Az olasz székhelyű Eni Csoport új olajmezőt fedezett fel az egyiptomi Nyugati sivatagban, emellett pedig folytatja a gázkitermelést Algériában.

Az olasz székhelyű Eni Csoport új olajmezőt fedezett fel az egyiptomi Nyugati sivatagban, emellett pedig folytatja a gázkitermelést Algériában.

Az Eni Cégcsoport stratégiai céljai közé tartozik az afrikai régió olajkészleteinek feltérképezése, amelynek részét képezi az egyiptomi Nyugati sivatagban elhelyezkedő olajmező feltárása és az algériai gázkitermelés folytatása is.

A Rosa North Field mezőn található egyiptomi feltárások két kút kiépítését teszik lehetővé 2013-ban, amelyek naponta 2000 hordónyi olajat lesznek képesek termelni. A mező első éves összkitermelését napi 5000 hordóra becsülik. A szektoron belüli több hasonló jellegű sikeres felfedezésnek köszönhetően az Eni gyorsított eljárással termelheti ki a kapcsolódó mezők készleteit.

Az eredmények és a közelmúltban végzett 3D-s szeizmikus kutatások szerint a régió további, jelentős mértékű és még kihasználatlan nyersanyagtartalékokat rejt magában. Az olasz cégcsoport 56%-os tulajdonrésszel bír a projektben, további partnerek a Lukoil (24%) és a Mitsui (20%). Az Eni 1954 óta aktív Egyiptomban és jelenleg a legnagyobb külföldi energiacég az országban.

Az egyiptomi projektek mellett az Eni más afrikai országban is jelen van. Az algériai állami Sonatrach vállalattal közösen megkezdte a gázkitermelést az Algírtól 1000 km-re található Menzel Ledjimet East (MLE) mező területén, ahol az üzem naponta 9 millió köbméter gáz, 15 000 hordónyi olaj, valamint 12 000 hordónyi LPG termelését és értékesítését teszi lehetővé. Az MLE mező négy éve az Eni tulajdona.

Az Eni 1981-ben jelent meg Algériában, jelenleg 24 aktív és 8 kidolgozás alatt álló kutatási és fejlesztési engedéllyel bír. Az ország vezető kitermelőjeként naponta 80 000 hordónyi olajat termel ki. Az Eni 2013-ban napi 100 000 hordónyi olaj kitermelését célozta meg, amely tovább erősíti a Cégcsoport jelenlétét az országban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük