Az Európai Unió leghatékonyabb eszköze a legnagyobb kincs, a víz védelmére az ún. Víz Keretirányelv (VKI), melynek célja az, hogy biztosítsa a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol szükséges, helyreállítását.

 

Az Európai Unió leghatékonyabb eszköze a legnagyobb kincs, a víz védelmére az ún. Víz Keretirányelv (VKI), melynek célja az, hogy biztosítsa a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol szükséges, helyreállítását.

Már idén végleges lehet – a Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, valamint a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság által – az a cselekvési terv, amely Európai Uniós szinten védi a vízkészleteket.

Egyes becslések szerint mindez elengedhetetlenül szükséges: a Föld népessége 2050-re mintegy 9 milliárdra nő, ezzel együtt az összes vízkivétel 40%-kal emelkedik csak a következő két évtizedben. Ennek eredményeképpen a számítások szerint 2025-re már 3 milliárd ember fog vízhiányos területen élni, ráadásul a vízkészletek szűkössége élelmiszerproblémákat is felvet: a világ szántóföldjeinek csupán 16%-át öntözik, ugyanakkor ezekről származik az összes megtermelt élelem 40%-a.

A vízhiány az emberi biztonság három alaptényezőjét fenyegeti: az élelmiszer-termelést, a vízi környezet egészségét, valamint a társadalmi és politikai stabilitást. A veszélyek elhárításának csak a vízkészletek és a vizes élőhelyek régóta sürgetett fenntartható kezelésével képzelhető el.

A víztakarékosság és vízminőség-védelem fontosságának felismerése nyomán született a Víz Keretirányelv (VKI), amely az EU vízgazdálkodásra vonatkozó legfontosabb jogszabálya, és minden tagállamra nézve kötelező. A VKI célkitűzése az, hogy biztosítsa a felszíni és felszín alatti vizek védelmét, jó állapotuk megőrzését, ahol szükséges, helyreállítását. Ez az átfogó cél, többek között, a következőket foglalja magába:

–     megakadályozza a vízi ökoszisztémák és a víztől közvetlenül függő szárazföldi élőhelyek, valamint a vizes területek további romlását, védi és javítja azok állapotát

–     előmozdítja a hasznosítható vízkészletek hosszú-távú védelmére alapozott fenntartható vízhasználatot

–     biztosítja a felszín alatti vizek szennyezésének fokozatos csökkentését és megakadályozza további szennyezésüket

A Víz Keretirányelv az európai uniós országok leghatékonyabb eszköze a vizek védelmére és a fenntartható vízhasználat ösztönzésére. Bevezetésével a felszíni és felszín alatti vizek állapota jelentősen javítható. A VKI által meghatározott lépések végrehajtásával arra törekszünk, hogy 2015-ig a felszíni vizeknél ökológiai és vízminőségi szempontból, míg felszín alatti vizeknél mennyiségi és kémiai szempontból a jó vagy kiváló állapotot elérjük.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük