Felelősség- és vagyonbiztosítások az Interneten- Egyre több vállalat kér online ajánlatot

 Minél nagyobb egy vállalkozás, annál hajlamosabb alkusz segítségét igénybe venni vállalkozói biztosításainak megkötéséhez. Ily módon ugyanis szakértelem híján is biztosak lehetnek abban, hogy valóban fedezetet kapnak a kockázataikra.

 Minél nagyobb egy vállalkozás, annál hajlamosabb alkusz segítségét igénybe venni vállalkozói biztosításainak megkötéséhez. Ily módon ugyanis szakértelem híján is biztosak lehetnek abban, hogy valóban fedezetet kapnak a kockázataikra.

 Nem mellékesen pedig a díjnak akár 20-30 százalékát is megspórolhatják, hiszen az alkusz – miközben minél testre szabottabb konstrukciókat keres – a biztosítók ajánlatát meg is versenyezteti. Ezek a biztosítások igen egyedi feltételekkel köttetnek, ezért sokáig úgy tűnt, az Internet nem alkalmas a közvetítésükre. A gyakorlat azonban egyre jobban rácáfol erre a vélekedésre.

A felelősségbiztosításoknak számos fajtája van. Említésekor általában az általános felelősségbiztosításra gondolunk, amelyet személyi sérüléses és tárgyrongálási károkra kötnek, ugyanakkor léteznek hibás termékek által okozott károkra különféle termék-felelősségbiztosítások, műszaki, gazdasági, egészségügyi és szociális szolgáltatások széles körére alkalmazott szolgáltatási felelősségbiztosítások. Emellett alkalmazottak balesetére is kötnek munkáltatói felelősségbiztosításokat, és már idehaza is terjednek a különféle környezetszennyezési felelősségbiztosítások.

Nyilvánvaló, hogy a felelősségi kockázat mértéke esetről esetre igen tág határok között változhat, ezért az ilyen jellegű biztosítások fajtáinak összehasonlítása kalkulátor programok alkalmazásával nem megoldható.

A vagyonbiztosítások esetében nem csupán azt kell mérlegelni, hogy milyen ingatlanokra és eszközökre terjedjen ki a biztosítás, hanem azt is, hogy milyen veszély ellen érdemes azt megkötni. Ilyen pedig bőven van: tűz, villámcsapás, robbanás, légi jármű ütközése, vihar, felhőszakadás, árvíz, szikla-, kő- és földomlás, földcsuszamlás és ismeretlen üreg beomlása, vezetékes vízkár, jégverés, hónyomás, járművek ütközése, tűzoltó berendezés kilyukadása, füst- és hő okozta kár, földrengés, elektromos áram okozta tűz, üvegtörés, betöréses lopás, rablás, rongálás, üzemszünet biztosítások, hogy csak a gyakoribbakat említsük. Mindezek bekövetkezésének esélye szintén esetenként változó.

Fentiek ellenére egyre több vállalat keres megoldást az Interneten biztosítási problémáira. A növekvő igényeknek a piac is igyekszik megfelelni. Az egyik hazai biztosító például egyszerűsített ajánlatkészítő programot készített. Ennek lényege, hogy az ügyfélnek a szokásosnál kevesebb információt kell megadni ahhoz, hogy gyors ajánlathoz jusson.

„Kalkulátort valóban nincs értelme erre a biztosítási fajtára összeállítani." – tájékoztat Buczolich Antónia, a CLB Független Biztosítási Alkusz ügyvezető igazgatója. „Az online ajánlatkérés lehetőségét azonban biztosítjuk. Ez alapján már képesek vagyunk a biztosítók gyors versenyeztetésére, ezt követően pedig személyesen, szintén külön díj nélkül segítünk az optimális szerződés kiválasztásában."

A CLB kimondottan vállalkozások számára hozta létre a http://www.vallalati-biztositasok.clb.hu/ biztosítási oldalát, amelyen keresztül nem csupán kisvállalkozások, de egyre több nagyvállalat is ügyfelükké válik. A tapasztalatok szerint minden második ajánlatból lesz szerződés, a megkeresések legnagyobb része valamilyen felelősségbiztosításra vonatkozik. Ezeket főként könyvelők, szállítmányozók, mérnökök, orvosok, építészek és építészeti kivitelezők kötik. A vagyonbiztosítás területén főként kisvállalkozások kérnek ajánlatot üzlethelyiségeik biztosítása érdekében, de jelentkeztek már mezőgazdasági cégek is növényekben és állatállományban bekövetkező károk fedezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük