2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Évadnyitó az Új Színházban

7 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/43394"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a71.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span> <p>Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a napokban az Új Színház. Márta István igazgató értékelte a múlt idényt, ismertette a 2010-2011-es évad terveit és különlegességeit, bemutatta a társulat új tagját, és átadták a Paulay- és Cortina-díjakat. A sajtótájékoztatóra a színészek mellett az új bemutatók rendezői Ács János és Szikora János, valamint szponzoraik és médiatámogatóik is meghívást kaptak.</p><p>

 a71.thumbnail

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a napokban az Új Színház. Márta István igazgató értékelte a múlt idényt, ismertette a 2010-2011-es évad terveit és különlegességeit, bemutatta a társulat új tagját, és átadták a Paulay- és Cortina-díjakat. A sajtótájékoztatóra a színészek mellett az új bemutatók rendezői Ács János és Szikora János, valamint szponzoraik és médiatámogatóik is meghívást kaptak.

 a71.thumbnail

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartott a napokban az Új Színház. Márta István igazgató értékelte a múlt idényt, ismertette a 2010-2011-es évad terveit és különlegességeit, bemutatta a társulat új tagját, és átadták a Paulay- és Cortina-díjakat. A sajtótájékoztatóra a színészek mellett az új bemutatók rendezői Ács János és Szikora János, valamint szponzoraik és médiatámogatóik is meghívást kaptak.

a%20(1)43.thumbnailAz Új Színház társulatának otthont adó épület 2010-ben ünnepli 101. születésnapját. Százegy év alatt az épület többször alakot változtatott, s szinte évtizedenként új társulat költözött a falak közé, mígnem 1994-ben megalakult a ma is itt működő Új Színház. A szépen felújított, eredeti kinézetét megőrző épület és a benne a jelenleg és korábban alkotó közösségek, művészek egyaránt méltóak arra, hogy egy reprezentatív könyv megjelenésével – Gajdó Tamás színháztörténet és Dávid Ferenc művészettörténész szerzőkkel – ünnepeljék ezt a jeles évfordulót.

a könyvA könyvA Színház a Szerecsen utczában című igényes, archív fotókkal illusztrált kiadvány építészeti és színháztörténeti dokumentumokat és kuriózumokat tartalmaz. Izgalmas kultúrtörténeti olvasmány: építészet- és színháztörténet, a 20. század zaklatott történetének sajátos metszete.

a%20(2)36.thumbnailAz évad bemutatóiról Szikora János beszélt, többek között az alábbiakat említve: A Szív bűnei egy olyan izgalmas színdarab, ami tulajdonképpen megelőlegezi mindazokat a ma már televízióból jól ismert amerikai sorozatokat, mint a Szex és New York és a Született feleségek. Ezekben az óriási népszerűségnek örvendő sorozatokban főszereplő a Nő. Mégpedig a különleges, a saját sorsát kezében tartó nő, aki hol szingliként, hol született feleségként éli mindennapjait. A mindennapokról kiderül, hogy az bizony tele van olyan különleges konfliktusok sorozatával, ami adott esetben legalább olyan izgalmas mint egy királydráma. Ez a dramaturgia telibe találta a nézői várakozásokat és ültet le esténként milliókat a képernyőkhöz. Ezeknek a típusú tévéműsoroknak az őse a Szív bűnei. Szerzője az amerikai Beth Henley írónő fiatal kora ellenére azonnal meg is kapta a Pulitzer díjat. A színmű nem kerülhette el sorsát és televíziós film is született belőle. A darabot Bagó Bertalan rendezi, és nagyon bíznak az első bemutató-produkció sikerében.

szikora jánosSzikora JánosZávada Pál: Bethlen című darabjának bemutatása örvendetes esemény, mert így nemcsak a könyvesboltok bestseller listáján találkozhatunk a szerző nevével, hanem ismét színpadon látható. A Bethlen egy történelmi személy drámája, de természetesen ennél jóval több, mint egy adott személy drámája. A hatalom, a hatalomban élő ember és a szerelem különleges metaforáiként dolgozza fel a darabot Hargitai Iván rendező.

márta istvánMárta IstvánA zenés vígjátékok korszaka idéződik meg a Kávé habbal c. Eisemann műben és remélhető, hogy ugyanolyan mosolyt csal az emberek arcára, mint amikor a bemutatásra választásnál először elolvasták. A zenés vígjátékoknál nem az alapanyag a fontos, hanem a keltett hatás és annak a komolyan vétele, hogy mit ad az embereknek. A zenés vígjáték, ha jól csinálják, boldogságot ad az embereknek, vagy legalábbis arra a másfél órára jól érzik magukat, és boldogok lesznek. Boldoggá tenni az embereket? – kérdezhetné bárki, nos igen, bármi áron. Tulajdonképpen ez az ars poétikája Jiri Menzelnek is, akinek darabja példátlan sikerszéria ma is a színházban.

b%20(1)12.thumbnailGhelderode 1926-ban íródott Képek Assissi Szent Ferenc életéből c. művére bátran mondható, hogy az avantgárd színház és az abszolút drámairodalom különleges ötvözete egy olyan morális üzenettel, ami napjainkban rendkívül aktuális.

Márta István ismertetésében megtudtuk az elmúlt és a következő évad számszerű eredményeit, és programtervét. A 2009/2010-es évadban az Új Színház 271 saját előadást (165 a kötelező) tartott, 56084 saját előadást nézővel (35000 a kötelező), ami 88,1%-os fizetőnéző látogatottságot jelent. Több művészük részesült díjazásban: Pálfi Kata – Jászai-díj, Colombina díj (Vidor fesztivál). Galkó Balázs – Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikeresztje, Bánsági Ildikó – Páger gyűrű, Pokorny Lia – Gundel Művészeti díj, Fodor Annamária – Paulay Ede-díj és Berzy Tamás – Cortina-Szín-Tár díj. A társulatnak egy új művésze van Földes Eszter személyében. Almási Sándor, aki színészként végzett 1998-ban, azóta a társulat tagja, többek közt Ő Casanova, Próbakő, Albert herceg és Dr. Heves…alakítója, a 2010-es Paulay Ede-díjat kapta, mellette Finta László rendszergazda a Cortina – Szín – tár díjat vehette át. A színház jegyárai nem emelkednek, a nagyszínpad alap helyára 1400 Ft – 3200 Ft, emelt helyár 1400 Ft – 3500 Ft, a Bubik István Stúdiószínpadé 1300 Ft – 2500 Ft. Az évad klasszikus bérletei a Bubik István Bérlet, és az Első pillantásra Bérlet valamint 4 ÚJ-as kedvezménykártyák, a101 éves, Dupla, Universitas, Nyugdíjas, Szingli szerda Egyszer kettecskén kártya.

Új bemutatóik 2010/2011-ben a Nagyszínpadon:

Márta István: Csodálatos mobilvilág, Szikora János rendezésében. Ősbemutató: október 9.

és 12. a Budapesti Őszi Fesztivál, Magyar Állami Operaház Budapest és az Új Színház koprodukciója.

Beth Henley: A szív bűnei, rendező: Bagó Bertalan, 2010. november 12.

Harmath-Barabás-Eisemann: Kávé habbal, rendező: Ács János, 2010. december 30.

Ghelderode: Képek Assissi Szent Ferenc életéből (Lanczkor Gábor fordítása)

Rendező: Szikora János, 2011. február 26.

Osztrovszkij: Erdő (Egon Savin adaptációja, Spiró György fordítása)

Rendező: Egon Savin 2011. április 23.

BUBIK ISTVÁN Stúdiószínpadon:

Závada Pál: Bethlen, rendező: Hargitai Iván, 2010. november 27.

MAGYAR LÁSZLÓ szobaszínházban:

Harrower: Kés a tyúkban, PULZUS Társulat, Rendező: Botos Bálint.

Kőfal-Pálya Pályázat III., Apró Színház: Mocsár mese, Training Spot Társulat: Hídavatás

Mindezekről részletesebben a http://ujszinhaz.hu/ oldalon olvashatunk.

Az Új Színház előadásait évente átlag több mint 50000 színházbarát tekinti meg, ez azt jelenti, hogy a színház emeletén működő galéria – melynek stratégiai partnere idén a Virág Judit Galéria – évenkénti 8 kiállításának havonta 6000 látogatója van.

Az Új Színház társulata a lezárt, befüvesített Dalszínház utcai Színész Rezervátumba várja – remélhetőleg visszatérő – barátait a Színházi Évadnyitó Fesztiválon 2010. szeptember 18-án!

A tervezett program szerint lesz szatmárcsekei szilvalekvárfőzés – zenés kavarás Márta Istvánnal, és az Új Színház színészeinek közreműködésével, élő bábus családi társasjáték gyerekeknek és felnőtteknek Almási Sándor, Fodor Annamária, Száraz Dénes, Vass György, Nemes Wanda, Galkó Balázs, Pokorny Lia, Pálfi Kata és Apró Színház művészeinek részvételével, alpakka simogatás (az Új Színház örökbefogadott állata) és utána Retro diszkó.  Természetesen közben egész nap erdőfestés, erdősátor, virágosláda készítés, erdősítés, díszlet és jelmez puzzle, színész örökbefogadó iroda, sínész-simogató stb. Az Új Színház épületében kávéház a színház előcsarnokában, a Lukács Cukrászda 101 Ft-os finomságaival. Épületbejárás és kulisszajárás, a „Kés a tyúkban" premier a Magyar László Szobaszínházban, Papp Zoltán színművész Romhányi állatverseket mond. Felolvasószínház és beszélgetés Závada Pállal, Hargitai Ivánnal, Gáspár Sándorral, Takács Katival, Hirtling Istvánnal, Derzsi Jánossal, Huszár Zsolttal. A Port.hu nagyszínpadon Kávé habbal kóstoló – dalok a Kávé habbal bemutatókból, Bánsági Ildikó, Márta István, Pálfi Kata, Almási Sándor, Földes Eszter előadásában, élő zenei kísérettel és a hagyományos versautomata Galkó Balázs, Vass György, Földes Eszter, Almási Sándor részvételével.

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.