CEE Róma 2007

Erdõ Péter bíboros, a CCEE elnöke Rómában 2007. április 26-án sajtótájékoztatón szólt a katolikus és az ortodox világ közötti kapcsolat elmélyítésérõl, az  Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa római ülésének témáiról és az európai katolikus egyetemek kapcsolatainak szorosabbra fûzésérõl.

CEE Róma 2007

Erdõ Péter bíboros, a CCEE elnöke Rómában 2007. április 26-án sajtótájékoztatón szólt a katolikus és az ortodox világ közötti kapcsolat elmélyítésérõl, az  Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa római ülésének témáiról és az európai katolikus egyetemek kapcsolatainak szorosabbra fûzésérõl.

"Nem a mi feladatunk dönteni a pápa és II. Alekszij találkozásáról, vagy elõkészíteni azt. Amíg azonban a Szentszék illetékes hivatala a lényegi teológiai párbeszéd folytatására törekszik, nekünk a kapcsolatok javítása és az ortodox világgal való gyakorlati együttmûködés iránti elkötelezettség a dolgunk" – fogalmazott Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, a CCEE elnöke mai római sajtótájékoztatóján.

Az eseményre a Vatikáni Rádió épületében került sor azután, hogy a CCEE elnökségét délután kihallgatáson fogadta XVI. Benedek pápa. Az elnökség 2006-ban Szentpétervárott megválasztott tagjai április 24. óta megbeszéléseket folytattak a Szentszék bizonyos hivatalainak képviselõivel – tájékoztatott a SIR olasz hírügynökség.

?Az ortodoxia – folytatta Erdõ Péter – egyre gyakrabban kifejezi a katolikus világgal folytatott közvetlen párbeszéd szükségességét, mindenekelõtt Európa alapvetõ értékeit érintõ témákban; a mi feladatunk pedig támogatni ezt a párbeszédet, esetleg rendszeres találkozók szervezése által." A bíboros hozzátette: a CCEE elnöksége nagy örömmel venné, ha a Szentatya eljönne és elnökölne a tanács egyik plenáris ülésén, mint ahogy azt küszöbön álló brazíliai látogatása során, a CELAM konferenciáján teszi majd.

?A CCEE tevékenysége – folytatta a bíboros – egész Európa kulturális területét érinti, így a szervezet magában foglalja Törökország és Oroszország püspöki konferenciáit is. A tanács ápolja és bátorítja a katolikusok és ortodoxok közötti ökumenikus párbeszédet, mint ahogy az alapvetõ emberi értékekrõl folytatott dialógust is." A CCEE római ülésének témáiról Erdõ Péter elmondta: szóba került néhány ?különleges lelkipásztori kérdés, mint például a börtönpasztoráció, a vándorlók és útonlévõk segítése, vagy a cigányság pasztorációja, akik nem társadalmi problémaként vannak jelen – szögezte le -, hanem kulturális és emberi gazdagságot jelentenek számunkra, amelynek értékét erõsítenünk kell."

A sajtótájékoztatón elhangzott: a CCEE jelenleg az európai kontinens katolikus oktatási intézményeit érintõ felmérést végez, hogy megerõsítse az együttmûködést Európa egyetemei között, különös tekintettel a katolikus egyetemekre. Ehhez kapcsolódóan megemlítette az idén júniusban Rómában ?Új humanizmus Európa számára" címmel egyetemi tanárok számára megrendezendõ konferenciát is, amelyrõl így fogalmazott: ?Az alapvetõ értékeket politikai szinten kell megvédeni, létezik azonban egy ennél mélyebb szint is, mégpedig az ember és a tudomány, illetve a kultúra közötti párbeszéd szintje."

Magyar Kurír/katolikus.hu

fotó: http://www.agenziasir.it/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük