A Google 2010 december 7-én San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.

A Google 2010 december 7-én San Franciscoban bemutatta a Chrome OS operációs rendszert, valamint Chrome böngészőjének újdonságait és a Chrome webáruházat.


Chrome böngésző Csupán ebben az évben 300%-kal, 40 millióról, 120 millióra nőtt a Chrome használók száma. A böngésző kedveltségének egyik legfőbb oka a sebesség, melynek tovább fokozásán a fejlesztők folyamatosan dolgoznak. Ezért az instant kereső beépült a Chrome böngésző sávjába, az Omnibox-ba, így a felhasználó még gyorsabban juthat keresési eredményekhez, hiszen már gépelés közben azonnal megjelennek a találatok és betöltődnek a weboldalak.

A Chrome V8-as JavaScript motorja is megújult, és komplex JavaScript programokat 50%-kal gyorsabban képes futtatni, mint a Chrome jelenleg elérhető verziója. Ez a két újítás az Early Access Channel-en (fejlesztői csatornán) már elérhető, és az elkövetkező hónapokban válik fokozatosan hozzáférhetővé minden felhasználó számára (rolling out).

Chrome webáruház A Chrome böngészőn történt apró ám fontos újítások mellett a Google ma szintén bejelentette a Chrome webáruházának elindítását. A fejlesztők már megkezdték az alkalmazások feltöltését, ezek számában a közeljövőben jelentős növekedést várnak. Jelenleg a szolgáltatás csak az USA-ban elérhető, de a következő évben számos más országra és pénznemre is kiterjesztik.

A webáruház maximálisan fog illeszkedni a Chrome-hoz, és a felhasználókat a minél jobb alkalmazások felfedezésében, míg a fejlesztőket a Chrome-ot elsődleges böngészőként használó több mint 120 millió internetező elérésében fogja segíteni.

Chrome OS: internet mindenek felett A Google már tavaly bejelentette, hogy erőforrásainak egy részét abba fekteti, hogy az operációs rendszert az internetes böngészésre optimalizálja, arra a területre, ahol a felhasználók egyébként is idejük java részét töltik. A cél az volt, hogy egy gyakorlatilag böngészőként funkcionáló operációs rendszerrel a számítógépek használata gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá váljon.

A fejlesztések még nem zárultak le. Jelenleg a Google sok dolgozója a Chrome OS-t már elsődleges eszközként használja munkája során, és a cég elérkezettnek látta az időt, hogy a külső, valós felhasználók visszajelzéseit is beépítve fejlessze tovább a rendszert. A Chrome OS bizonyos funkciói új típusú hardvert igényelnek, és a Google egy kísérleti program keretében ilyen tesztgépeket ad szakképzett felhasználóknak, fejlesztőknek, iskoláknak és cégeknek először szerte az USA-ban, majd a világ más országaiban.

A teszt notebook fekete, sem matrica, sem logó, sem márkajelzés nem látható rajta. A hardver egyedül azt a célt szolgálja, hogy a szoftvert teszteljék rajta. 12,1" kijelzője, teljes értékű billentyűzete és touch pad-je van, integrált 3G kapcsolattal rendelkezik a Verzion jóvoltából, és 8 órás üzemidejű akkumulátorral valamint 8 napos standby idővel bír.

A Chrome netbookokat azonnali internet-elérésre tervezték, és arra, hogy megoszthatóak legyenek barátokkal, családtagokkal is.  Egy egyszerű bejelentkezés, felhasználónév és jelszó megadása után mindenki a saját alkalmazásait, könyvjelzőit, és egyéb böngésző beállításait fogja látni. Egy új gép beállítása így egy percnél is kevesebb időt vesz igénybe. Már most, a fejlesztés e korai szakaszában úgy látja a cég, hogy jelenleg nincs sem fogyasztóknak, sem üzleti felhasználóknak készült biztonságosabb operációs rendszer.

A jövő év első felében a Chrome notebookok az Acer és a Samsung kínálatában lesznek elérhetőek. Bár ezek a gépek is notebook méretűek lesznek, a Chrome OS-t úgy alakították ki, hogy a gépek széles skálájával kompatibilis legyen, így a későbbiekben más méretek és gyártók is megjelennek majd a piacon Chrome OS notebook-okkal. A Google számára a jelenlegi, kísérleti időszakból származó adatok kulcsfontosságúak a további fejlesztések szempontjából, amelyek eredményeképp egy egyedi rendszer születhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük