2023.november.30. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

ELMONDOM HÁT MINDENKINEK? avagy a lélek fényei

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/4908"><img class="image thumbnail" src="/files/images/névtelen.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="100" /></a></span>Írni jó, sõt szükségszerû, hiszen nem hordozhatunk minden információt a fejünkben. Az írás azonban ennél jóval többre is képes, hiszen bizonyítottan gyógyírként hat lelkünkre, ha kiírhatjuk magunkból a fájdalmunkat. <p> 

 névtelen.thumbnailÍrni jó, sõt szükségszerû, hiszen nem hordozhatunk minden információt a fejünkben. Az írás azonban ennél jóval többre is képes, hiszen bizonyítottan gyógyírként hat lelkünkre, ha kiírhatjuk magunkból a fájdalmunkat.

 

 névtelen.thumbnailÍrni jó, sõt szükségszerû, hiszen nem hordozhatunk minden információt a fejünkben. Az írás azonban ennél jóval többre is képes, hiszen bizonyítottan gyógyírként hat lelkünkre, ha kiírhatjuk magunkból a fájdalmunkat.

 

 A Sötét Nappalok Fényes Éjszakák Betegegyesület 2007. szeptember 14-15-én rendezi meg az elsõ 24 órás Naplóíró Fesztivált. A kezdeményezés célja, hogy a naplóírás népszerûsítésén keresztül felhívja a figyelmet a magyar lakosság mintegy egy százalékát érintõ pszichiátriai betegségre, a bipoláris zavarra.

Az írás szinte egyidõs az emberiséggel, de elgondolkodtunk-e azon, hogy miért is írunk valójában? Gondolatainkat sokféleképpen kifejezhetjük, az írás csak az egyik eszköz erre, de segítségével eltûnnek az idõ- és térbeli korlátok, hiszen az írás hosszú idõn keresztül is fennmaradhat, és nagy távolságokra is eljuthat. Ezen tulajdonságai teszik lehetõvé azt, hogy gondolatainkat megõrizzük a jövõ számára, vagy éppen ellenkezõleg: szembenézzünk múltunkkal.

Napló írhatunk önmagunknak, vagy egy képzeletbeli személynek is. Írunk. hogy ne fulladjunk bele a gondolatainkba, kifejezzük. esetleg jobban megismerjük önmagunkat. Az írás gyógyít. mert a gondolattokkal ellentétben rákényszerít minket, hogy megfogalmazzuk, szavakba öntsük és ezáltal szembe is nézzünk problémáinkkal.

Az írás azonban nemcsak jó érzéssel tölt el bennünket, pozitív hatása mérhetõ is. Az elmúlt harminc év kutatási rámutattak, hogy azok, akik õszintén vallottak legmélyebb gondolataikról és problémáikról, hosszú távon általában testileg egészségesebbekké váltak, hangulatuk tartósan kiegyensúlyozottabbá lett.

Így a naplóírás kifejezetten fontos lehet egy olyan betegség, mint a bipoláris zavar – mániás depresszió – esetén, ahol a tünetek a hangulatingadozással együtt váltakoznak a mániás és a depresszív fázis között, a betegek hol súlyos mélypontokat, hol egészen végletes feldobottságot élnek át.

A naplóírás oldja a belsõ feszültségeket, fontos része lehet a betegség feltárásának és terápiájának. A Sötét nappalok Fényes Éjszakák Betegegyesület Naplóíró Fesztiváljának célja éppen ezért az, hogy naplóírásra biztassa mindazokat, akik találkoztak már e betegséggel, illetve bárkit, aki úgy érzi, szeretné megosztani gondolatait a világgal.

A 24 órás rendezvényen a közös online és papíralapú naplóírás mellett színes kulturális program várja az érdeklõdõket.

A rendezvény idõpontja:

2007. szeptember 14-15.

A rendezvény helyszíne:

Filmesház, 1092 Budapest, Ráday-u 31/K

Az SNFÉ 2005 szeptemberében alakult, önkéntesen létrehozott, közhasznú, civil szervezet, amely a bipoláris zavarban szenvedõ betegeknek, vagy a betegségre fokozottan veszélyeztetetteknek kíván tájékoztatást nyújtani magáról a betegségrõl, annak megelõzésérõl és kezelésérõl.

Az Egyesület célja a bipoláris betegek társadalmi esélyegyenlõségének elõsegítése, a bipoláris zavar társadalmi megismertetésével a bipoláris betegek társadalmi beilleszkedésének elõsegítése és a társadalmi szemléletváltás elérése. E célok elérésének érdekében az egyesület nevéhez köthetõ a több innovatív kezdeményezés, mint a nagysikerû Bipoláris Kastély és a Fõvárosi Vidámpark hullámvasútján felállított csoportos rekord is.

Az SNFÉ munkája során segítséget kíván nyújtani a bipoláris zavarban szenvedõknek, a családtagoknak, barátoknak a gyógyulás segítésében, valamint mindazoknak, akik szeretnének többet megtudni az emberi elme rejtett mélységeirõl.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.