Családorvosom nem ismeri a várólistát, a telefont azonnal felveszi, időpont kérés nincs, órákon át ücsörgés az előszobában sincs. Minden napszakban bármikor elérhető és azonnal rendelkezésemre áll. A koronavírus járvány megjelenése sem változtatott ezen az ideális helyzeten. Nem is értem, hogyan csinálja?

De ez még semmi! Pontosan ismeri testem gyenge pontjait nyomogatás, ütögetés nélkül is. Nem utal be kellemetlen és fájdalmas vizsgálatokra, biopsziára, tükrözésre, CT-re, MRI-re és hasonlókra. Félszavakból is megértjük egymást. (Ahogy Szilágyi György, a kiváló humorista írta Hányas vagy? c. keserédes versében írta.)

Családorvosom minden panaszomat megoldja, legfeljebb ad egy-két kis tablettát, ő tudja milyet. Annyi biztos, nincs mellékhatása. Fejfájásra fájdalomcsillapítót, gyomorgörcsre görcsoldót, alvászavarra altatót, lázra lázcsillapítót, magas vérnyomásra vérnyomás csökkentőt, ha szükséges, akkor hashajtót, ellenkező, esetben carbo medicinális tablettát.

Nem mondja, hogy hagyjam abba a dohányzást, ne igyak alkoholt, adjak le legalább tíz kilót, mozogjak többet, sétáljak a friss levegőn persze maszkban és ne bámuljam órákig a bárgyú tévésorozatokat. Elfogad olyannak, amilyen vagyok.

Családorvosom kapásból tudja felmenőim betegségeit, anamnézisemet, mikor és mennyi ideig kaptam kórházi kezelést, hány műtétem volt, milyen pollenre, gyógyszerre, ételre vagyok allergiás. Jól ismeri testem minden titkát, életmódomat, hobbimat, szexuális szokásaimat, pszichoszomatikus bajaimat, munkahelyi, családi, baráti, valamint szomszédaimmal való korábbi kisebb konfliktusaimat. Melyik hír idegesít és melyik hagy teljesen hidegen.

De ez még mindig semmi. Megelőzte a 2020. évi C. törvényt az egészségügyi szolgálati jogviszonyról és a hálapénzről. Ugyanis soha nem fogad el hálapénzt, legfeljebb tárgyi ajándékot, ha erre megfelelő alkalom kínálkozik.

Bevallom, nincs szakorvosi vizsgája, nem is orvos, közelébe sem járt soha a Semmelweis Orvostudományi Egyetemnek. Tudását tapasztalati úton gyűjtötte össze. Olyan távol áll a hazai egészségügy megoldatlan problémáitól, mint Makó Jeruzsálemtől.

Az ideális családorvos a feleségem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük