2023.december.10. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Õszi programok az A38 hajón avagy My City

5 perc olvasás
<p> <span class="inline left"><a href="/node/4910"><img class="image thumbnail" src="/files/images/P9040020.thumbnail.jpg" border="0" alt="Vasák Benedek" title="Vasák Benedek" width="100" height="75" /></a></span> Négy éve indította programjait az A38 hajó, mára a fõváros ismert szabadidõ-helyévé vált változatos zenei és kulturális programjaival.  <em>Vasák Benedek</em> munkatárs moderálásával tartottak a legújabb programokról tájékoztatót, aki elmondta, továbbra is céljuk, hogy nyitott, izgalmas helyként, összefogással újabb és újabb kulturális produktumokat hozzanak létre. Az említett összefogás hatékonyságára jó példa a Katona József Színházzal közösen létrehozott, hajóra szabott elõadás is.  </p><p>

 vasák benedek Négy éve indította programjait az A38 hajó, mára a fõváros ismert szabadidõ-helyévé vált változatos zenei és kulturális programjaival.  Vasák Benedek munkatárs moderálásával tartottak a legújabb programokról tájékoztatót, aki elmondta, továbbra is céljuk, hogy nyitott, izgalmas helyként, összefogással újabb és újabb kulturális produktumokat hozzanak létre. Az említett összefogás hatékonyságára jó példa a Katona József Színházzal közösen létrehozott, hajóra szabott elõadás is. 

 vasák benedek Négy éve indította programjait az A38 hajó, mára a fõváros ismert szabadidõ-helyévé vált változatos zenei és kulturális programjaival.  Vasák Benedek munkatárs moderálásával tartottak a legújabb programokról tájékoztatót, aki elmondta, továbbra is céljuk, hogy nyitott, izgalmas helyként, összefogással újabb és újabb kulturális produktumokat hozzanak létre. Az említett összefogás hatékonyságára jó példa a Katona József Színházzal közösen létrehozott, hajóra szabott elõadás is. 

My City (Az én városom) néven fut az a  fesztiválsorozat, melyet a Fõvárosi Önkormányzattal, a Millenárissal és európai városok kulturális intézményeivel közösen hívtak létre, az A38 hajó stábjának kezdeményezésére.

CéIja; Európa jelentõs városainak, kultúrájának, mûvészeinek, helyszíneinek bemutatása, jellegzetes lakóinak sajátos szemszögébõl.  Eddig két alkalommal került sor a fesztiválra az A38 hajón, elõször Prága mutatkozott be Václav Hável exelnök segítségével, majd Varsó következett Kazimierz Marcinievicz fõpolgármester idegen-vezetésével.

Most a My City sorozat kimozdul a hajóról, s Varsóban mutatja be Budapest kultúráját szeptember 5-7. között, Jancsó Miklós és Demszky Gábor fõpolgármester kalauzolásában. A varsói helyszín a partnerintézmény, a Fabrika Trzciny (Nádgyár) lesz, ill. a varsói városháza, a Muratow mozi és a varsói Magyar Kulturális Intézet.

Közös témája lesz a találkozónak a két város építészete, a városrehabilitáció, a tömegközlekedés, város és folyó viszonya. Kerekasztal zajlik majd a lengyel és magyar filmes kapcsolatokról is. Ballon-mûvészeti bemutató, fotokiállítás, közös könnyûzenei fellépések várhatók. 

A jövõ tavasszal megrendezendõ "Én városom" fesztivált ebben az évben Moszkva kulturális életét bemutató, beharangozó kiállítással vezetik fel a hajón.  Kapcsolódó amatõr fotópályázatot is hirdettek, témája; Moszkva változó arculata, a képekbõl novemberben kiállítás is nyílik, a leadási határidõ 2007.okt.10. 

(További információ:   http://www.millenaris.hu/ )

2008-ban a fesztivál keretében Budapest Amszterdamba látogat.

demszky gábor budapest fõpolgármestereA tájékoztatón megjelent Demszky Gábor, Budapest fõpolgármestere utalt rá, az avantgarde szereti az ilyen környezetet, mint amilyet az A38 jelent. Szükség van olyan megjelenési lehetõségekre, ahol a ?hivatalos" mûvészettel akár szembemenõ avantgarde kulturális kezdemények szóhoz juthatnak, az A38 ilyen hely.  Segítenek az ilyen helyek megfogalmazni közép-európaiságunkat, maga Varsó is olyan hely, ahol a szabadság megfogalmazódott, ezért is mennek oda most a fesztivállal.  Hagyománya van annak az ?ellenkultúra" vonalában a '60-as '70-es évektõl, hogy kicsit megtanuljunk lengyelül, oroszul, ezt a hagyományt kell folytatni ezzel a fesztivállal is.  Az avantgarde mindig egy kicsit szembemegy az elfogadottal, mindig újat keres és kínál, Budapest ennek egyik központjává válhat, fontos tudnunk ezért, hogy pl. Moszkva is olyan pezsgõ kultúrájú város ma, amelynek kultúrája gazdagíthat bennünket is.

 

1.1. 2.2.
3.3. 4.4.
5.5. 6.6.
7.7. 8.8.
9.9. marhapofa, kacsasült... végezetül bemutatkozott az a38 új étlapjának náhány gasztronómiai csodájaMarhapofa, Kacsasült… végezetül bemutatkozott az A38 új étlapjának náhány gasztronómiai csodája

Az A38 az õszi programok során együttmûködik a XI. kerületi önkormányzattal, a MU Színházzal és a Fonó Budai Zeneházzal az Újbuda Jazz Fesztivál megrendezésében, szeptember 6-án ezzel indul a hajó rendezvényeinek õszi sora. Olyan, folyamatosan emelkedõ programsorozat létrehozása a cél, amely nemzetközivé válva bekapcsolja Újbudát a (szabad improvizációs) nemzetközi dzsesszélet vérkeringésébe.  A program összeállításába bekapcsolódnak az egykori Közgáz Jazz Klub képviselõi is.  Nevek a fellépõk sorából;  Tóth Viktor Tercett+ Yoni Halevy (USA), Ulrich Gumpert (Németország),  Doppelmoppel (Németország),  stb.

A három napon át tartó fesztiválon fellépnek a hajón az európai jazz-avantgárd élvonalbeli alakjai.

A koncertek mellett, a My City program keretében, Moszkva sokrétû kulturális életébõl is megismerhetõ lesz egy szelet.

A Budapesti Õszi Fesztivál több rendezvényének is az A38 hajó fog otthont adni, az együttmûködés során fontos dzsesszprodukciókat élvezhetnek a látogatók, magyar elõadók mellett várható  Mats Gustafsson, Peter Brötzmann és Ulrich Gumpert fellépése is.

A kultúra fogalmának szélesebb értelmezésével, a dzsessz és a kortárs zene mellett, helyet adnak a gasztronómiának is.  Közös sorozatot indítanak a Bortársasággal, az étteremben borvacsorák (dél-balatoni, egri,villányi, pannonhalmi, szekszárdi) gasztronómiai hetek, dzsessz-sorozat és könyvbemutatók követik egymást. 

Az új fõszakács Vipler György, akinek mottója; választék és minõség.

Bevált együttmûködési formának bizonyult a hajó koncertjeinek megjelenítése a Duna Televízió, a Magyar Televízió, a Filmmúzeum és a környezõ országok televízióinak csatornáin, növelve így a magyar és a nemzetközi dzsessz ismertségét.  Négy év alatt tekintélyes archívum nõtt a 120 adás anyagából, ezek a koncertfelvételek általában sorozatok formájában kerülnek képernyõre, mint például a Pengetõ vagy a Világsztárok c. sorozat.

Az intézmény mûködtetése az üzleti szférával való jó kapcsolatok ápolásának is köszönhetõ, szoros együttmûködést alakítottak ki az American Expressel, a cég támogatja a Blue Music sorozatot, melyben rövidesen fellép Maceo Parker,  ill. várható az osztrák nu-jazz képviselõje, Parov Stelar is.

http://www.a38.hu/

http://www.mycity.hu/

Harmat Lajos

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.