Az IBM támogatásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvi laboratóriumot alakít ki fogyatékossággal élő hallgatók számára az intézmény Trefort kerti és Lágymányosi kampuszán.

 

Az IBM támogatásával az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyelvi laboratóriumot alakít ki fogyatékossággal élő hallgatók számára az intézmény Trefort kerti és Lágymányosi kampuszán.

A támogatás összege 50.000 Euro, melyből speciális bútorokat, informatikai eszközöket, látássérülteket segítő berendezéseket és szoftvereket vásárolnak. Az ELTE és az IBM megállapodott abban is, hogy kiválasztott fogyatékos hallgatók fél éves gyakornoki álláslehetőséghez jutnak az informatikai cégnél. Az együttműködés célja a fogyatékkal élő hallgatók, ezen belül elsősorban a látássérült, diszlexiás és díszgráfiás diákok elhelyezkedési esélyeinek javítása, számukra versenyképes ismeretek nyújtása. A kezdeményezés az IBM Akadémiai Partnerség nevű programjának keretében fut. Ezt az IBM 2005-ben indította el, s eddig Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Belgiumban és az Egyesült Királyságban kötött megállapodásokat több felsőoktatási intézménnyel, mindenhol a helyi igények és lehetőségek szerinti tartalommal.

Paál Péter, az IBM Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy egyetlen cég sem mondhat le a tehetséges emberekről azért, mert fogyatékossággal élnek vagy mert hátrányos helyzetű társadalmi csoporthoz tartoznak. Az IBM minden menedzserétől megköveteli és számon kéri az egyenlő esélyek biztosítását, egészséges, biztonságos, produktív és diszkriminációtól mentes munkahelyi környezet fenntartását.  A céghez jelentkezőket, valamint az alkalmazásban állókat felvételük és előmenetelük szempontjából kizárólag szakmai tapasztalatuk, teljesítményük és elkötelezettségük alapján értékelik. A sokszínűség területén számos aktív, belső munkavállalói csoport is működik, ilyen például a közelmúltban alakult női vezetők fóruma.  A hazai vállalatcsoport ösztöndíj- és gyakornoki programot vezetett be hátrányos helyzetű roma fiatalok, valamint fogyatékkal élők számára is. Több IBM-es munkatárs végez önkéntes munkát: vak gyerekekkel futnak és tandemkerékpároznak, állami gondozottakat tanítanak, hátrányos helyzetű családokat segítnek. A globális cég legújabb kezdeményezése a Corporate Services Corps projekt, amelynek keretében évente 1200, szigorú követelmények alapján kiválasztott munkatársát egy hónapos időtartamra felmenti a munkavégzés alól és  civil szervezetek mellé delegálja, hogy fejlődő országokban a szegénység leküzdését célzó, környezetvédelmi, üzletfejlesztési illetve természetvédelmi programokban vegyenek részt.

Prof. Dr. HUDECZ Ferenc, az ELTE rektora örömmel üdvözölte, hogy az IBM e programjában való részvételt az ELTE számára ajánlotta fel előszőr Magyarországon. Hangsúlyozta, hogy e megállapodás annak a szakmai munkának az elismerését jelenti, amely az Egyetemen folyik a fogyatékossággal élő hallgatók érdekében.

Az Egyetem Esélyegyenlőségi Bizottsága, – támaszkodva a karokra és kiemelten a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karra – Zentai László oktatási rektorhelyettes koordinálása mellett készítette elő az együttműködés tartalmi vonatkozásait. A projekt megvalósítására az ELTE két legnagyobb kampuszán kerül sor: a Lágymányosi kampuszon, ahol több mint 5000 hallgató tanul és a Trefort kertben, ahol a bölcsészettudományi képzésben közel 8000 diák vesz részt.

A rektor reményei szerint e megállapodás egy hosszabb távú együttmüködés első lépése és a kedvező tapasztalatok alapján mód nyílik a folytatásra, kiterjesztésre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük