Az ABO CSOPORT árbevétele 2007-ben az előző évhez képest 3 milliárd forinttal 42 milliárdról 45 milliárd forintra, az adózás előtti eredménye a 2006-os 300 millió forintról 1300 millió forintra nőtt.

 

 

Az ABO CSOPORT árbevétele 2007-ben az előző évhez képest 3 milliárd forinttal 42 milliárdról 45 milliárd forintra, az adózás előtti eredménye a 2006-os 300 millió forintról 1300 millió forintra nőtt.

 

Évente közel 1 millió tonna hazai gabonát vásárolnak fel, a vállalat tulajdonában lévő malmok őrlési kibocsátása 400 ezer tonna körül alakul, és 220 ezer tonna takarmányt értékesítenek. A foglalkoztatottak száma az elmúlt két évben 1400-ról 1600-ra nőtt. Az ABO CSOPORT 2007 és 2008 között összesen 1 milliárd forintot költ fejlesztési célú beruházásokra. Az innováció legfontosabb elemei a bioélelmiszer alapanyagok kifejlesztése, az öt országban, Magyarországon kívül Romániában, Szerbia-Montenegróban, Szlovákiában és Ukrajnában működő szervezetek hatékony kialakítása és a termelő kapacitások modernizálása, bővítése. A vállalat a fejlesztések eredményeként 2008-ban 60 milliárd forintos árbevételt tervez.

Az 1993 óta kizárólag magyar magánszemélyek tulajdonában álló ABO HOLDING Zrt. az elmúlt években dinamikusan növekedett és korszerűsödött. Akvizíciók és fejlesztések révén bel- és külföldön egyaránt folyamatosan növelte piaci jelenlétét, melynek eredményeként az ABO CSOPORT Közép-Kelet-Európa jelentős gabona-, malom- és takarmányipari vállalkozásává vált. A cégcsoport magyarországi tevékenységén túl megkezdte működését Szlovákiában, Ukrajnában és Romániában is.

A vállalat árbevétele 2007-ben meghaladta a 45 milliárd forintot, alkalmazottainak száma közel 1600 fő.

A gabonafelvásárlás évente csaknem egymillió tonna, az őrlési kibocsátás 350-400 ezer tonna, ugyanakkor 200-220 ezer tonna a takarmány értékesítés nagyságrendje.

Az ABO CSOPORT a jövő sikerének zálogát az innovációban látja, működésének minden területén az új, az iparágban előnyt jelentő megoldások alkalmazására törekszik. Az innováció legfontosabb elemei a termékfejlesztés, a négy országban hatékonyan működni képes szervezet kialakítása, a termelő kapacitások modernizálása, bővítése. Az ABO CSOPORT 2007-2008-ban fejlesztési célú beruházásokra közel 1 milliárd forintot tervez befektetni.

A folyamatos fejlesztés, a minőségi termékek és szolgáltatások nyújtására törekvés elismeréseként az ABO MIX Zrt. 2006-os Magyar Agrárgazdasági Minőség Díj elismerése után, 2008-ban az ABO MILL Zrt. is megkapta ezt a kitüntető díjat. Ezek a díjak nem egy-egy termék minőségének kiválóságát értékelik, hanem a két vállalat egészének minőség iránti elkötelezettségét ismerik el.

ABO CSOPORT 2008-ban számos új, innovatív termékkel jelentkezik, melyek részben hiánypótlók a hazai piacon, más részük hazai alapanyagok és szakértelem felhasználásával készülő, az import áruk alternatíváját jelentő termék. Az újdonságok a malomipari és a takarmány divízió termékei. A termékfejlesztések célja a természetes alapanyagokból készült funkcionális élelmiszerek iránti, egyre növekvő hazai igények kielégítése.

A malomipari fejlesztések során a megszokott alapanyagokon kívül (búza, rozs, kukorica) nagy választékban dolgoznak fel magasabb táplálkozás-élettani hatású magvakat, például hajdinát, sárgaborsót, mustármagot, kölest, tökmagot is. A Nyíregyházi Főiskola Agrár és Molekuláris Kutatóintézetével közösen elvégzett fejlesztés eredménye két funkcionális lisztkeverék, amelyek fontos alapanyagai a tökmag liszt (a tökmagolaj sajtolás mellékterméke) és a hajdinaliszt. Kutatások bizonyítják, hogy

a héj nélküli tökmag liszt:

nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, melynek jótékony hatását szívünktől kezdve az agyunkig minden szervünk érzi, elsősorban az érfal betegségeinek kivédésében van fontos szerepe

jelentős vasforrás, amely elsősorban a gyerekek és a terhes nők számára nagy előny

magnéziumban gazdag, amelynek az idegrendszeri folyamatokban van jótékony hatása

a hajdinaliszt:

a magvak közül az egyik legértékesebb fehérjeforrás

jól emészthető az élelmi rostja

alacsony a glikémiás indexe

kiugróan magas antioxidáns tartalmú

Mindkét termék fogyasztásának nagy szerepe van a preventív, betegségmegelőző táplálkozásban.

Az ABO MILL két új lisztkeveréke éppen túljutott a laboratóriumi teszteken, folyamatban van az üzemi körülmények közötti gyártás lehetőségének megteremtése, illetve az alkalmazható sütőipari technológia kialakítása. Már több pékség teszteli az új keverékeket, melyek forgalomba hozatala az év végére várható.

A takarmányipari tevékenységben a fejlesztések kiemelt irányai elsősorban a termékekhez kapcsolódó szolgáltatások kibővítése, illetve a természetes alapanyagú, ökológiai gazdálkodásban is használható takarmány kiegészítők kialakítása jelentik.

Egyetemekkel és kutatóintézetekkel – Pannon Egyetem, Kaposvári Egyetem – közösen végzett kutatásaik és kísérleteik eredményeként az ABO MIX specialistái folyamatosan fejlesztik a nagyüzemi állattartók számára kínált diverzifikált haszonállat takarmányozási megoldásokat.

A termékválaszték bővítésének egyik fontos csapásiránya az antibakteriális, immunerősítő hatású takarmány kiegészítők kialakítása, mint pl. a kizárólag természetes anyagok felhasználásával készülő ALFA-ELIXIR nevű, folyékony takarmány kiegészítő. A készítmény összetevőinek jótékony élettani hatásait a humán egészség megőrzésében is elismerik. Az újdonságok bevezetését gyakorló állatorvosok megfigyelései előzték meg, sőt kifejezetten az általuk megfogalmazott igények szerint állították össze. A termék általános immunrendszer-erősítő, ecetsavtartalma miatt az állatok számára káros baktériumokat elpusztítja, számos betegség kialakulását gátolja, kiváltva ezzel a gyógyszeres készítmények és antibiotikumok használatát. Javítja az állatok testtömeg gyarapodását és csökkenti a fajlagos takarmány felhasználását. Az ALFA – ELIXÍR összetételénél fogva valamennyi gazdasági haszonállatfajnál, biogazdálkodásban is használható.

A cégcsoport tevékenységét a három fő tevékenységi kör (gabona-kereskedelem, malomipar, takarmányipar) szerint kiépített, az országhatárokon és vállalatokon átnyúló divizionális szervezetben végzi. A divizionális irányítási rendszer lehetővé teszi az azonos tevékenységet végző leányvállalatok működésének határokon átívelő koordinálását, a cégcsoportban rejlő szinergiák kihasználását.

A nemzetközi működést hatékony támogatására új vállalatirányítási rendszert vezet be az ABO CSOPORT. Az SAP bevezetése egységes, hatékonyabb folyamatokat és átjárható adminisztrációt biztosít a teljes szervezet számára, ami kiterjed a működés minden szintjére és területére.

Az ABO CSOPORT üzemeiben stratégiai cél a technológia, a termelési hatékonyság, a minőség fejlesztése. Jelenleg a Romániában található állattartó telepeken folynak jelentős, az EU által is támogatott (SAPARD), beruházások, melyek a telepek környezetvédelmi problémáinak megoldását, másrészt a termelő kapacitások teljes modernizációját és bővítését eredményezik. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük