Ha tudnád, kin gyalogolsz át mindennap, jobb ember lennél? A kortárs táncművészet és a régészet találkozik július 14-én az Earth|born című előadásban, amit a százhalombattai „Matrica" Múzeum és Régészeti Parkban mutatnak be.

 

Ha tudnád, kin gyalogolsz át mindennap, jobb ember lennél? A kortárs táncművészet és a régészet találkozik július 14-én az Earth|born című előadásban, amit a százhalombattai „Matrica" Múzeum és Régészeti Parkban mutatnak be.

 

A Gulyás Anna koreográfus által alapított C.iC Társulat tagjai a szabadtéri vas- és bronzkori leletek között táncolnak, így a korai kultúra ütközik a maival. Az egész estés programban a közönség előadásokat hallhat az ásatáson jelenleg dolgozó külföldi régészektől, szabadtéri tárlatvezetésen vehet részt, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhat.

 

Magyarországon korábban sosem nem készült térspecifikus előadás a kortárs tánc és a régészet határán, így az idén alakult Compagnie interContemporain, röviden C.iC Társulat egészen különleges bemutatóra készül július 14-én a százhalombattai „Matrica" Múzeum és Régészeti Parkban Gulyás Anna koreográfus vezetésével. Az Earth|born című előadás alapját a régészeti munka és a jelenkori társadalom tagjainak emlékekhez, múlthoz való viszonya adja. A produkció célja, hogy az előadó-művészet eszközeivel, a fizikai- és kortárstánc formanyelvén keresztül felhívja a figyelmet a kevésbé ismert, de annál jelentősebb Duna-menti őskori kulturális örökségünkre, valamint a tudomány és a művészet találkozásával egy új, érdeklődő közönséget hozzon létre.

 

Az Earth|born című előadás különlegességét a mű tematikája, és az alkotási körülmények egyszerre adják. Bár első hallásra elképzelhetetlennek tűnik a régészetről táncolni, valójában a két terület nem is áll olyan távol egymástól. A feltárt leletek felismerése, azonosítása ugyanis sokszor kíván intuitív, kreatív hozzáállást a régészektől, ami a művészetnek is sajátja. Különösen a táncművészet absztrakciós lehetőségei nyújtanak kellően tág hátteret egy, csak következtethető, ám emlékeiben konkrét civilizáció értelmezéséhez. Az intenzív művészeti alkotófolyamatot tavasszal több hetes kutatómunka előzte meg, amelynek fontos része volt a terepszemle, a terepen való gyakorlatok, a történeti kor tanulmányozása, elemzése, és a mozgásanyag felépítése kreatív improvizációkon keresztül. Az Earth|born című előadásban a korai kultúra ütközik a maival. A helyszín ugyanaz, és a két kor ugyan kötődik egymáshoz, de közösség nélkül. Az előadás azt a kérdést is felveti, hogyha tudnánk, kin gyalogolunk át mindennap, vajon jobb emberek lennénk-e?

 

Az Earth|born című szabadtéri táncelőadást 2017. július 14-én lehet megnézni a százhalombattai „Matrica" Múzeum és Régészeti Parkban.

 

A belépőjegyekkel a nézők az előadás előtt meghallgathatják a százhalombattai ásatáson jelenleg is dolgozó Dr. Joanna Sofaer, a Southampton Egyetem és Dr. Marie Louise Stig  Sørensen, a Cambridge Egyetem régész professzorának rövid, szakmai előadását angol nyelven, valamint részt vehetnek egy sétán a parkban Dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató idegenvezetésével. A 20 órakor kezdődő Earth|born táncelőadás után a nézők vezetett turnusokban látogathatják meg a sírkamrát, valamint régi korok receptjei alapján, helyben készült ételeket is megkóstolhatnak. A teljes program 18 órakor kezdődik és 22 óráig tart, ezen belül a táncelőadás 20 órakor látható. A belépőjegyek a teljes programra érvényesek, és elővételben 2500 forintba, az előadás napján a helyszínen pedig 2900 forintba kerülnek. Belépőjegyek elővételben a Bethlen téri Színház honlapján vásárolhatók: http://www.bethlenszinhaz.hu/jegyvasarlas

 

Részletes program:

18:00-18:30 – érkezés

Dr Joanna Sofaer régész professzor (University of Southampton) és Dr Marie Louise Stig  Sørensen régész professzor (University of Cambridge) rövid szakmai előadása angol nyelven

18:30 -18:45 – hivatalos megnyitó

18:45- 20:00 – körbevezetés a Régészeti Parkban Dr. Vicze Magdolna múzeumigazgató, régész idegenvezetésével. A vezetés közben rövid táncos etűdök a művészektől.

20:00 – kb. 21:00 Earth|born előadás

21:00 – régi korok receptjei alapján, helyben készült életekből álló vacsora/fogadás.

közben 22:00-ig az érdeklődők két turnusban tudják megtekinteni belülről is a sírkamrát és ahhoz tartozó vetítést.

kb. 22:00 – program vége

 

Előadók: Asztalos Dóra, Bogár Edina, Frigy Ádám

Kosztüm: Gelléri Mirtill

Produkciós asszisztens: Szőke Tímea, Balogh Zsuzsanna

Koreográfus: Gulyás Anna

Külön köszönet Dr. Vicze Magdolna igazgató, „Matrica" Múzeum és Régészeti Park

Támogatók: NKA, EMMI, Bethlen téri Színház

Partnerek: Pro Progressione, „Matrica" Múzeum és Régészeti Park, Százhalombatta

Fővédnök: Vezér Mihály Ph.D., Százhalombatta polgármestere

 

2017. július 14. (péntek) 20.00

C.iC Társulat: Earth|born

 „Matrica" Múzeum és Régészeti Park

2440 Százhalombatta, Gesztenyés u. 1-3.

 

https://www.facebook.com/compagnieic

http://www.matricamuzeum.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük