2022.szeptember.28. szerda.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Sok kábelszolgáltató a Viasat3 továbbításának megszüntetésére kényszerült

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21948"><img class="image thumbnail" src="/files/images/head_top_left.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="61" /></a></span>A szakmai szövetségek szerint elfogadhatatlan az indokolatlan mértékű műsordíj-emelés.<td colspan="2" align="justify"> </td>   A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, mivel a tévétársaság egyoldalúan, alapos ok nélkül, elfogadhatatlan módon csaknem a duplájára emelné a műsordíjait. <br />

head top left.thumbnailA szakmai szövetségek szerint elfogadhatatlan az indokolatlan mértékű műsordíj-emelés.

 

   A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, mivel a tévétársaság egyoldalúan, alapos ok nélkül, elfogadhatatlan módon csaknem a duplájára emelné a műsordíjait.

head top left.thumbnailA szakmai szövetségek szerint elfogadhatatlan az indokolatlan mértékű műsordíj-emelés.

 

   A kábeltelevíziós szolgáltatók országszerte sok helyen arra kényszerülnek, hogy az idén megszüntessék a Viasat3 tévécsatorna műsorának továbbítását, mivel a tévétársaság egyoldalúan, alapos ok nélkül, elfogadhatatlan módon csaknem a duplájára emelné a műsordíjait.

A megfizethető árú kábelszolgáltatások fenntarthatósága érdekében és az előfizetők hosszú távú érdekeinek védelmében eddig már több mint kétszázötven település több mint 200 ezer háztartásában voltak kénytelenek a szolgáltatók a kínálatból kivenni és más hasonló tematikájú programmal helyettesíteni ezt a műsort.

A drasztikus és indokolatlan áremelés miatti kényszerhelyzet egyelőre elsősorban azokat a kisebb méretű kábeltelevíziós vállalkozásokat érinti, amelyeknek a tévétársasággal kötött műsorelosztási szerződése 2008. december 31-én lejárt. A szolgáltatók országos szakmai-érdekvédelmi szövetségei a kábeles vállalkozások döntését indokoltnak tartják és az előfizetők megértését kérik.

A Viasat3 műsortovábbítási keretszerződésének megújításáról a több mint négyszáz kis- és közepes kábelszolgáltatót képviselő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség bevonásával folytatott előzetes tárgyalásokon a tévécsatorna tulajdonosa tavaly decemberben váratlanul jelezte, hogy 2009-től csaknem a duplájára kívánja emelni a kábelszolgáltatók által a Viasat számára fizetendő műsordíjat.

Ezt a kirívó díjemelést az érintett kábelszolgáltatók jelentős része nem tudta elfogadni, mert a díjnövekmény nem tükrözi a műsor ár/érték arányának alakulását és nem párosulna a tartalom erősödésével vagy más olyan előnnyel, ami azt egyébként indokolttá tenné.

A kezdetben műsordíj nélkül, szabadon fogható és az elmúlt években a kábelszolgáltatók tevőleges segítségével – már kódoltan, de egyre növekvő műsordíjak mellett – népszerűséget szerzett tévécsatorna legutóbb egy évvel ezelőtt hajtott végre 60 százalékos áremelést. Az utóbbi időben ráadásul a tévéprogram relatív értékvesztése is tapasztalható volt, azáltal, hogy a közkedvelt Bajnokok Ligája futballmérkőzéseket a tulajdonos áthelyezte az időközben bevezetett TV6 csatornájára.

Ezzel egyidejűleg a műsorpiacon megjelent néhány hasonló, de jóval kedvezőbb terjesztési feltételeket és a nézőknek azonos minőségű szórakozási lehetőséget kínáló versenytárs csatorna is. A Viasat3 által újonnan megállapított árszint minden más hasonló jellegű tévéadás díját jelentősen meghaladja, ebbe a kategóriába legfeljebb csak a világszerte legdrágábbnak számító, különleges, exkluzív jogdíjas tartalmakat kínáló sportműsorok tartoznak.

A két szövetség tagvállalatai azonban jelezték, hogy a Viasat3 esetében – a fentiekre való tekintettel – semmilyen mértékű áremelést nem tartanak elfogadhatónak, ezért a szerződése lejártával sokuk már most arra kényszerült, hogy műsorkínálatát módosítsa és a Viasat3 továbbítását januártól megszüntesse.

A változásról a szolgáltatók előfizetőiket a jogszabályokban előírtak szerint idejében tájékoztatták és gondoskodnak arról, hogy a Viasat3 helyett másik, hasonló tematikájú, szintén jelentős érdeklődésre számot tartó csatorna vagy csatornák kerüljenek a kínálatba.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség és a Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség megalapozottnak tartja tagjainak ezt a döntését, és abban bízik, hogy e lépés szükségességét az előfizetők is megértik. A szakmai-érdekvédelmi szervezetek álláspontja szerint nem engedhető meg, hogy a kábelszolgáltatás összköltségében jelentős hányadot képviselő műsordíj kizárólag a tévécsatornák egyoldalú, piaci körülményeket is figyelmen kívül hagyó döntésén múljon, mert ennek nyilvánvaló árfelhajtó hatása a szolgáltatásra nézve beláthatatlan következményekkel járna.

A versenypiacon működő kábelszolgáltatók, melyek folyamatos műszaki fejlesztések mellett is a fogyasztói árak fokozatos mérséklésére törekednek, a médiapiac szereplői részéről minden, az indokoltnál magasabb árpozícionálást elfogadhatatlannak és a szolgáltatás további fejlesztésére, az előfizetők érdekeire nézve károsnak tartanak.

Mivel a Viasat3 keretszerződését a tévétársaság időközben január végéig meghosszabbította, a kábeltelevíziós szakmai-érdekvédelmi szervezetek azt remélik, hogy még január vége előtt létrejöhet olyan ésszerű és elfogadható szerződési feltételrendszer, amely a szolgáltatókat nem hozza kényszerhelyzetbe és amely alapján a Viasat3 a jövőben is eljuthat a nézőkhöz. A két szövetség a szolgáltatók nevében az érintett előfizetők szíves megértését kéri.

http://www.kabelszov.hu/

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.