A gépjármű zálogjogi nyilvántartás szabályozásának ésszerűsítéséről és az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatok őszi kormány és parlamenti beterjesztéséről állapodott meg a Magyar Lízingszövetség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Közjegyzői Kamara.

A gépjármű zálogjogi nyilvántartás szabályozásának ésszerűsítéséről és az ehhez szükséges törvénymódosítási javaslatok őszi kormány és parlamenti beterjesztéséről állapodott meg a Magyar Lízingszövetség, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Országos Közjegyzői Kamara.

A gépjármű finanszírozás legnagyobb kockázatát az jelenti, hogy a jelenlegi szabályozás szerint a hitellel finanszírozott gépjármű nem szolgál megfelelő biztosítékul, ha az adós magánszemély, vagy cég ellen végrehajtási, vagy felszámolási eljárás indul. Éppen ezért a Lízingszövetség már két évvel ezelőtt kezdeményezte a gépjárműre bejegyezhető ingó zálogjog finanszírozó társaságokat érintő reformját, amelyhez időközben a Bankszövetség és a Közjegyzői Kamara is csatlakozott. Hosszas egyeztetéseket követően a múlt héten az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium azt az ígéretet tette, hogy – törvény- vagy rendelet-módosítással – a módosító javaslat az őszi ülésszakban a parlament elé kerülhet, és 2009. január 1-én hatályba léphet a kívánt szabályozás.

Ha egy finanszírozó cég gépjármű hitelt felvevő ügyfele ellen végrehajtási eljárás indul, a végrehajtó lefoglalhatja a gépjárművet, akkor is, ha az a gépjármű hitel fedezeteként szolgált. Előfordulhat, hogy az adós rendesen törleszti a gépjármű hitelét, mégis lefoglalják és elárverezik az autóját, akár közüzemi számlatartozás, vagy adótartozás fejében is. Ráadásul az árverezés során – a Lízingszövetség gyakorlati tapasztalatai szerint – az autók jóval a piaci ár alatt kelnek el.

„A jelenlegi szabályozás legnagyobb hibája, hogy a gépjárműre bejegyzett ingó zálogjog nem jelenik meg sem a gépjármű hivatalos okmányaiban, sem az okmányirodai nyilvántartásban." – hangsúlyozza Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára és hozzáteszi: az eljárás maga a közokirati kényszer, és ezért a közjegyzői közreműködés miatt hosszadalmas és költséges is, egy autóra akár 50 ezer forintba is kerülhet a zálogbejegyzés. A gépjárművek zálogjogi nyilvántartását a Közjegyzői Kamara vezeti, ám ez nem tartalmazza az autók egyedi azonosítóit, így a rendszámát, vagy az alvázszámát. Ebből az következik, hogy ha valaki el akar adni egy jelzáloggal terhelt gépkocsit, azt bizonyos esetekben anélkül is megteheti, hogy erről az új tulajdonos az adásvételkor tudomást szerezne.

A Lízingszövetség által javasolt zálogjogi reform lényege éppen abban áll, hogy a zálogjogi nyilvántartás egészüljön ki ezekkel az azonosító adatokkal, legyen kötelező az okmányirodák és a végrehajtó számára a nyilvántartásban a gépjárműre bejegyzett korlátozások ellenőrzése mind tulajdonos váltást, mind árverezést megelőzően, és a nagyközönség számára legyen ingyenes online hozzáférés a Közjegyzői Kamara adatbázisához. „A Közjegyzői Kamara támogatja a Lízingszövetség javaslatát, véleményünk szerint a szükséges belső átalakítások, illetve a zálogjogi nyilvántartásban szereplő gépjárművek ingyenes, interneten keresztüli lekérdezésének fejlesztése 3-4 hónap alatt elkészíthető." – tette hozzá Tóth Ádám, a Közjegyző Kamara elnöke.

„A javaslat másik fontos eleme, hogy a gépjármű zálogszerződés érvényességéhez – egyébként az új Polgári Törvénykönyv tervezetével összhangban – szűnjön meg a közokirati kényszer." – hangsúlyozza dr. Gadó Gábor, az IRM igazságügyi és polgári jogi szakállamtitkára. Így nem kellene befizetni a közjegyzői díjat sem és az eljárás is jelentősen lerövidül, hiszen az egységes formájú gépjármű zálogszerződés a finanszírozási szerződéssel együtt kerülne aláírásra, és a finanszírozó cég nyújtaná be a Közjegyzői Kamarához. A jogszabály módosítás védi a használt gépkocsi vásárlókat is, hiszen a gépjárművek forgalmi engedélyében és a tulajdonjog átírásakor az okmányirodában is megjelenik majd az esetleges jelzáloggal való terheltség.

Az Igazságügy Minisztérium az egyeztetések alapján támogatja a Közúti közlekedési nyilvántartásról szóló 1999. LXXXIV. Törvény módosítását annak érdekében, hogy a gépjárműveken való jelzálogjog alapítása magánokiratba foglalt zálogszerződés alapján a közjegyzői kamara módosított adattartalmú nyilvántartásába való bejegyzéssel történjen, és a gépjárművek terhei a korábbi gyakorlatnak megfelelően a forgalmi engedélyben is feltüntetésre kerüljenek.

A magyar gépjármű finanszírozási piac szereplői 2007-ben 690 Mrd Ft, 2008. első félévében pedig 319 Mrd Ft összegben finanszíroztak személy és kishaszon-gépjárműveket. Ebből 2007-ben 540 Mrd, 2008 első félévében 233 Mrd Ft kihelyezés hitel formájában valósult meg. A lízingcégek által finanszírozott teljes gépjármű-hitel portfolió meghaladja az 1.000 Mrd Ft-ot.

A Lízingszövetség adatai szerint az elmúlt 3 évben több, mint 24.000 gépjárművet foglaltak le, ezek értéke meghaladta a 40 Mrd Ft-ot. A lefoglalt gépjárművekből közel 4.000-et el is árvereztek, a finanszírozó cégek ebből származó effektív vesztesége csak 2007-ben meghaladta az 5 Mrd Ft-ot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük