2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Elkelt a Hüvösvölgyi laktanya – Az SCD GROUP nyerte a II. kerületi önkormányzat pályázatát

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21946"><img class="image thumbnail" src="/files/images/GoogleEarth_Image3.thumbnail.jpg" border="0" alt="A terület a Hidász utcai egykori HM lovardával" title="A terület a Hidász utcai egykori HM lovardával" width="100" height="81" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>A terület a Hidász utcai egykori HM lovardával</strong></span></span>A második kerületi önkormányzat augusztusban írt ki pályázatot a Pasarét központjában fekvő, a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló ingatlanegyüttes értékesítésére. Az összesen 12,6 hektáros területért 6,85 milliárd forintos vételárral az SCD Group tette a legjobb ajánlatot. </p><p>

a terület a hidász utcai egykori hm lovardávalA terület a Hidász utcai egykori HM lovardávalA második kerületi önkormányzat augusztusban írt ki pályázatot a Pasarét központjában fekvő, a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló ingatlanegyüttes értékesítésére. Az összesen 12,6 hektáros területért 6,85 milliárd forintos vételárral az SCD Group tette a legjobb ajánlatot.

a terület a hidász utcai egykori hm lovardávalA terület a Hidász utcai egykori HM lovardávalA második kerületi önkormányzat augusztusban írt ki pályázatot a Pasarét központjában fekvő, a Magyar Állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében álló ingatlanegyüttes értékesítésére. Az összesen 12,6 hektáros területért 6,85 milliárd forintos vételárral az SCD Group tette a legjobb ajánlatot.

Az ügylettel az Önkormányzat 5%-os üzletrészt szerzett a nyertes projekttársaságban, emellett a befektetőtől 99 évre használatba kapta a Pasaréti Honvéd Lovarda 2,5 hektáros földterületét. Az akvizícióval az SCD birtokába kerülő komplexum fejlesztését nehezíti, hogy a teljes területből 5 hektár katonai övezeti besorolás alá tartozik, így jelenleg nem hasznosítható. Az ingatlan speciális adottságainak köszönhetően az egyes projektek előkészítése és tervezése így akár két-három évig is elhúzódhat.

A Honvédelmi Minisztérium a Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út és Hidász utca által határolt, korábban laktanyaként működő terület értékesítési szándékáról még az elmúlt év júliusában tájékoztatta a II. Kerületi Önkormányzatot, amely élni kívánt a vagyontörvény által biztosított vásárlási jogaival. A tranzakcióhoz szükséges forrás előteremtéséhez az Önkormányzat pályázat útján keresett befektetőt.

A pályázaton az SCD Group adta a legkedvezőbb ajánlatot: a társaság a legmagasabb vételár mellett 5%-os üzletrészt kínált az önkormányzat számára az ingantlant megvásárló projekttársaságban. Emellett az SCD vállalta, hogy átadja az önkormányzatnak a 2,5 hektáron működő Pasaréti Honvéd Lovarda 99 évre szóló használatának jogát is, biztosítva ezzel a létesítmény hosszútávú működését.

Dr. Láng Zsolt polgármester elmondta, hogy a pályázat feltételeinek kialakításakor a kerületben élők érdekeit messzemenőkig figyelembe vette az önkormányzat. A testület a Hüvösvögyi és Pasaréti út túlterheltsége miatt kizárólag olyan ajánlatot tartott elfogadhatónak, amelyben a pályázó vállalta, hogy a területen nem épít újabb lakóingatlanokat. A polgármester hangsúlyozta, hogy az SCD-vel kötött szerződés mellett erre garanciát biztosít az Önkormányzat projekttársaságban szerzett 5%-os üzletrésze is, amellyel a kerület az egyes fejlesztések előkészítésekor érvényesíteni tudja érdekeit.

 "A fejlesztések során kialakítandó zöldterületi és közösségi funkcióknak köszönhetően az évtizedekig elzárt honvédségi ingatlan újra megnyílik és átjárhatóvá válik a lakosság számára. A fejlesztővel kötött megállapodással pedig a Pasaréti Honvéd Lovarda sorsa is megnyugtató módon rendeződött minden érintett számára"- tette hozzá Dr. Láng Zsolt.

Az SCD ajánlatában komplex városrészközpont megvalósítására tett javaslatot, amely iroda és szolgáltató funkciók, sport- és szabadidős, valamint kulturális és idegenforgalmi létesítmények építését tenné lehetővé, a felszín alatt pedig a befektető bővítené a városrész parkolási kapacitását is. A konkrét tervek elkészítését megelőzően azonban az ingatlanra vonatkozó Fővárosi Szabályozási Kerettervet, továbbá a II. kerületi szabályozási tervet is harmonizálni kell.

Az összesen 12,6 hektáros ingatlan jelentős része (5 hektár) ugyanis speciális katonai besorolás alá tartozik, emellett itt található a helyi védelem alatt álló Hadapród Iskola, a Heinczy kripta és a területen belül húzódik egy védett fasor is. Az egyes projektek tervezésének előkészítése így jelentős feladatokat és költségeket ró a befektetőre. A fejlesztőnek emellett helyet kell biztosítania a Főváros jelenlegi terveiben szereplő Hűvösvölgyi úti buszpályaudvarnak, továbbá a 2. Metró végállomásának is.

Jászai Gellért az SCD Group elnöke elmondta, hogy a rendkívül komplex beruházás előkészítése akár két-három évet is igénybe vehet a jelenleg két helyrajzi számon szereplő ingatlan speciális övezeti besorolásnak és eltérő szabályozásának köszönhetően.

„Már a projekt előkészítés során kiemelt figyelmet kívánunk fordítani a környéken élőkkel és a civil szervezetekkel történő egyeztetésekre annak érdekében, hogy a helyi közösség elképzeléseivel harmonizáló funkciójú és elrendezésű épületek kerülhessenek tervezőasztalra" – hangsúlyozta a társaság elnöke.

Az SCD Group az ingatlanok megvásárlásához szükséges forrást saját tőke felhasználása mellett az MKB Bank által nyújtott akvizíciós hitellel biztosította. A tervezett beruházásokkal a II. kerületben valósulhat meg a főváros budai oldalának egyik legjelentősebb ingatlanfejlesztési projektje, amely nagymértékben hozzájárulhat a kerület adóbevételeinek növeléséhez.

Az SCD Group az egyes funkciók tervezését neves hazai és külföldi építészek bevonásával kívánja megvalósítani. Az elképzelések szerint az új városrészközpont létrehozásával egyszerre újul majd meg a környék közlekedési infrastruktúrája is.

http://www.scdgroup.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.