenei önkifejezés új lehetőségeit. Kompozícióival és előadásmódjával újabb és újabb mélységeket hódít meg, s ezzel összhangban zenéje egyre letisztultabbá válik. Játéka és életműve a jazz történetének félévszázados fejezete. Egy interjúban úgy fogalmazott, hogy szeretné, ha játéka révén a közönség eleven kapcsolatba lépne a jazz kimeríthetetlenül gazdag múltjával, és ugyanilyen intenzíven átélné a zenei határok kitágíthatóságának élményét is. Marc Copland zongorista-zeneszerzővel készített, 39 Steps című kvartettlemeze az idei ősz egyik legjobban várt jazzalbuma. A megjelenés után alig néhány héttel a Café Budapest közönsége már élőben is ismerkedhet a lemez anyagával.

Jegyár: 6900 Ft

http://www.youtube.com/watch?v=RKh1poR_Cuk&feature=player_embedded

 

Október 16. 20:00

Mike Stern Band – Alerant Jazz Est

Mike Stern – gitár, Bob Malach – szaxofon, Tom Kennedy –         basszusgitár, Keith Carlock – dob

 

Az utóbbi években gyakran Magyarországra látogató Mike Stern eleven példája annak, hogy a zene egyfajta életelixír. Ki hinné, hogy ez a még mindig rendkívül dinamikus, csupa energia gitáros a progresszív rock olyan formációit hozta korábban létre, mint a Blood, Sweat & Tears, s hogy a jazz-rock fénykorát jelentő hetvenes/nyolcvanas években Billy Cobham, Miles Davis vagy Jaco Pastorius társaként állt a színpadra. Mike Stern mindazonáltal nem a múlt emlékeiből él. Big Neighborhood című, 2010-ben Grammy-díjra jelölt albuma óriási közönség- és szakmai siker volt. A legeredetibb hangú jazzmuzsikusokkal – például Esperanza Spaldinggal, Richard Bonával vagy Bob Franceschinivel – felvett lemez művészi hitvallásaként írta: a zene az a hely, ahol bármi megtörténhet. Meglepő ötletekkel és nézőpontokkal találkozhatsz – és persze sok-sok különös hanggal.

Jegyárak: 7500, 4400 Ft

http://www.youtube.com/watch?v=XyGc8Qx-8ac&feature=player_embedded

 

Október 18. 19:00

Jazzmaraton

– 19.00 Ninagram

– 20.30 Harmónia Jazzműhely: Luiza Zan & Friends

– 22.00 Barabás Lőrinc

 

Horváth 'Nina' Sára hamisítatlan éjféli hang birtokosa, behízelgő és dekadens. Ezúttal kora este fog énekelni. Az együttes nevében elrejtett kódot könnyű megfejteni: a pentagram a teljességet jelképezi, valamint a kiolthatatlan zenei vágyat, hogy e teljességet birtokoljuk.

A csodálatos hangú román énekesnő, Luiza Zan – a montreux-i énekverseny díjazottja – néhány alkalommal már elvarázsolta a magyar közönséget. A több stílusban is igen otthonosan mozgó, nagyszerűen improvizáló művésznő fellépése forró hangulatú estét ígér. Barabás Lőrincről tudható, hogy szívesen teremt teljes zenei univerzumot egyetlen trombita hangjából. Biztosak lehetünk abban, hogy az elektronikus zene és a jazz világát eredeti módon ötvöző muzsikus ezúttal is a totális muzsika és a káprázatos tehetség erejével nyűgöz majd le.

Jegyár: 1000 Ft | Napijegy: 2700 Ft | Bérlet: 4500 Ft

 

Október 19. 19:00

Jazzmaraton

– 19.00 Burján Orsi és a Pálinkálom

– 20.30 „Mester és Tanítvány" – Borbély Műhely feat. Meleg Tamás

Közreműködik: Meleg Tamás, Borbély Mihály – szaxofon és fúvós hangszerek, Szabó Dániel – zongora,             Horváth Balázs – nagybőgő, Baló István – ütőhangszerek

– 22.00 Tóth Vera és az Éles Gábor Trió

Közreműködik: Éles Gábor – gitár, ének, Szkladányi András – basszusgitár, Móré Attila – dob

 

Magyar jazz Amszterdamból! A 2011-től Hollandiában tanuló Burján Orsi a magyar népdal és a jazz házasítása révén egyedi és izgalmas zenei koktélt kevert ki, melynek felszolgálásához Hollandiában is talált magyar muzsikusokat. Az ottaniakat már elbűvölte. Borbély Mihályt, Szabó Dánielt, Horváth Balázst és Baló Istvánt aligha kell bemutatni, valamennyien meghatározó személyiségei jazzéletünknek. A 2011 óta saját zenekarral is koncertező Meleg Tamás pedig azon fiatal előadóművészek egyike, akikből néhány év múlva hasonlóan megkerülhetetlen figura válik.

Az Éles Gábor Trió lehengerlő koncertzenekar, a soul, a jazz és a blues elemeiből olyan átütő erejű stílust alakított ki, melyhez Tóth Vera hangja oly tökéletesen illik, mintha kizárólag erre született volna. Minden közös fellépésük utánozhatatlanul magától értetődő.

Jegyár: 1000 Ft | Napijegy: 2700 Ft | Bérlet: 4500 Ft

 

Budapest Jazz Club

1136 Budapest, Hollán Ernő utca 7

 

http://www.bjc.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük