A Csomótündér – mesék Gimesi Dórától. A Budapest Bábszínház dramaturgját eddig színdarabíróként ismerhettük. Ezúttal azonban mesekönyvet írt. A Pagony gondozásában, Gyöngyösi Adrienn illusztrációival jelent meg a Csomótündér mesés kötet.

 

A Csomótündér – mesék Gimesi Dórától. A Budapest Bábszínház dramaturgját eddig színdarabíróként ismerhettük. Ezúttal azonban mesekönyvet írt. A Pagony gondozásában, Gyöngyösi Adrienn illusztrációival jelent meg a Csomótündér mesés kötet.

 

A Budapest Bábszínházban február 15-én rendezett könyvbemutatón az érdeklődők megismerkedhettek Gimesi Dórával, volt meseolvasás és egy rövid előadás, amelyben közreműködtek a színház művészei. És mivel a könyvbemutató Valentin-nap másnapjára esett, a mesékben pedig tündérek és óriások és királylányok és királyfiak szeretnek egymásba, de fülig, Gyöngyösi Adrienn segítségével szerelmes szívecskéket és cipőnyom díszeket is készíthettek a résztvevők.

 

Gimesi Dóra a Budapest Bábszínházban olyan előadásokat jegyez, mint a Semmi, (lásd: http://euroastra.hu/node/67597) A Hétfejű Tündér, A brémai muzsikusok, a Rózsa és Ibolya, a Hajnali csillag peremén, vagy Pettson és Findusz (lásd: http://euroastra.hu/node/65081)

munkáival pedig szerte az országban, Győrtől Debrecenig, Kecskeméttől Szombathelyig, Pécstől Békéscsabáig, de még a határon túl is találkozhatnak a bábműfaj iránt érdeklődők. Azok a produkciók, amelyekben közreműködött, számos gyerek- és bábszínházi szemle díját elnyerték, munkáját 2012-ben a VI. Kaposvári Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén Békés Pál-díjjal jutalmazták, egy évvel korábban pedig az Aranyvackor pályázaton a Meseutca különdíját kapta meg A Macskaherceg kilencedik élete című meséjéért.

 

Legutóbbi bemutatója a kecskeméti Ciróka Bábszínházban épp a Csomótündér, a kötet címadó meséje volt. A Pagony kiadásában, Gyöngyösi Adrienn illusztrációival megjelenő,

7 éves kor fölötti lányoknak és fiúknak ajánlott könyv arról szól, hogy van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek, satöbbi. De Csomótündér csak egyetlen egy van. Felmerülhet a kérdés: mit is csinál pontosan a Csomótündér? Hát csomóz. Gombolyít. Köt. Na de mit csomóz, mit gombolyít, mit köt? Cipőfűzőket, természetesen. Királyfiak és királyleányok cipőfűzőit gombolyítja, köti, csomózza össze, és nincs az az olló, ami a Csomótündér csomóit kibonthatná. Az emberek ezt nevezik házasságnak. De mi történik, ha a Csomótündér tévedésből, nem a megfelelő cipőfűzőket köti össze? El lehet-e vágni a kibonthatatlan csomót?

 

„Van a világon egy csomó tündér, ezt mindenki tudja. Tavasztündérek, konyhatündérek, villamosvezető-tündérek. De Csomótündér csak egyetlen egy volt. Ő csomózza össze a szerelmes királyfiak és királylányok cipőfűzőjét, hogy örökre együtt maradjanak. De néha a királyfiaknak a világ tetejére is el kell menniük, hogy legyen merszük megkérni a királylány kezét. Néha kell egy kis tündérvarázslat, hogy egy szerelmes óriáslány át tudjon kelni tízemeletes házával együtt a hídon az ő szerelmes óriásához. Néha egy szemüveges, vézna kisfiúnak is sikerül tünderszárnyat varázsolnia a tündérére, akár egy kockás ballonkabátból is. Néha egy nagy veszekedés vége egy nagy közös láblógatás. Budapest jól ismert terei, a Margitsziget, a Gellérthegy, Zugló és a Klauzál tér megtelnek szerelemmel és mesével. Tünder-kislányoknak, bátor kiskirályfiknak és ifjú szerelmeseknek ajánljuk."

 

 

Gimesi Dóra:

Csomótündér

Pozsonyi Pagony Kft. Kiadó

2013

Borító: cérnafűzött, keménytáblás

Oldalszám: 46

ISBN: 9786155291005

Ára: 2650 Ft

 

 

 

http://www.budapest-babszinhaz.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük