2022.november.30. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Honvágy

2 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/6768"><img class="image thumbnail" src="/files/images/RobinSperlingKödösAlbion.thumbnail.jpg" border="0" alt="Robin Sperling: Ködös Albion" title="Robin Sperling: Ködös Albion" width="75" height="100" /></a><span style="width: 73px" class="caption"><strong>Robin Sperling: Ködös Albion</strong></span></span> <p><em>Honvágy, nosztalgia: visszakívánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és egyes esetekben halállal is végződik. </em> (Pallas Nagy Lexikon)</p><p>

 robin sperling: ködös albionRobin Sperling: Ködös Albion

Honvágy, nosztalgia: visszakívánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és egyes esetekben halállal is végződik.  (Pallas Nagy Lexikon)

 robin sperling: ködös albionRobin Sperling: Ködös Albion

Honvágy, nosztalgia: visszakívánkozás a szülőföldre, mely oly heves alakot ölthet, hogy valóságos súlyos lelki bajjá (melankolia) fajul, a testet is megtámadja és egyes esetekben halállal is végződik.  (Pallas Nagy Lexikon)

Október 26-án Honvágy címmel kiállítás nyílt a Budapest Galéria Szabad sajtó úti kiállítótermében.

nagy gabriellaNagy Gabriella„Igaz ugyan, hogy az otthont mindig is magával hordozta az ember az emlékezet képeiben. Az viszont újabb jelenség, hogy a honvágyban felelevenített képek mint „valóság", mint „az otthon", egyszersmind szembe helyezkedik a képpé vált világ helynélküliségével. Vagyis az otthon anachronisztikus fogalommá válik. Mi a valós, és mi a képzelt világunk atopiájában? Hová is vágyik vissza valaki, ha honvágyat érez? Vajon visszavágyódik-e még egyáltalán valamilyen módon meghatározható helyekre a surmodernité embere, vajon egyáltalán helyekkel határozza-e meg a saját identitását? És mit kezdhet a művész ma a honvágy eredendően utópisztikus természetével, a vágyott tér metafizikus, transzcendens, vagy éppen szubjektíven konstruált imaginárius realitásával?" – Kocziszky Éva

sugár jános: honvágySugár János: HonvágyA Kicsiny Balázs, Siflis András, Sugár János, Robin Sperling, Szombathy Bálint műveiből rendezett kiállítás témája a honvágy. Mit is jelent ezen művészeknek a honvágy, hogyan élik meg azt, hogyan formázzák meg, hogyan teszik mások által is „láthatóvá" érzésüket.

szombathy bálint: heimat képekSzombathy Bálint: Heimat képekA kiállítást Nagy Gabriella írónő nyitotta meg, ki a hazáról, honvágyról, anyaföldről beszélt, s kereste a választ arra a kérdésre, hogy Hol az otthon? Hol a haza? Vajon ott van-e, ahol a szeretteim, gyökereim vannak? Hazatalálás valódi önmagunkhoz. A hon- mondta- maga a megtestesülés, a honvágy ragaszkodás az ittléthez, a léthez. A honvágy a tékozló fiú története.

A Budapest Galéria kiállítása december 2-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig tekinthető meg, az V. kerület Szabad sajtó út 5. szám alatt.

 

robin sperling: in england's green and pleasant landRobin Sperling: In England's Green And Pleasant Land szombathy bálint városok megmutatásaSzombathy Bálint Városok megmutatása

Németh Krisztina

http://www.budapestgaleria.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.