Jelenleg az európai népesség legalább tizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek kevesebb mint 30 százaléka tud egyáltalán a problémája létezéséről. Magyarországon is legalább 500 ezer ember érintett, ezért a szervezők köztéri szobrok megfelelő testtáján elhelyezett piros, vese alakú matricákkal kívánják a figyelmet felhívni a világnap témájára.

 

Jelenleg az európai népesség legalább tizede érintett a vese valamilyen problémájában, miközben az érintettek kevesebb mint 30 százaléka tud egyáltalán a problémája létezéséről. Magyarországon is legalább 500 ezer ember érintett, ezért a szervezők köztéri szobrok megfelelő testtáján elhelyezett piros, vese alakú matricákkal kívánják a figyelmet felhívni a világnap témájára.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság (International Society of Nephrology (ISN)) és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Kidney Foundations (IFKF)) magyar kezdeményezésre minden év márciusának második csütörtökét a Vese Világnapjának nyilvánította. A Vese Világnapra 2009-ben immár harmadik alkalommal kerül sor, ezúttal március 12-én.

A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap ez évi központi üzenete: „Magasvérnyomás és vesebetegség: a megakadályozandó házasság". A Vese Világnap nemzetközi fő partnerei az AMGEN és a Novartis, akik egyben a magyarországi események anyagi támogatói is.

A veseelégtelenség előfordulása a világ legtöbb országában eléri a 10-13 százalékos gyakoriságot. Mindemellett az érintettek kevesebb mint 30 százaléka tud egyáltalán a betegsége fennállásáról, így nem meglepő, hogy évente milliók halnak idő előtt ezzel összefüggésben kialakuló szív- és érrendszeri betegségekben.

Ezen tények fényében nem lehet eléggé hangsúlyozni a veseelégtelenséggel kapcsolatos felvilágosítás és informálás szerepét, amit mind a laikusok, mind a szakma és az egészségügyi döntéshozókra ki kell terjeszteni.

A HÁZASSÁG, AMIT MEG KELL AKADÁLYOZNI

Az idei világnap témája a magasvérnyomás és a vesebetegségek összefüggése, mivel a hipertonia egyben rizikótényezője és tünete is vesebetegségnek. Ahogy a Nemzetközi Nephrologiai Társaság elnöke fogalmazott, a veséket és a hipertóniát végzetes kapcsolat köti össze: a vese bűnös és áldozat is egyben. Egyfelől a csökkent veseműködés lehet az egyik oka a magasvérnyomás kialakulásának – másfelől viszont a hipertónia a veseműködés károsodásának kialakulásában és előrehaladásának szerepet játszó egyik fő tényező. A kampány idei szlogenje – Csökkentsd a nyomást! – is erre az összefüggésre utal.

A nemzetközi kampány arra is felhívják a figyelmet, hogy a betegség kialakulásának vizsgálatához immár világszerte rendelkezésre áll egy megfelelő számítási módszer a laboratóriumokban, amellyel a vese tisztítóképességét tudjuk neghatározni /GFR; glomerular filtációs ráta/. Érdemes felidézni, hogy pont egy éve beszéltünk a magyar nefrológia egyik legnagyobb előrelépéseként arról, hogy sikerült hazánkban egységesíteni GFR érték kiszámítását, és hogy ez reményeink szerint minden laborleleten megjelenik majd.

FIGYELEMFELHÍVÁS LEVÉLBEN, SZÓBAN, SZOBORBAN

A Vese Világnap részeként – a tavalyi évhez hasonlóan – a szakterület vezetői idei évben is szakmai levélben hívják föl a figyelmet a vese egészség-megőrzésének fontosságára. A levél aláírói minden tudományos társaságot, szakmai és civil egészségügyi szervezetet, betegegyesületet arra kérnek, hogy tevékenységükkel járuljanak hozzá a krónikus vesebetegségek okozta szív- és érrendszeri kockázat csökkentéséhez, és lehetősségeik szerint hívják fel a figyelmet a krónikus vesebetegségek korai felismerésének és kezelésének jelentőségére.

A nagyközönség és a média figyelmét a szervezők ez évben is egy különleges akcióval kívánják felhívni. A világnap alkalmából a budapesti Memento Park szobraira (Szoborpark), illetve Gyula, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Szombathely köztéri szobraira – anatómiailag megfelelő helyre – piros, vese alakú matricákat helyeznek el a szervezők. Így tudnak majd az egyébként néma műalkotások a témáról „szólni" az utca emberéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük