A „Progress" program támogatásával, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Esélyek Házaival együttműködve, valamint a S.P.A. Tudásbázis Kft. közreműködésével szervezett szabadtéri fesztivál célja: a faji és etnikai, vallási és hitbéli meggyőződés, fogyatékosság, életkor vagy szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos társadalmi tudatformálás elősegítése.

 

A „Progress" program támogatásával, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium és az Esélyek Házaival együttműködve, valamint a S.P.A. Tudásbázis Kft. közreműködésével szervezett szabadtéri fesztivál célja: a faji és etnikai, vallási és hitbéli meggyőződés, fogyatékosság, életkor vagy szexuális orientáció alapján történő hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos társadalmi tudatformálás elősegítése.

„Minden gyermeknek legyen esélye a szorongásoktól mentes felnőtté válásra!" – húzta alá Szalóki Ági énekesnő az 2009. április 24-én tartott sajtótájékoztatón, mely a május hónapban megrendezésre kerülő országos esélyegyenlőségi rendezvénysorozat első állomása volt. A sajtóeseményen mind az öt diszkriminatív csoportot képviselte egy-egy ismert személyiség.

Szalóki Ági mellett, aki roma identitásának a hétköznapokban és a színpadon való megéléséről beszélt, Pásztory Dóri, paraolimpikon úszónő is a fiatalok gondolkodásmódjának megváltoztatásában látja a megoldást: „A gyermekeknél kell elkezdeni a toleranciára való nevelést, hisz belőlük még hiányzik a felnőtt társadalomra jellemző negatív attitűd és félelem".

Endrei Judit bemondónő, szerkesztő és műsorvezető, a kor szerinti hátrányos megkülönböztetés képviseletében, a család, mint legkisebb társadalmi egység, nyitott és előítéletektől mentes gondolkodására hívta fel a figyelmet.

Ma már sokkal jobban érzem magam!" – mondta a sokak által Sugár Berciként ismert énekes: Bery, aki két évvel ezelőtt nyíltan vállalta másságát és az azóta eltelt időszak csak megerősítette melegségét feltáró döntésében.

A vallási sokszínűség jegyében Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője elmondta: „Minden hitbéli meggyőződében ott csírázik a másik emberre és annak világnézetére való nyitottság". Az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének sajtófelelőse Geges Adrienn, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem irányelveinek széles körű elterjedését és az Európai Közösségi jogok, gyakorlatban történő alkalmazásának fontosságát hangsúlyozta.

A meghívott vendégek a sajtótájékoztató második felében a rendezvénysorozat egyik programelemét, az „élő könyvtárat" jelenítették meg a sajtó munkatársainak segítségével. A diszkriminatív csoportokat reprezentáló személyeket előzetes regisztráció után „kikölcsönözhették" az érdeklődők és kérdéseket tehettek fel nekik. Az így kialakult beszélgetések célja, hogy ne általánosságban beszéljünk elvont fogalmakról, hanem egy hús vér ember problémáin és örömein keresztül közelítsünk egy-egy hátrányos megkülönböztetést szenvedő csoport tagjához.

A májusi fesztiválsorozat első állomása 6-án Pécsett került megrendezésre; ezt a Székesfehérvári régió követte 8-án. Szegeden 9-én; Vácon 15-én; Budapesten: 16-án; Veszprémben 22-én; Egerben pedig a 23-i napon várják az érdeklődőket és az érintetteket. A rendezvénysorozat utolsó helyszíne Debrecenben lesz 27-én.

Esélyegyenlőségi nap

A Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete és a Pest Megyei Esélyek Háza közös szervezésében ebben az esztendőben is megrendezi hagyományos, Regionális Esélyegyenlőségi Napját, amelynek a váci Madách Imre Művelődési Központ ad otthont május 15-én, pénteken.

A program célja, hogy felhívja a figyelmet az esélyegyenlőség fontosságára, a különböző hátrányokkal küzdő csoportok problémáira, valamint arra, hogy az elfogadóbb, mindenki számára egyenlő esélyeket biztosító társadalom létrehozása közös feladatunk.

Az egész napos program keretében, a délelőtti órákban nyílik meg a Fogyatékosságtörténeti vándorkiállítás, sor kerül az előzetesen meghirdetett országos fotópályázat eredményhirdetésére, valamint a Fogyatékosságal Élő Váci Emberekért Díj átadására. Az idén harminc esztendős Mozgáskorlátozottak Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke, dr. Chikán Csaba tart rövid megemlékezést a jubileum kapcsán. Idén van még a Braille-év, ami azt jelenti, hogy a vakok és gyengénlátók által alkalmazott pontírás megalkotója, kitalálója 200 évvel ezelőtt született. E jeles jubileum kapcsán a Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesületének elnöke, Fodor Ágnes tart előadást.

Szintén a délelőtti órákban, 11 óra 30 perctől lesz egy kerekasztal-beszélgetés a következő témában: „Esélyegyenlőség: kicsikről nagyoknak" címmel. A kerekasztal-beszélgetés résztvevői a gyermekvédelem, az oktatás – és a fogyatékosságügy különböző területein dolgozó szakemberek. A tanácskozás célja a tapasztalatcsere, a „jó gyakorlatok" megosztása. A délutáni blokkban színpadi produkciók követik egymást a színházteremben. A műsor – híven az egész napos rendezvény üzenetéhez – a sokszínűséget kívánja illusztrálni. A fellépők gyerek és felnőtt-előadók, amatőr és hivatásos ép és sérült művészek, iskolák. A műsort a Megasztárból ismert Molnár Ferenc Caramel zárja.

A Madách Imre Művelődési Központ melletti Rózsa-kertben felállított standokon bemutatkozási lehetőséget biztosítunk a Pest megyei – zömében váci és Vác környéki – civil szervezeteknek, intézményeknek, amely – reményeink szerint – jó alkalom a kapcsolatépítésre, tapasztalatcserére. A program 10 órakor kezdődik. A kiállítók között nagy számban képviseltetik magukat a gyermekvédelem – és fogyatékosságügy területein működő intézmények, szervezetek, de jelezték részvételüket az egészségügy, a foglalkoztatás, valamint a környezetvédelem területén dolgozó szervezetek is. A standokon kiállító – különféle fogyatékosságügyi szervezetek – érzékenyítő játékokkal készülnek, melyeken keresztül néhány percre mindenki a „másik székébe ülhet". Lehetőség lesz többek közt kerekesszékek kipróbálására, valamint arra, hogy megtapasztaljuk, milyen érzés bekötött szemmel vakvezető kutyával közlekedni. A civil szervezetek közül a Tradíció Céh Alapítvány néhány tagja régi mesterségek alapfogásait (fafaragás, kosárfonás, csuhébáb-készítés, korongozás) tanítja a gyerekeknek. A roma festőművészek – Bari Janó és Deák Izabella – vásárral egybekötött, szabadtéri kiállítása szintén érdekes programnak ígérkezik.

A Rózsa-kertben lesz még Élő könyvtár, valamint egy nagy grafitti-fal, amelyre bárki lerajzolhatja, leírhatja az esélyegyenlőséggel kapcsolatos gondolatait. Az Élő könyvtár című program keretében az érdeklődők ezúttal nem könyveket, hanem embereket „kölcsönözhetnek", „elolvasva" néhány fejezetet az ő élettörténetükből. A „ kikölcsönzött könyvekkel" párbeszédbe elegyedhetnek, s így közelebb kerülhetnek az általuk képviselt más-sághoz.

Ugyancsak e napon kerül sor a közlekedésbiztonsági nap megtartására, amelyen a Váci Rendőrkapitányság munkatársai tartanak rövid tájékoztatást a gyerekeknek arról, hogy mire kell figyelniük a biztonságos közlekedés (kerékpározás) érdekében, de az általuk hozott játékos tesztek, valamint a rendőrautó és motor megtekintése szintén nagy érdeklődésre tarthat számot. A tesztírásra – amelyre elsősorban általános iskolás tanulók részvételére számítanak a szervezők – 11 órától kerül sor.

Néhány mondatban a Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállításról:

A fogyatékosságtörténet teljes körű számbavételét célzó Fogyatékosságtörténeti Vándorkiállítás a fogyatékosságtudomány egyik, nemzetközi perspektívában is valóban kiemelkedő, az ENCYCLOPEDIA OF DISABILITY-vel és néhány más, nagy volumenű alkotásával egy lapon említhető vállalkozás. A fogyatékossággal élő embereket tömörítő, az ÖNÉRVÉNYESÍTÉST, a MEGERŐSÍTÉST, és a HATALOMMAL FELRUHÁZÁST fő céljaként ismerő amerikai non-profit szervezet, az ACT és az ELTE GYFK Foglalkozási Rehabilitációs Kutatócsoportja együttműködésének eredménye, a történet 27 nagyméretű táblán tekinthető át.

A kiállítás 2009. május 15-e és 25-e között tekinthető meg a Madách Imre Művelődési Központban. Előzetes időpontegyeztetés célszerű. A kulturális intézmény telefonszáma: 06-27/316-411. Szeretnék, ha minél többen megtekintenék ezt a tárlatot.

Esélyek Házai elérhetőségei:

Megye

Cím

Vezető neve

Telefon

Fax

E-mail, honlap

Baranya

7621 Pécs,

Rákóczi út 55.

Koska Éva

30/9373-992

30/620-7260

72/210-794

72/210-794

eselyhazpecs@gmail.com

iroda@eselyhazpecs.hu

http://www.eselyhazpecs.hu/ 

Budapest

1077 Budapest, Erzsébetváros Wesselényi u. 17.

I. em.

Császár Rozália

30/555-6310

1/461-0600

1/461-0655

1/461-0656

1/461-0601

bpeselyekhaza@erzsebetvaros.hu

www.bpeselyhaz.hu

Csongrád

6721 Szeged,

Felső-Tisza part 2.

Levelezési cím: 6720 Szeged, Dózsa György u.2.

Sisákné Krizsán Valentina

70/5635-494

62/423-638

62/423-641

eselyekhazaszeged@vipmail.hu

www.ihrendezvenykozpont.hu/bemutatkozas/eselyek_haza/

Fejér

8000 Székesfehérvár

Budai u. 90.

Márton Zoltán

20/931-3023

Kapcs.tartó: Borsos Miklós

22/505-986

22/505-986

zmarton@eselyekhaza.t-online.hu szfvar12@eselyekhaza.t-online.hu

www.szekesfehervar.hu/onkormanyzat

http://www.eselyek-haza.hu/

Győr-Moson-Sopron

9021

Győr,

Apáca út 18.

Tóth-Horváth Kinga

70/320-5964

96/528-292

96/528-291

info@eselyekhaza-gyor.hu

www.eselyekhaza-gyor.hu

Hajdú-Bihar

4026 Debrecen,

Monti ezredes u. 7.

Ujvárosy Andrásné

30/206-1697

52/537-111

52/537-112

52/537-111

hajdubihar@eselyh.hu

http://www.eselyekhazahajdubihar.hu/

Heves

3300 Eger,

Knézich Károly u. 8.

Jakab László

30/903-9700

36/516-253

36/516-136

36/516-137

info@eh-eger.hu

jakablaszlo@eh-eger.hu

http://www.eh-eger.hu/

Pest Megye

1117 Budapest,

Karinthy Frigyes út. 3.

2600 Vác, Rákóczi út 36.

Maczkay Zsaklin

70/663-1297

1/279-47-13

27/502-660

27/510-641

eselyekhazapm@gmail.com

http://www.eselyekhazapm.extra.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük