2024.május.18. szombat.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Cisco: új vezeték nélküli megoldások

10 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6775"><img class="image thumbnail" src="/files/images/wireless-large.thumbnail.jpg" border="0" alt="kanadai jelzőtábla Torontóban" title="kanadai jelzőtábla Torontóban" width="45" height="100" /></a><span style="width: 43px" class="caption"><strong>kanadai jelzőtábla Torontóban</strong></span></span> <p>2007. október 30-án <em>Rékasi Tibor</em> ügyvezető és <em>Tázló József</em> műszaki igazgató a Cisco Magyarország féltve őrzött demo-termében tartott technológiai tájékoztatót és bemutatót a Cisco mobil munkavégzéshez kapcsolódó megoldásairól;  a 802.11n  szabványú vezeték nélküli  rendszerről.  Ismertették a mobil munkavállalók körében és  a<strong> </strong>cégeknél történt, mobil munkavégzéssel kapcsolatos felmérések eredményeit.</p><p>

 kanadai jelzőtábla torontóbankanadai jelzőtábla Torontóban

2007. október 30-án Rékasi Tibor ügyvezető és Tázló József műszaki igazgató a Cisco Magyarország féltve őrzött demo-termében tartott technológiai tájékoztatót és bemutatót a Cisco mobil munkavégzéshez kapcsolódó megoldásairól;  a 802.11n  szabványú vezeték nélküli  rendszerről.  Ismertették a mobil munkavállalók körében és  a cégeknél történt, mobil munkavégzéssel kapcsolatos felmérések eredményeit.

 kanadai jelzőtábla torontóbankanadai jelzőtábla Torontóban

2007. október 30-án Rékasi Tibor ügyvezető és Tázló József műszaki igazgató a Cisco Magyarország féltve őrzött demo-termében tartott technológiai tájékoztatót és bemutatót a Cisco mobil munkavégzéshez kapcsolódó megoldásairól;  a 802.11n  szabványú vezeték nélküli  rendszerről.  Ismertették a mobil munkavállalók körében és  a cégeknél történt, mobil munkavégzéssel kapcsolatos felmérések eredményeit.

Rékasi Tibor kiemelte az emberi viszonylatok fontosságát az üzleti élet mobilitásával kapcsolatban, azaz, az ember, a vállalat és a technológia együtt vizsgálandó, pozitív és negatív értelemben egyaránt.

A korporét mobil megoldások iránti elvárás; bárhonnan, bármilyen geográfiai helyzetből el lehessen érni a vállalati környezetet.

Az épületen belüli vezeték nélküli hálózatot ma már kisebb magyar cégek is szívesen kezdik alkalmazni, felismerve hasznosságát.  Magánál a Cisco-nál házon belül már jó ideje dominál a vezeték nélküli házon belüli hálózat, melyet a munkatársak mobil, s 3G eszközökkel érhetnek el, bárhonnan a világon, korlátot csak a helyi sávszélesség jelenthet.

A vezeték nélküli hálózattal egységes üzenetkezelés valósítható meg, s egészében másfajta mentalitást hoz a céges telephelyen nem is teljes létszámban jelen lévő munkatársak (a Cisco-nál 100 alkalmazottból csak 65 van egyidőben a házban), ill. a főnök-beosztott viszonylatok terén is. Az integrált vállalati vezeték nélküli megoldások hozzájárulnak a beruházások megtérüléséhez.

Emberi vonatkozásban, vezetői oldalról; a sikeres vezetőknek sokkal nagyobb mértékben kell építeni a mobil beosztottak önállóságára, bízniuk kell bennük, hagyniuk kell, hogy saját maguk felügyeljék a leterheltségüket, a tevékenység helyett az eredményre kell helyezniük a hangsúlyt.

Az elszigeteltséget és a motiváltság hiányát elkerülendő a vezetőknek támogatniuk kell a mobil munkavállalók szervezeten belüli láthatóságát.  A kollégák közötti társasági kapcsolat szintén fontos szempont. Az azonnali üzenetküldő és jelenlétkövető eszközök segítségével a mobil alkalmazottak jobban a szervezet részének érezhetik magukat, a videokapcsolat révén pedig csökkenthető az elszigeteltség érzése, hiszen vizuális kapcsolatot létesíthetnek a tőlük távol dolgozó munkatársakkal.

Fentiek kapcsán figyelmet kell fordítani a személyiség jegyekre a mobil munkára való kiválasztás alkalmával.

A Cisco létrehozott egy egyszerű tesztet a munkavállalók számára, kitöltésével maga az alkalmazott bizonyosodhat meg róla, hogy „alkalmas"-e  mobil munkavégzésre. 

Maguknak a cégeknek a mobil munkavégzésre való felkészültségét vizsgálja a magyarul is elérhető Cisco Mobilitási Hányados: 

http://www.cisco.com/web/HU/termekek_es_megoldasok/mobility_index.html 

Tázló József történeti visszatekintést adott a vezeték nélküli megoldások fejlődéséről.

A technológia fejlődése során először, mintegy 8 éve, az épület vezetékes hálózatára ráépülve építettek ki az intelligens hozzáférési helyeket.  Ezeket meghaladó volt a második lépcső, a Lightwave Access pontok hálózatának kiépítése, ennél a megoldásnál az intelligencia egy központi vezérlőben helyezkedik el, az gondoskodik mindenről. Ily módon már több 10-ezres rendszereket lehetett építeni.  A harmadik fokozatú megoldásnál a vezetékes hálózat kiváltására két rádiós összeköttetést kezel minden elérési pont, egyik a központtal, a másik a hálózattal kommunikál, minőségi ugrást hozva.

A mai, legújabb fázisa a fejlesztésnek  a 802.11n  szabványú vezeték nélküli megoldást alkalmazza, amely a megnövekedett sávszélesség-igényű (video, stb.) kiszolgálást hivatott szolgálni.  Ez a technológia sokszoros sebességet képes biztosítani a végfelhasználóknak egy egyszerű fogással, a kommunikációs csatornák nyalábolásával, párhuzamosításával.

Az ismertetés szerint, a Cisco idevágó új, piacvezető és innovatív integrált megoldásaival a vállalatok tökéletesen kiaknázhatják a mobil alkalmazásokban rejlő lehetőségeket.  A bemutatásra került, s a piacon ezideig egyedülálló,  integrált 802.11n szabványú  Cisco megoldás nem csak nagyteljesítményű vezeték nélküli kapcsolatot és megbízhatóságot, hanem egyben könnyű rendszerbe állítást is biztosít.

A Cisco új-generációs Unified Wireless Network egységes vezeték nélküli hálózati megoldásának része;

-a Cisco Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pont, amely a világon az első vállalati szintű, 11n szabványnak megfelelő készülék, valamint

-a 48 Gbit sebességű, kiválóan méretezhető Cisco Catalyst 6500 alapú WLAN-vezérlőrendszer, illetve

-a Unified Wireless Network 4.2-es változatában bemutatkozó vezetékes és vezeték nélküli szolgáltatások.

A Catalyst kapcsolócsalád egyetlen Ethernet-portról is tökéletesen megoldja a két rádiósávos Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pontok áramellátását.

Ez az új  Cisco Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pont a világon az első Wi-Fi tanúsítvánnyal rendelkező,  a 802.11n 2.0 szabványtervezetet követő hozzáférési pont és az egyetlen olyan kereskedelmi forgalomban kapható termék, amely része volt a Wi-Fi Alliance 802.11n 2.0 tervezet tesztelési környezetének.  Ezzel a tesztkörnyezettel fogják hitelesíteni később az összes egyéb terméket a Wi-Fi-együttműködés szempontjából. 

A Cisco a rádiófrekvenciás kommunikációban szerzett tapasztalatát felhasználva ötszörös teljesítménynövekedést ért el a többcsatornás bemenettel és kimenettel rendelkező, úgynevezett MIMO-technológia terén. Ezzel sokkal megbízhatóbbá tehető a vezeték nélküli lefedettség, ami különösen olyan, a rádiófrekvenciás felhasználás szempontjából gondot jelentő területeken jelent nagy előnyt, mint az egészségügy, a felsőoktatás, a raktározás, a logisztika és a gyáripar.

A Cisco-nál felismerték, az új generációs vezeték nélküli technológiák elterjedésének fontos kritériuma a kompatibilitás és a megfelelő teljesítmény, ezért a Cisco a nemzetközi cégek és a nagy felhasználók körében biztosítékot kínál arra, hogy az újonnan telepítendő, teljes körű új-generációs vezeték nélküli hálózatok nagy biztonságú kompatibilitással működtessék a hálózat és a klienseszközök közötti kapcsolatokat.

A Cisco közreműködő partnere ezen tevékenységben az Intel.  Az Intel saját, a tipikus vállalati környezetet szimuláló, Intel Oregon nevű tesztlaborjában sokrétű együttműködési próbát végeztek a  802.11n 2.0 szabványtervezettel,  azzal a céllal, hogy az új-generációs vezeték nélküli megoldások megbízhatóbb teljesítményt és nagyobb fokú kompatibilitást biztosítsanak az Intel-alapú klienseszközök és a Cisco vezeték nélküli hálózatai között. 

A vállalati noteszgépek több mint 90 százaléka Cisco Compatible Extensions tanúsítással rendelkező Wi-Fi-lapkával van szerelve, ami az ágazaton belül a legjobb, ugyanakkor nagyon egyszerű és igen biztonságos kapcsolatot biztosít.

A Cisco 802.11n  új generációs vezeték nélküli termékeinek fő jellemzői:

-Élenjáró WLAN-vezérlő funkció,  integrált hálózati szolgáltatások.

A Catalyst 6500-hoz tartozó  Cisco WiSM szolgáltatásmodullal  a 802.11n technológia fokozatosan vagy azonnal is bevezethető, nagy volumenben.  Ezt a felhasználók további vezérlők hozzáadásával igény szerint bővíthetik.

Rugalmasan méretezhető, így a teljes szervezetre kiterjedő WLAN-bevezetések is gyorsan megoldhatók.

A Catalyst 6500 termékcsaláddal a Cisco vezeték nélküli technológiát használó ügyfelei kihasználhatják az integrált vezetékes és vezeték nélküli biztonságban rejlő előnyöket, a magas rendelkezésre állást, valamint a vezetékes és vezeték nélküli felhasználók számára kínált alkalmazásintelligenciát.

Cisco Unified Wireless Network 4.2.

A Cisco az új Unified Wireless Network Software nevű programjának 4.2-es verziója kibővített mobil szolgáltatásokat biztosít. Idetartozik a vállalati „mesh" alapú WLAN-hálózat, a hozzáférési pontok figyelése és a migrációs segédletek, valamint a vendégfelhasználók számára biztosított egységes vezetékes és vezeték nélküli hozzáférés. Ezek a szolgáltatások fejlett vezeték nélküli hangátviteli funkciókkal, a távoli elérési pontok hibatűrő, átfedő elhelyezésével és integrált spektrumanalízissel rendelkeznek.

Továbbfejlesztett kliensprogramok, mint a Cisco Secure Services Client 5.0.

A Cisco Secure Services Client által kínált új lehetőségek az egyszerűbb vállalati szintű, egyetlen kliensbiztonsági és felügyeleti keretrendszer kialakítását szolgálják. Az 5.0-s verzió jelentősen fejlettebb felhasználói felületet biztosít, amelyről két kattintással lehet kapcsolódni a hálózatra.

A Cisco Unified Wireless Network már támogatja a 802.11n technológiát,  méret-hatékonyan tudja kezelni a szabványtervezet előírta követelményeket,  kompatibilis a jelenleg használatos vezeték nélküli szabványokkal, (802.11a/b/g),  alkalmazásakor nem kell átdolgozni a hálózati infrastruktúrát.

A Cisco 2007 végére tervezi a Catalyst termékcsalád felsőkategóriás kapcsolóihoz csatlakozó Aironet 1250 kapcsolódási pontok automatikus egyeztetését és egyetlen porton keresztül történő tápellátását. Ezzel a különleges, integrált megoldással nincs szükség újabb hálózati kábel bekötésére vagy külön tápellátásra.

Alkalmazási példa; a Duke University  oktatási hely már kihasználja a 802.11n technológia adta teljesítmény-növekedésben és a Cisco Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pontban rejlő előnyöket,  a Cisco és a Duke mérnökei közös munkával alakították ki a kollégiumok vezeték nélküli hálózatának együttműködését, teljesítményét és terveit.

Az egyetemek sajátos szerepet játszanak a társadalomban; egyfajta mikrokozmoszként valóságos, mégis ellenőrzött tesztelési környezetet biztosítanak az új megoldásoknak.  A Duke egyetem vezeték nélküli hálózatát is sokféle célra használják,  például videoletöltésre, közvetített médiás tartalmak letöltésére, illetve egyéb intenzív adathasználattal járó technológiákra.  A Cisco 802.11n technológiájával szerzett kezdeti tapasztalataik azt mutatják, hogy megbízhatóan képes biztosítani azt a vezeték nélküli sávszélességet, amelyet az igazán mobil egyetemi közösségek igényelnek.

Az új 802.11n szabvány számos előnyt kínál a Cisco vezeték nélküli technológiára specializált partnerközössége számára, ami a technológia újraértékesítési lehetőségein kívül szakmai szolgáltatásokat is jelent. A Cisco vezeték nélküli technológiára specializált partnerei a megfelelő technikai szolgáltatások mellett tervezési tapasztalatukkal is az ügyfelek rendelkezésére állnak, akik így megtervezhetik és kiépíthetik új, 802.11n technológiára épülő termékkínálatukat.

Elérhető Catalyst kapcsolók és WLAN-vezérlők

Az új Cisco Aironet 1250 sorozatú hozzáférési pontok a következő hónaptól rendelhetők meg, a Cisco Catalyst kapcsolókon keresztül történő Ethernet-kábeles tápellátás támogatása pedig az év végén várható.

A Cisco a Catalyst 3750, 4500 és 6500 sorozatú kapcsolók és WLAN-vezérlők számos csomagját kínálja, így az ügyfelek jelentős megtakarítást érhetnek el, ha a Cisco új generációs vezeték nélküli megoldásait választják.

http://www.cisco.com/ 

www.cisco.com/go/nextgen-wireless

http://www.pearnkandola-clients.co.uk/CiscoMobileQuestionnaire.asp

Understanding and Managing the Mobile Workforce  (A mobil munkaerő megértése és kezelése), tanulmány: http://newsroom.cisco.com/

Mobil munkára való alkalmasság tesztje:

www.pearnkandola-clients.co.uk/CiscoMobileQuestionnaire.asp

A Cisco mobil munkavégzési megoldásai, egységes kommunikációs megoldása:

www.cisco.com/go/mobility,

www.cisco.com/unifiedcommunications.

Harmat Lajos

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.