2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elhelyezkedési esélyek 2011

3 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/52325"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/JobWanted.thumbnail.jpg" border="0" width="94" height="100" /></a></span>A Workania.hu internetes állásportál munkatársai azt vizsgálták legutóbbi felmérésükben, hogy milyen esélyekkel számolhatnak a munkaerőpiacon az álláskeresők nemük, életkoruk, iskolai végzettségük, szakmai tapasztalatuk alapján. A kutatók azt vizsgálták, hogy az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzait milyen gyakran nézik meg a munkaerőt keresők - a tanácsadó cégek vagy a munkaerőt alkalmazni tervező vállalatok kiválasztást végző munkatársai.

jobwanted.thumbnailA Workania.hu internetes állásportál munkatársai azt vizsgálták legutóbbi felmérésükben, hogy milyen esélyekkel számolhatnak a munkaerőpiacon az álláskeresők nemük, életkoruk, iskolai végzettségük, szakmai tapasztalatuk alapján. A kutatók azt vizsgálták, hogy az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzait milyen gyakran nézik meg a munkaerőt keresők – a tanácsadó cégek vagy a munkaerőt alkalmazni tervező vállalatok kiválasztást végző munkatársai.

jobwanted.thumbnailA Workania.hu internetes állásportál munkatársai azt vizsgálták legutóbbi felmérésükben, hogy milyen esélyekkel számolhatnak a munkaerőpiacon az álláskeresők nemük, életkoruk, iskolai végzettségük, szakmai tapasztalatuk alapján. A kutatók azt vizsgálták, hogy az álláshirdetésre jelentkezők önéletrajzait milyen gyakran nézik meg a munkaerőt keresők – a tanácsadó cégek vagy a munkaerőt alkalmazni tervező vállalatok kiválasztást végző munkatársai.

Összefoglalónkban kiemelünk néhány érdekes adatot a kutatás eredményeiből.

A felmérés összes adatait figyelembevéve, általánosítva kijelenthetjük, hogy a férfi álláskeresők esélyei jobbak ma az álláspiacon.

Az iskolai végzettség szempontjából végzett összehasonlítás szerint alapfokú végzettség esetén még nincs különbség a két nem esélyei között, a nők önéletrajzait átlagosan ugyanannyiszor tekintik meg a munkaadók, mint a férfiakét. Azonban a végzettség szintjének emelkedésével javul a férfi pályázók esélye női vetélytársaikkal szemben. Legnagyobb mértékű ez az előny az egyetemi végzettséggel rendelkezők esetében, hiszen ott a férfiak önéletrajzait átlagosan 60%-kal többször nézik meg, mint a nőkét.

Az életkor szerint vizsgálva az esélyeket azt találták a kutatók, hogy 23 éves korig szinte azonos eséllyel tudnak a munkaerőpiacra lépni a két nem képviselői, de ezt követően a férfiak iránti kereslet jelentősen nagyobb, mint a nőké. Ez a helyzet 58 éves korig, ami után az önéletrajzok megtekintési aránya egyenlő, így az esélyek ismét szinte azonosak lesznek.

A munkaköri kategóriák szerinti összevetésből azokat a területeket emeltük ki, ahol – néhány esetben meglepő módon – az álláskereső nők önéletrajzát többször tekintik meg, mint a férfiakét. Ilyen területek: a lízing, szállítás, logisztika, építőipar és ingatlan, bányászat, kohászat.   

Az újságírás, kommunikáció, média, idegenforgalom és vendéglátás, művészet és kultúra, víz- és erdőgazdálkodás területén alig valamivel rosszabb eséllyel indulnak a női pályázók egy állásért.

Kimagaslóan nagyobb az esélyük a férfi jelentkezőknek HR területen, bármely területhez tartozó felsővezetői pozíciók esetén, az autóiparban, a banki és pénzintézeti szektorban, energetika, elektronika területén, a vegyiparban, gyógyszeriparban, az információs technológia területén, a kereskedelemben, értékesítési munkakörök esetén.

A betölteni kívánt pozíciók szintje szerinti összehasonlítás szerint a különböző segédmunkák esetén közel azonos az esélyük a két nem tagjainak. A vállalati hierarchián felfelé haladva viszont egyre jobb esélyekre számíthatnak a férfi pályázók: már a középvezetői szintű munkakörök esetén számottevően nő az előnyük, a felsővezetői pozíciók esetében pedig majdnem kétszer többször tekintik meg a CV-ket, mint a női kandidátusok esetében.

www.workania.hu

www.fizetesek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.