2024.május.20. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Enni, inni, jól mulatni – adómentesen

7 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/999"><img class="image thumbnail" src="/files/images/Enni-minta.thumbnail.jpg" border="0" alt="Hideg étel utalvány (minta)" title="Hideg étel utalvány (minta)" width="100" height="64" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Hideg étel utalvány (minta)</strong></span></span> <p>Magyarországon meglehetõsen furcsa csavarokra készül a munkáltató, ha nem akarja az élõmunka hihetelenül nagy terheit fizetni, de mégis motiválni akarja a dolgozókat. Igy jött létre a mindekori rendeletekhez rugalmasan alkalmazkodó utalványok rendszere, amit nem árt rendszerbe foglalni, ha a munkáltató is át kívánja látni a helyzetet. Ez az igény hozta Magyarországra - és nem a közgazdasági célszerûség - a nyugati Cafeteria, azaz szabadon választható juttaások rendszerét. Ebben a dolgozó egy adott juttaáscsomagból szabadon összeállíthaja azt, ami lefedi a számára feljánlott összeget.</p><p>

 hideg étel utalvány (minta)Hideg étel utalvány (minta)

Magyarországon meglehetõsen furcsa csavarokra készül a munkáltató, ha nem akarja az élõmunka hihetelenül nagy terheit fizetni, de mégis motiválni akarja a dolgozókat. Igy jött létre a mindekori rendeletekhez rugalmasan alkalmazkodó utalványok rendszere, amit nem árt rendszerbe foglalni, ha a munkáltató is át kívánja látni a helyzetet. Ez az igény hozta Magyarországra – és nem a közgazdasági célszerûség – a nyugati Cafeteria, azaz szabadon választható juttaások rendszerét. Ebben a dolgozó egy adott juttaáscsomagból szabadon összeállíthaja azt, ami lefedi a számára feljánlott összeget.

 hideg étel utalvány (minta)Hideg étel utalvány (minta)

Magyarországon meglehetõsen furcsa csavarokra készül a munkáltató, ha nem akarja az élõmunka hihetelenül nagy terheit fizetni, de mégis motiválni akarja a dolgozókat. Igy jött létre a mindekori rendeletekhez rugalmasan alkalmazkodó utalványok rendszere, amit nem árt rendszerbe foglalni, ha a munkáltató is át kívánja látni a helyzetet. Ez az igény hozta Magyarországra – és nem a közgazdasági célszerûség – a nyugati Cafeteria, azaz szabadon választható juttaások rendszerét. Ebben a dolgozó egy adott juttaáscsomagból szabadon összeállíthaja azt, ami lefedi a számára feljánlott összeget.

Ez a rendszer nyugaton a közepes és nagyvállalatok sajátja. Magyarországon egyre többen felismerik, akár 1-2 fõs cégek is, hogy ez nemcsak lehetõség, hanem törvényes adó optimalizálási (értsd csökkentési) eszköz. Nem árt éppen ezért áttekinteni a hazai helyzetet. Éppen a törvényesség szigorú betartása miatt van azután az utalványok használatában néhány a felhasználó szemében szigorúnak (idotizmusnak) tûnõ szabályozás, amit nem ért áttekinteni:

meleg étel utalvány (minta)Meleg étel utalvány (Minta)1. Az utalványokat teljesen le kell vásárolni, abból készpénzben nem adhatnak legálisan vissza.

2. A meleg ételért lehet hideg étel utalvánnyal fizetni, fordítva viszont annak magas ado kedvezmény tartalma miatt nem.

3. Az internet utalvány csak a t-com nál váltható be.

kultúrális szolgáltatási utalvány (minta)Kultúrális szolgáltatási utalvány (Minta)4. Mivel a törvény kultúrális szolgáltatást enged adókedvezmény alá vonni, ezért a kultúra utalvánnyal könyvet, videót, nahglemezt nem lehet vásárolni, de mozi es szinházjegyet igen.

 5. Ajnándékutalvényt csak a számára megengedett kategóriáju árucikkek vásárlására lehet (elvben) felhasználni.

6. Bár a vállalat nemzetközi, de utalványai csak a kibocsátás országában válthatóak be.

internet utalvány /t-com (minta)Internet utalvány /T-com (Minta)7. Az utalványok lejárnak az állami adóév végével – de azt korlátozott ideig a cég becseréli.

A Sodexho Pass Hungária Kft., a béren kívüli juttatások szakértõje kutatást készíttetett, hogy felmérje a CAFETERIA rendszert használó cégek tapasztalatait, és a rendszert bevezetni szándékozó cégek terveit ezen a területen..

ajándék -extra utalvány (minta)Ajándék -Extra utalvány (Minta)A Sodexho vállalatot Franciaországban Pierre Bellon alapította 1966-ban, mely napjainkra a világ 80 országában több mint 300 000 alkalmazottat foglalkoztat. A vállalatcsoport két fõ tevékenységi területe: Étkezési és Management szolgáltatások nyújtása és Szolgáltatási utalványok és kártyák értékesítése. Az utalványok értékesítétével foglalkozó Sodexho Pass International 30 országban több, mint 3100 alkalmazottal dolgozik.

iskolakezdési segély utalvány (minta)Iskolakezdési segély utalvány (Minta)A Sodexho Pass magyarországi leányvállalata, a Sodexho Pass Hungária Kft. 1993-ban jött létre, és azóta is piacvezetõ szerepet tölt be az utalványforgalmazásban. A kezdetektõl fogva az ügyvezetõ igazgató Bessenyey Bálint.  Az elmúlt közel 15 évben a kibocsátott utalványok névértéke közel kilencszeresére nõtt (1993.: 5 M HUF, 2006.: 44 Mrd HUF), a partnerek száma 26-ról több, mint 11.000-re, a beváltóhelyek száma pedig 440-rõl, 31.000-re emelkedett. De nemcsak mennyiségben tapasztalható a fejlõdés, hanem a szolgáltatások köre, az utalványok sokszínûsége is növekedett az elmúlt idõszakban. Míg a kezdetekkor egyetlen utalványtípus, az ENNI-KÉK étkezési utalvány létezett, addig ma már a béren kívüli juttatások széles palettáját nyújtja ügyfeleinek a Sodexho Pass Hungária Kft.

a cafeteria rendszer bevezetésének bevallott okai - klikk a képre!A Cafeteria rendszer bevezetésének bevallott okai – Klikk a képre!A Sodexho Pass Hungária Kft. által forgalmazott utalványok:

ENNI-KÉK étkezési utalvány, mely a közvetlen fogyasztásra alkalmas élelmiszerek vásárlására fordítható.

MELEGÉTEL utalvány, melynek segítségével a munkáltató biztosítja dolgozóinak a napi egyszeri melegétkezés lehetõségét.

INTERNET utalvány, melynek segítségével a munkáltató támogathatja dolgozói otthoni internet-használatát. Sajnos csak a T-com szolgálatásainal használható fel.

KULTÚRA utalvány, melynek segítségével a munkáltató támogathatja dolgozói kulturális jellegû kikapcsolódását. Egyes szerzõdéses helyeken használhatófel. A kedvezményt beválto helyek listája a http://www.sodexho-pass.hu/ weboldalon megtalálható

ahol mûködik, mennyit költenek egy dolgozó bérenkívüli juttatására -klikk a képre!Ahol mûködik, mennyit költenek egy dolgozó bérenkívüli juttatására -Klikk a képre!EXTRA AJÁNDÉK utalvány, mely felhasználható mûszaki cikk és lakberendezés; könyv és szabadidõ; ruházat; kozmetika, vegyi áru és egészség; élelmiszer vásárlására. ISKOLAKEZDÉSI TÁMOGATÁS utalvány, mely a gyermekek beiskolázásához nyújt segítséget a szülõknek. Felhasználható tankönyvek, taneszközök és ruházati termékek vásárlására.

A Sodexho Pass utalványok egyaránt megfelelnek a dolgozók személyes igényeinek és a vállalatok elvárásainak. A Sodexho Pass Hungária Kft. megalakulása óta céljának tekinti, hogy professzionális szolgáltatásokkal és személyes tanácsadással segítse partnereit a béren kívüli juttatások területén. Ennek jegyében a Sodexho Pass komplex CAFETERIA megoldást nyújt üzletfeleinek, a vállalat CAFETERIA tanácsadója szakértõi támogatást nyújt a stratégia megtervezésében, a juttatási csomag összeállításában a vállalati kommunikáción át, a dokumentáció elkészítéséig és elvégezi a kialakított rendszer éves frissítését. A Sodexho Pass utalványok bevezetése a CAFETERIA rendszerbe, nemcsak költségkímélõ, jól tervezhetõ megoldást jelent, hanem lehetõséget ad a dolgozóknak a juttatások közötti szabad választásra is.

ahol a rendszer mûködik, milyen elemeket használnak belõle - klikk a képre!Ahol a rendszer mûködik, milyen elemeket használnak belõle – klikk a képre!A Sodexho Pass Hungária Kft. immár második alkalommal készíttetett kutatást a CAFETERIA rendszert illetõen. A kutatás célja megismerni a jelenleg CAFETERIA rendszert mûködtetõ cégek tapasztalatait, feltérképezni a CAFETERIA rendszer bevezetését tervezõ cégek ilyen irányú preferenciáit. A kutatás, melyet 2007 márciusában végeztek, célcsoportja országos reprezentatív minta alapján kiválasztott Sodexho Pass utalványokat használó és nem Sodexho Pass utalványokat használó cégek voltak.

A megkérdezett vállalatok 12% használja a CAFETERIA rendszert, amely 30%-os növekedést jelent 2006-hoz képest. A rendszert használó cégek a költséghatékonyságot, a motiváló hatást, a munkaerõ elégedettség növelését, a rugalmasságot és személyre szabottságot jelölték meg mint elsõdleges szempontot, amiért a CAFETERIA rendszert bevezették. A cégek átlagosan 180 000 Ft/év keretet adnak dolgozóiknak, amely 63 %-os növekedés 2006-hoz képest. A Cafeteria rendszerben megtalálható juttatási elemek közül a leggyakoribb a hideg hozzájárulás, a meleg hozzájárulás és az üdülési csekk A meleg étkezés hozzájárulása egyre inkább elõtérbe kerül, folyamatosan nõ a százalékos aránya a többi juttatási elemhez képest.

aki be szeretnék vezetni, mennyit szánnak rá fejenként - klikk a képre!Aki be szeretnék vezetni, mennyit szánnak rá fejenként – Klikk a képre!A CAFETERIA rendszert nem használó cégek a forráshiány, a kis cégméret és kevés alkalmazott, valamint a megszokott eddigi gyakorlatot jelölték meg elsõsorban, amiért eddig még nem vezették be a béren kívüli juttatások ezen formáját. A megkérdezettek 5%-a tervezi a rendszer bevezetését.

http://www.sodexho-pass.hu/

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.